Sebesen szalad a leggyorsabb humanoid, ami a Honda Asimóját is lekörözi

2024 / 03 / 04 / Bobák Zsófia
Sebesen szalad a leggyorsabb humanoid, ami a Honda Asimóját is lekörözi
A Unitree H1 robotja a cég állítása szerint sebességrekordot döntött: futás közben egy emberrel is felveszi a versenyt.

A főként robotkutyákat gyártó Unitree néhány hónapja rántotta le a leplet a H1 elnevezésű humanoidjáról, ami csak nagyon távolról hasonlít emberre, arca például nincsen, de felépítése miatt mégis az emberszerű robotok csoportjába tartozik. A H1 az elmúlt időben rendkívül gyorsan fejlődött és a Unitree videója szerint immár olyan képességeket is magáénak tudhat, amelyeket nem minden robotgyártónak sikerül elérnie a saját kétlábú robotjaival: stabilan jár lépcsőn, helyből tud felugrani és emberi szintre gyorsul futás közben.

Ez alatt persze nem Usain Bolt teljesítményét kell érteni, aki képes volt több mint 44 km/h-ás sebességgel futni, hanem egy nagyjából átlagosnak számító kocogási tempót, tehát 12 km/h-át.

A Unitree leírása szerint ezzel a gép világrekordot döntött a teljes testes humanoidok között.

A leggyorsabb kétlábú robot (100 méteres távon) egyébként a Guinness World Records igazolása alapján Cassie, az Oregoni Állami Egyetem mérnökei által épített félhumanoid, ami csak lábakból áll és 24,73 másodperc alatt tette meg a távot egy kísérlet alatt 2022-ben, a leggyorsabban futó humanoid titulusa pedig egyelőre hivatalosan a Honda Asimójának jár, ami 9 km/h-ával haladt 2011-ben.

A H1 robot mozgáskultúrája az egyensúly megőrzése érdekében elég sajátos, így az esetében a futást kicsit másképp kell értelmezni, mint egy embernél, de a karjait éppen úgy használja, mint humán mintaképei. A Unitree a futás mellett a robotvideókban manapság már kötelezővé vált elemet, a robottáncot is bemutatja három H1 részvételével, akik az egyszerű koreográfia alatt az egymással összhangolt, jól koordinált mozgás képességét demonstrálják. A H1 még fejlesztés alatt áll, a videóban a legújabb Evolution V3.0-as típus szerepel, de a gyártó az eladásra szánt verzió árát 90 000 dollár (32, 8 millió forint) alatt határozta meg még tavaly augusztusban, ami igen olcsónak számít az emberszerű robotok között. A Unitree honlapján a H1 ára jelenleg 150 000 dollár, azaz 54,6 millió forint.

(Fotó: Unitree)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Már készül a jövő “kvantuminternete”, amelynek kulcsa a kvantumdob
Már készül a jövő “kvantuminternete”, amelynek kulcsa a kvantumdob
A Koppenhágai Egyetem Niels Bohr Intézete már a jövő világhálójának, a “kvantuminternetnek” a legszükségesebb összetevőjén dolgozik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.