Sikeresen teljesítette századik függőleges leszállását a Falcon-9

2021 / 12 / 22 / Palotai Nándor
Sikeresen teljesítette századik függőleges leszállását a Falcon-9
Az űrhajó a szokásos ellátmány és néhány meglepő eszköz mellett karácsonyi ajándékokat is vitt a Nemzetközi Űrállomáson szolgáló legénységnek.

Az idei évben már a harmincegyedik starton, illetve történetének századik vertikális leszállásán van túl a SpaceX. A vállalat űrhajója december 21-én, magyar idő szerint tizenegy után hét perccel indult útjára Cape Canaveralből, a 39. indítóállásról, hogy utánpótlást vigyen a Nemzetközi Űrállomásra.

A CRS-24 misszió űrhajóját egy újonnan gyártott, kétfokozatú Falcon-9 hordozórakéta, illetve egy egyszer már használt Crew Dragon modul alkotja. Ez utóbbi a CRS-22 küldetésben vett részt még júniusban. Az állomás fedélzetén tartózkodó Expedition 66 misszió tagjai október vége óta tartózkodnak a fedélzeten, és összesen fél évet fognak föld körüli pályán tölteni. Ez a 66. hosszútávú küldetés az űrállomás történetében.

Történelmi landolás

Alig nyolc perccel a start után a Falcon-9 első fokozata sikeresen visszatért a Földre, és sikeresen leszállt az Atlanti-óceánon a SpaceX egyik, speciálisan erre a célra kialakított hajójára. Az úszó platform, melyen az űreszköz landolt, szellemesen a Just Read the Instructions – azaz „Csak olvasd el az utasításokat” – névre lett elkeresztelve. A SpaceX flottája összesen három ehhez hasonló, távvezérlésű úszó platformból áll. A vállalat a B1069 számú Falcon-9 rakétájával a századik függőleges leszállását hajtotta végre kedden, az első sikeres, 2015-ös óta landolás óta.

A december 21-én, kedden délelőtt Föld körüli pályára állított Crew Dragon modul alig 24 órán belül, egy-másfél órával a tervezett időpontnál hamarabb dokkolt a Nemzetközi Űrállomással. A magyar idő szerint reggel 9:41-kor történt összekapcsolódást a Crew Dragon legénység nélkül, önállóan hajtotta végre. A műveletet Raja Chari és Tom Marshburn NASA-asztronauták felügyelték az űrállomás fedélzetéről. A SpaceX 50 perces közvetítését ide kattintva lehet visszanézni.


A SpaceX egyik Crew Dragon kapszulája, ahogy megközelíti a Nemzetközi Űrállomást 2021.augusztus.30-án. Fotó: NASA

Nem mindennapi rakomány

Az űrhajó összesen 2949 kilogramm rakományt, köztük élelmet, tudományos kísérletekhez berendezéseket, illetve karácsonyi ajándékokat is szállított a Nemzetközi Űrállomásra.

  • Az egyik legfuturisztikusabb berendezés, amit az űrállomásra szállítottak, a Bioprint FirstAid. Ez az eszköz a páciens saját bőrsejtjeiből nyomtat kötést.
  • Egy immunrendszert vizsgáló kísérlethez is vittek fel eszközöket. Ebben a kísérletben az űrhajósoktól a küldetés különböző időpontjaiban vett sejtmintákat fogják „normális”, illetve űrutazást átvészelt baktériumoknak kitenni. A kísérlettel a kutatók a zord körülményeknek kitett űrhajósokat, illetve a Földön élő, legyengült immunrendszerű betegeket szeretnék segíteni.
  • A Multi-Variable Plant Platform a mikrogravitációs környezetben nevelt növények gyökérzetének és hajtásainak növekedését fogja vizsgálni.
  • Ami a karácsonyi rakományt illeti, az űrhajósok pulykát, zöldborsót, és gyümölcstortát, valamint névre szóló ajándékokat is kaptak az ünnepekre.

(Fotó: SpaceX, NASA)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
OGA: az UFO-kat állítólag begyűjtő szervezet és az együttműködésük Amerika nagyvállalataival
OGA: az UFO-kat állítólag begyűjtő szervezet és az együttműködésük Amerika nagyvállalataival
A CIA alá tartozó OGA eddig világszerte legalább kilenc űrjárművet gyűjtött be – ebből kettő tökéletes állapotban van – állítja több tanú is. Mindettől nem függetlenül a Szenátus után most a Képviselőházon múlik az “UFO-törvény sorsa”, ami kihívásokkal néz szembe elsősorban annak kapcsán, hogy nehezményezik, hogy a magánszereplőknek is ki kellene adniuk a nem emberi intelligenciára utaló tárgyi és biológiai bizonyítékokat.
Milyen lenne átélni egy marsrengést a vörös bolygón?
Milyen lenne átélni egy marsrengést a vörös bolygón?
A bolygónkon egy nagyobb földrengés és annak következményei potenciálisan katasztrofális hatást gyakorolhatnak az emberek életére, de kell-e félnie a jövőbeli telepeseknek hasonló veszélyektől, mikor majd reng alattuk a Mars?
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.