Sikeresen elhagyta a Földet a James Webb űrteleszkóp

2021 / 12 / 25 / Palotai Nándor
Sikeresen elhagyta a Földet a James Webb űrteleszkóp
Többszöri halasztás után végre el tudott startolni az emberiség történetének eddigi legérzékenyebb űrteleszkópja.

December 25-én elindult a világűrbe a James Webb űrteleszkóp az Európai Űrügynökség francia guyanai kilövőállásáról. A teleszkóp egy Ariane-5 rakéta fedélzetén indult útnak magyar idő szerint 13:20-kor.

A kilövés során minden a tervezett menetrend szerint alakult: a rakéta pontosan az előre kijelölt röppályán haladt, majd a Földtől nagyjából 200km-es magasságban megvált a két oldalsó gyorsítórakétától, majd az első fokozattól is. A második fokozat további 25 percig gyorsította az űreszközt, ami mostantól számítva még egy hónapig fog utazni a világűrben, mire eléri a bolygónktól 1,5 millió kilométerre található L2 Lagrange-pontot. Ekörül a pont körül keringve fogja végezni megfigyeléseit a teleszkóp. Az űrteleszkóp megérkezését követően még nagyjából 5 hónapot fog igénybe venni a műszerek kalibrálása, így az körülbelül 2022 nyarán állhat majd szolgálatba.

A James Webb űrteleszkóp az emberiség eddigi legnagyobb és legbonyolultabb űrtávcsöve. A Hubble utódjának szánt űreszköz infravörös érzékelőivel egészen az ősrobbanás utáni százmilliomodik évig, az első galaxisok formálódásának idejébe fog visszanézni az időben. A James Webb űrtávcső felépítéséről, illetve a küldetéséről már részletesen írtunk, amit itt lehet elolvasni:

Másfél millió kilométerre utazik a James Webb űrteleszkóp, hogy a legelső csillagok születéséről közvetítsen Milyen volt az univerzum az ősrobbanás utáni száz milliomodik évtől kezdve? Hogyan formálódtak az első galaxisok? A legnagyobb és legbonyolultabb űrtávcső minden eddiginél messzebbre fog visszanézni az időben.

(Fotó: AFP, NASA)


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Újabb szereplő próbálkozik meg a holdra szállással és elpusztíthatatlan időkapszulát is visz a Holdra
Újabb szereplő próbálkozik meg a holdra szállással és elpusztíthatatlan időkapszulát is visz a Holdra
Az Intuitive Machines IM-1 missziója szerdán indul és a landolást február 22-én kísérlik meg. A cég Nova-C leszállóegysége többek között a NASA tudományos műszerei szállítja a Holdra és egy időkapszulát.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.