Sem normális használati útmutató, sem technikai segélyvonal nem jár az USA-ból Ukrajnába küldött Javelinek mellé

2022 / 06 / 15 / Felkai Ádám
Sem normális használati útmutató, sem technikai segélyvonal nem jár az USA-ból Ukrajnába küldött Javelinek mellé
5000 Javelin érkezett az USA-ból Ukrajnába, és volt, hogy ezeket egy videojáték kontrollerből kiszerelt alkatrésszel sikerült csak futtában megjavítani. Más esetben működött az eszköz, de a Google-lal fordított használati útmutató hibája miatt az ukránok azt hitték, elromlott – áll a bál a Javelinek technikai támogatásának az elmaradása miatt, ami akár a katonák életébe is kerülhet.

Az Ukrajnának küldött amerikai fegyvertámogatás talán legemblematikusabb eszköze a Javelin tankelhárító-rendszer – ami valóban fontos fegyver az előrenyomuló, tankokra és egyéb páncélos járművekre építő oroszokkal szemben. Mint egy ukrán tiszt elmondta:

„Amint az oroszok be akarnak venni egy falut vagy egy várost, ez az első számú fegyver, amivel meg lehet őket állítani.”

A Javelin tehát kétségtelenül hasznos rendszer, azonban akadnak kritikus hangok az USA-ban, akik a szükséges technikai háttértámogatás hiányát kérik számon a jelenlegi kormányzaton – mindennek egyik aspektusáról, a virtuális valóságra épülő kiképzőszoftvernek a hiányáról korábban mi is írtunk:

Ömlik a tankelhárító Javelin Ukrajnára, de a virtuális valóság hiánya miatt nem biztos, hogy használni is tudják majd őket Donbászban az ukránok félezer orosz páncélossal fognak szembenézni, ezért a tankelhárító rendszer több, mint létszükséglet – azonban nem érkezik annyi VR-alapú kiképzőszimulátor az USA-ból, mint ahányra szükség volna a fegyver üzemeltetésének az elsajátításához.

A The Washington Post most viszont egy olyan amerikai veterán tiszttel készített interjúra hivatkozott a cikkében, aki önkéntesként segít az ukrán katonáknak elsajátítani ennek az egyébként relatíve bonyolult rendszernek a használatát. A kibontakozó kép pedig valóban lesújtó: az ukránok a töredékét sem kapják meg annak a Javelinek mellé járó kiképzésnek és háttértámogatásnak, ami az amerikai katonák számára természetes. Mindezt úgy, hogy bár rengeteg ilyen eszköz érkezett az országba, ezek elfecsérlését az ukránok nem engedhetik meg maguknak.

A beszámolók szerint akadt olyan eset, hogy egy kontrollerből kellett alkatrészeket kiszerelni, hogy működésre bírják az eszközt. Más esetben az eszköz működött ugyan, de a Google Translate-tel fordított használati útmutató hibás fogalmazása miatt azt működésképtelennek gondolták. Mindennek oka, hogy a Javelin bonyolultabb a szokásos vállról indítható eszközöknél – a működéséhez külön akkumulátorokra és argon hűtőfolyadékra van például szükség, és nem mellesleg 258 oldalas használati útmutató jár mellé. Ami viszont feltűnően hiányzik az Ukrajnába küldött Javelinek mellől, az az a kártya, amelyen az ingyenesen hívható technikai segélyvonal száma szerepel. Mark Hayward, a fentebb említett tiszt több ládát is kinyitott, de egyikben sem találta a kártyát, amelyen a szám szokott szerepelni. Holott ezt a számot az amerikai katonák megkapják, hogy ha maguk nem tudják elhárítani a hibát, legyen kihez fordulniuk – úgy tűnik azonban, hogy ez a szolgáltatás Ukrajnára már nem terjed ki.

Egyébként a segélyhívó számát a WP megszerezte, és ez a Javelint gyártó Lockheed Martin Orlandói központjához volt köthető. Amikor viszont az egyik újságíró felhívta ezt a számot, a Lockheed sajtóosztályára irányították őt át, és a vállalat szóvivője azt nem árulta el, hogy a szóban forgó call centert ki üzemelteti, és minden további kérdéssel az újságírót a Pentagonba irányította. A Védelmi Minisztérium válaszaiból azonban nem derült ki az Ukrajnának a fegyver mellé nyújtott technológiai és logisztikai támogatás mértéke, ahogy az sem, hogy a szóban forgó számokat tartalmazó kártyákat szándékosan távolították-e el a fegyverek mellől.

Az biztos viszont, hogy a fentebb említett hiányosságok kihatnak a kiképzésre is – az ukrán katonák rövidített képzésen sajátíthatják el a Javelinek használatát, ami általában kevesebb mint két napot jelent szemben az amerikai hadseregben szokásos 80 órás kurzussal. Mindezt pedig még az akkumulátorok hiánya is tetézi – a Javelinek akksija egy feltöltéssel négy órát működik, ezért az ukránok ezeket elzárva tartják, hogy készen álljanak, ha be kell őket vetni. A kiképzéshez épp ezért mindenféle rögtönzött megoldást, például motorbicikli akkumulátort használnak. Mindez azért gond, mert a normális kiképzés a kulcs ahhoz, hogy ezeket az eszközöket üzembiztosan működtethessék, és lecsökkentsék a nem megfelelő használatból adódó pazarlását ennek az oly fontos eszköznek a háborúban.

Az Ukrán Védelmi Minisztérium egyébként nem kommentálta a dolgot, és több ukrán egység is úgy nyilatkozott, hogy amire szükségük van, azt megkapják. Azt elismerték ugyan, hogy nincs közvetlen elérhetőségük a gyártóhoz, de elmondásuk alapján erre nincs is szükségük.

(Kép: Várpalota mellett tartott hadgyakorlaton egy amerikai katona használ egy Javelint 2019-ben, forrás: Flickr/The U.S. Army)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
OGA: az UFO-kat állítólag begyűjtő szervezet és az együttműködésük Amerika nagyvállalataival
OGA: az UFO-kat állítólag begyűjtő szervezet és az együttműködésük Amerika nagyvállalataival
A CIA alá tartozó OGA eddig világszerte legalább kilenc űrjárművet gyűjtött be – ebből kettő tökéletes állapotban van – állítja több tanú is. Mindettől nem függetlenül a Szenátus után most a Képviselőházon múlik az “UFO-törvény sorsa”, ami kihívásokkal néz szembe elsősorban annak kapcsán, hogy nehezményezik, hogy a magánszereplőknek is ki kellene adniuk a nem emberi intelligenciára utaló tárgyi és biológiai bizonyítékokat.
Jövőre ChatGPT-képzés indul egy magyar egyetemen
Jövőre ChatGPT-képzés indul egy magyar egyetemen
A kecskeméti Neumann János Egyetem az eddig online ChatGPT-kurzusokat kínáló magyar startuppal, a Promptmasterrel együtt indítja a szabadon választható képzést 2024 tavaszán.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.