Sikeres rakétaindítás: indiai leszállóegység és rover landolhat a Hold déli sarkvidékén 2023 / 07 / 14 / Bodnár Barna

2023. július 14-én, helyi idő szerint 14 óra 35 perckor sikeresen elstartolt a Satish Dhawan Űrközpontból az Indiai Űrkutatási Szervezet (ISRO) Chandrayaan-3 nevű Hold-missziója, ami az ország reményei szerint egy leszállóegységet és egy legénység nélküli holdjárót fog eljuttatni a Hold felszínére. Alábbi videón többek között az is látható, ahogy körülbelül 16 perccel a felszállás után a Chandrayaan-3 a terveknek megfelelően elvált az LVM3 elnevezésű rakétától, és Föld körüli pályára állt, ezzel megkezdve üzemanyag-takarékos utazását a Holdra. Ha a küldetés többi része is a tervek szerint alakul, India hamarosan a negyedik ország lesz – az Egyesült Államok, a volt Szovjetunió és Kína után –, amely meghódítja égi kísérőnk felszínét. Amennyiben az augusztus végére tervezett landolás sikeres lesz, India nem csak egyszerűen egy eredményes küldetést könyvelhet majd el, hanem az első olyan Hold-missziót is, ami először éri el az égitest déli sarkvidékét, ahol feltehetően jelentős mennyiségű jégbe fagyott víz található. Az eddigi küldetések a Hold egyenlítője közelében landoltak, a déli pólus elérése viszont még egyik nemzetnek sem sikerült. (Borítókép: ISRO)
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Működött egy
Működött egy "gyógyszergyár" az űrben – az USA most nem engedi visszatérni a Földre
A történelem első űrgyárában a HIV kezelésére szolgáló gyógyszert hoztak létre – az amerikai hatóságok azonban nem engedélyezik a landolást.
Ha letérítik a pályájáról a Földet veszélyeztető aszteroidát, ez lesz hozzá az első lépés
Ha letérítik a pályájáról a Földet veszélyeztető aszteroidát, ez lesz hozzá az első lépés
A Bennu aszteroida relatíve esélyesen becsapódhat a Földbe – ha ez megtörténne, az 22 atombomba robbanásával érne fel. A NASA nem kockáztat, így az is felmerült, hogy letérítik az égitestet a jelenlegi, ütközésveszélyes pályáról.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.