Segíthet-e az Amazon Alexája az újraélesztésben?

2020 / 01 / 15 / Felkai Ádám
Segíthet-e az Amazon Alexája az újraélesztésben?
Az Amazon Echo mesterséges intelligenciája, Alexa valóban rendkívül hasznos, és ezt tovább javíthatjuk a hozzá letöltött „skillek” (korábbi nevén: applikációk, még korábbi nevén: programok) segítségével. Ezeket a skilleket aztán hangirányítással aktiválhatjuk. A netes pletyka szerint pedig a megfelelő skill letöltése esetén elég is annyit kiáltanunk, hogy „Alexa, emergency CPR”, és a mesterséges intelligencia máris elmondja, hogy mi a teendő életmentéskor.

A fent leírtak ugyan túl szépen hangzanak ahhoz, hogy igazak legyenek (illetve túl veszélyesen – de erről később), ám nem teljesen légből kapottak. Az American Heart Association (AHA), ez a szív- és keringési zavarokkal foglalkozó orvosokat tömörítő szervezet ugyanis tényleg fejlesztett egy skillt, amely végigvezet az újraélesztés folyamatán, egyben ismerteti egy kezdődő szívroham vagy stroke tüneteit is. A mentőket ugyanakkor nem értesíti, ezt a felhasználónak saját magának kell megtennie.

Az elterjedt információval ellentétben más az aktiválás folyamata is. Miután valaki megnyitotta a skillt (Alexa, enable American Heart Association), az „Alexa, ask American Heart” felszólítással aktiválhatja azt. Ezután többféle kérdést tehetünk fel:

  • Alexa, ask American Heart … how do I perform CPR?
  • Alexa, ask American Heart … what are the warning signs of a heart attack?
  • Alexa, ask American Heart … what are the warning signs for stroke?

Ugyanakkor nem lehet eléggé kihangsúlyozni, hogy mindez nem válthatja ki azt, hogy valaki szakszerű segítséget kérjen, egy ilyen esetben nem lehet kizárólag Alexára hagyatkozni, viszont az AHA szerint a mesterséges intelligencia némi plusz segítséget jelenthet. Ahogy fogalmaznak, az egész ötletet egy 2015-ös felmérés adta, mely szerint az amerikai közösségek felében nem érhető el olyan személy a vészhívó számokon, aki az AHA ajánlása szerinti újraélesztést a távolból le tudna vezényelni, illetve tanácsokkal szolgálhatna.

Az Amazon a saját oldalán amúgy hangsúlyozza, hogy a skill elsősorban információs és oktatási célokat szolgál, és nem váltja ki a szakszerű egészségügyi képzést, professzionális ellátást vagy orvosi tanácsot.

Külön felhívják arra is a figyelmet, hogy újraélesztés esetén mindig hívjuk a mentőket is (hazánkban 104 a mentők száma, 112 pedig az egyesített vészhívó). A skill ingyen használható, de csak angol nyelven érhető el.

(Kép: Pixabay, forrás: Snopes.com)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Az állóképesség már nem szükséges követelmény az extrém túrázáshoz – legalábbis ezt ígéri a sci-fiből szalajtott, AI-vezérelt exoszkeleton.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.