Senki sem tudja, miért, de egyre gyorsabban forog a Mars

2023 / 08 / 09 / Felkai Ádám
Senki sem tudja, miért, de egyre gyorsabban forog a Mars
Elkészült az eddigi legpontosabb mérés a vörös bolygó forgásával kapcsolatban, és az eredmény eléggé zavarba ejtő.

A mostanra “nyugalmazott” InSight leszállóegység adatai szerint a Mars forgása évente körülbelül 4 milliívszekundummal gyorsul. Ez borzasztóan kicsi szám, és azt jelenti, hogy minden marsi évben egy ezredmásodperc töredékével rövidül le a Mars-nap hossza. A gyorsulás oka azonban rejtély maradt.

A felfedezés azonban elvezethet bennünket a Mars történetének, valamint a múltbeli evolúciójának a jobb megértéséhez. A gyorsulást magyarázó jelenlegi hipotézisek szerint egyébként hosszabb távon fennálló folyamatok okozhatják ezt a jelenséget, például a sarki jégsapkáknál az anyagfelhalmozódás, valamint a Mars belsejében zajló folyamatok.

Mint arról a Science Alert beszámol, a NASA InSight küldetése, amelyet Bruce Banerdt bolygógeofizikus vezet, úttörő betekintést engedett a Mars belsejébe annak ellenére, hogy a misszió 2022 decemberében lényegében lezárult. A NASA 2022 májusában állapította meg, hogy túl sok por gyűlt össze a lander napenergiáját biztosító panelein – az InSight ekkor mindössze egytizedét termelte annak az energiának, amit érkezéskor sikerült előállítania. 2022 júliusában aztán alacsony fogyasztású üzemmódba kapcsolták, hogy továbbra is figyelni tudja a szeizmikus eseményeket.

Ám működésének mindössze négy éve alatt az InSight megváltoztatta a Vörös Bolygóról alkotott addigi elképzeléseinket. Szeizmikus mérései nemcsak a Mars folyékony magjának a belső szerkezetét, de az összetételét, sőt a folyamatban lévő geodinamikai tevékenységeket is feltárták.

A nemrégiben közzétett tanulmány a Rotation and Interior Structure Experiment (RISE) műszerek adataira épül – ezek a műszerek kommunikáltak a NASA Földi Mélyűr Hálózatával, lehetővé téve a tudósok számára, hogy elemezzék a Föld és a Mars között ugráló rádiójeleket, miközben mindkét égitest kering és forog. Mindez a Mars forgásának pontos mérését tette lehetővé.

Az InSight-tal folytatott 900 marsi napos kommunikáció alapján a kutatók kis gyorsulást észleltek a Mars forgásában. Ez a jelenség a bolygó tömegének az újraeloszlásával függhet össze. A Földön egyébként épp a Marson tapasztalt jelenség ellentéte tapasztalható, tehát a bolygónk forgása lassul, ám az e mögötti mechanizmust értjük: a Hold gravitációs erői lassítják bolygónk forgását az óceánok árapálya miatt. Mivel azonban a Marson nincsenek óceánok, így a válasz megtalálásához további vizsgálatokra van szükség.

A RISE-adatok a Mars magjával kapcsolatos méréseket is finomították: a korábbi szeizmikus adatok szerint a mag sugara 1780 és 1830 kilométer közötti, a magsűrűség pedig 6,2-6,3 gramm/köbcentiméter. A RISE adatai megerősítették ezeket a becsléseket, a mag sugarát 1835 kilométerre, a magsűrűséget pedig 5,9-6,3 gramm/köbcentiméterre teszik immár. A magon belüli sűrűségváltozások azonban további vizsgálatokat igényelnek.

Sebastien Le Maistre csillagász történelminek nevezete a RISE vizsgálatát, mint fogalmazott:

“Sok időt és energiát fordítottunk a kísérlet előkészítésére és a felfedezésekre. Ennek ellenére útközben még mindig meglepődtünk – és még nincs vége, hiszen a RISE még sok mindent el fog árulni a Marsról.”

Magyarán a válasz a rejtélyre, hogy miért gyorsul a Mars forgása, remélhetőleg ott rejlik az immár nyugvó InSight műszerével mért adatok tengerében.

(Kép: Pixabay/GooKingSword)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Működött egy
Működött egy "gyógyszergyár" az űrben – az USA most nem engedi visszatérni a Földre
A történelem első űrgyárában a HIV kezelésére szolgáló gyógyszert hoztak létre – az amerikai hatóságok azonban nem engedélyezik a landolást.
Ha letérítik a pályájáról a Földet veszélyeztető aszteroidát, ez lesz hozzá az első lépés
Ha letérítik a pályájáról a Földet veszélyeztető aszteroidát, ez lesz hozzá az első lépés
A Bennu aszteroida relatíve esélyesen becsapódhat a Földbe – ha ez megtörténne, az 22 atombomba robbanásával érne fel. A NASA nem kockáztat, így az is felmerült, hogy letérítik az égitestet a jelenlegi, ütközésveszélyes pályáról.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.