Sokkal pontosabb meteorológia megfigyelést tesz lehetővé egy új műhold

2023 / 05 / 07 / Bobák Zsófia
Sokkal pontosabb meteorológia megfigyelést tesz lehetővé egy új műhold
A Föld felszíne felett 36 000 kilométeres magasságban keringő műhold elküldte első képeit a bolygóról, amelyeken a felhők struktúrái rendkívüli részletességgel látszanak.

Az EUMETSAT (European Organisation for the Exploitation of Meteorological Satellite) európai szervezet meteorológiai műholdjainak legújabb tagja az MTG-I1 (Meteosat Third Generation – Imager 1), amelyet 2022 decemberében indítottak az űrbe és jelenleg 36 000 kilométeres magasságban kering a Föld körül, ahol egyelőre még a tesztelési fázisban tart, vagyis a rendszeres munkát és adatgyűjtést csak 2023 vége felé kezdi meg.

A műhold különlegessége, hogy egészen részletes képeket képes készíteni az általa monitorozott területről a Flexible Combined Imager nevű képalkotó eszközének köszönhetően, amelyek az előző generációs műholdak felvételeivel összevetve sokkal pontosabban mutatják a felhőzetek elhelyezkedését és mozgását és így a meteorológiai szolgálatok számára precízebb adatokat biztosítanak. Az MTG-I1 március 18-án készítette el első képeit a Földről, amelyeken főként európai és afrikai helyszínek láthatóak, beleértve a felhőtakarók struktúráit, a szmogot, sőt, még a vizekben található üledéket is. A műhold, mikor megkezdi állandó szolgálatát, tízpercenként fog felvételeket rögzíteni a bolygóról.

Az EUMETSAT videója a Meteosat műholdak által a Földről készített képeket mutatja be egészen az 1977-es elsőtől kezdve az MTG-I1 által nemrégen küldött felvételig.

(Fotó: EUMETSAT/ESA)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Így működik a magyar fejlesztésű üveg-, PET-palack- és aludoboz-visszaváltó guruló automata
Így működik a magyar fejlesztésű üveg-, PET-palack- és aludoboz-visszaváltó guruló automata
A nyártól már általánosan kötelező új visszagyűjtési rendszer részeként elmés azonosító-feldolgozó rendszerrel felszerelt furgonok gyűjtik be a dobozokat, palackokat a kisboltokból. Megnéztük, hogyan lapít, zúz és ad nyugtát egy ilyen autó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.