Sokkal pontosabb meteorológia megfigyelést tesz lehetővé egy új műhold

2023 / 05 / 07 / Bobák Zsófia
Sokkal pontosabb meteorológia megfigyelést tesz lehetővé egy új műhold
A Föld felszíne felett 36 000 kilométeres magasságban keringő műhold elküldte első képeit a bolygóról, amelyeken a felhők struktúrái rendkívüli részletességgel látszanak.

Az EUMETSAT (European Organisation for the Exploitation of Meteorological Satellite) európai szervezet meteorológiai műholdjainak legújabb tagja az MTG-I1 (Meteosat Third Generation – Imager 1), amelyet 2022 decemberében indítottak az űrbe és jelenleg 36 000 kilométeres magasságban kering a Föld körül, ahol egyelőre még a tesztelési fázisban tart, vagyis a rendszeres munkát és adatgyűjtést csak 2023 vége felé kezdi meg.

A műhold különlegessége, hogy egészen részletes képeket képes készíteni az általa monitorozott területről a Flexible Combined Imager nevű képalkotó eszközének köszönhetően, amelyek az előző generációs műholdak felvételeivel összevetve sokkal pontosabban mutatják a felhőzetek elhelyezkedését és mozgását és így a meteorológiai szolgálatok számára precízebb adatokat biztosítanak. Az MTG-I1 március 18-án készítette el első képeit a Földről, amelyeken főként európai és afrikai helyszínek láthatóak, beleértve a felhőtakarók struktúráit, a szmogot, sőt, még a vizekben található üledéket is. A műhold, mikor megkezdi állandó szolgálatát, tízpercenként fog felvételeket rögzíteni a bolygóról.

Az EUMETSAT videója a Meteosat műholdak által a Földről készített képeket mutatja be egészen az 1977-es elsőtől kezdve az MTG-I1 által nemrégen küldött felvételig.

(Fotó: EUMETSAT/ESA)


Félnünk kell a mesterséges intelligenciától?
A mesterséges intelligencia rendszerekre alapozott gépek egyre több emberi munkakörben tudnak jól teljesíteni - vajon hogyan lehet szabályozni a rendszert, hogy ne egy disztópikus világba vezessen?
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.