Sokkal több PET-palackot használunk, mint aludobozt, de ennek logikus oka van

2020 / 08 / 24 / Rácz Tamás
Sokkal több PET-palackot használunk, mint aludobozt, de ennek logikus oka van
Tudniillik sokkal több dolgot lehet műanyagba csomagolva megvenni, mint aludobozban.

Az alumínium italosdobozok visszagyűjtését propagáló mindendoboz.hu készített egy felmérést arról, mit is gondolnak a magyarok a különféle csomagolásokról, újrahasznosításról, hulladékkezelésről. Elsősorban persze arra voltak kíváncsiak, hogy is állunk hozzá a PET-palackok és az alumínium dobozok kérdéséhez, melyiket szeretjük vagy melyiket szeretnénk jobban.

A műanyagflakon és az aludoboz ökológiai lábnyomának különbsége többváltozós egyenlet. Egy darab aludoboz legyártása ugyanis a hozzá szükséges alumínium előállításával együtt horribilisen magas CO2-kibocsátással és egyéb szennyezéssel jár, ha viszont már megvan a doboz, az anyagában örökké újrafelhasználható és kis energiabefektetéssel újrafeldolgozható alumínium már nyerésre áll a jóval komplikáltabb reciklálási technológiát igénylő és anyagában is degradálódó PET-palackkal szemben. (Akit ez részletesebben is érdekel, itt talál a Reuterstől (angolul) egy kiváló összefoglalót a témában.)

Mivel a mindendoboz.hu az alumíniumos lobbi oldala, a kutatás talán itt-ott kicsit tendenciózus, de a következtetések azért érdekesek. A kérdőívet közel 1500 felhasználó töltötte ki. Kiderült, hogy míg a háztartások 70%-ában minimum 3 darab PET palack gyűlik össze egy héten, addig fém italos dobozból pont ennyi a maximum a háztartások többségében. Ez logikusan következik abból is, hogy egyszerűen kevesebb aludoboz van a boltok polcain: darabszámot tekintve az összes italcsomagolás több mint fele, 52 százaléka PET palack, és csak második helyen következnek az aludobozok, 33%-kal. A felmérésének főbb megállapításai:

  • vásárlás során a környezetbarátabb csomagolást választaná a megkérdezettek 91%-a;
  • a hulladékot szelektíven gyűjtők több mint 92 százaléka a műanyagot, 85%-a a papírt, míg közel 73 százaléka a fémet és alumíniumot gyűjti külön;
  • a megkérdezettek több mint 40 százaléka a fémdobozokat a műanyaggal közös gyűjtőedénybe teszi, közel 30 százaléka visszaváltó automatába viszi.

A vissza nem gyűjtött aludobozok mennyisége hazánkban kb. 500-700 millió doboz évente, ami a teljes hulladékmennyiség 0,2-0,25 százaléka. Ez nem tűnik soknak, de ha súlyra nézzük, mintegy 8-10 ezer tonnára rúg! Így Magyarországon az aludobozok mindössze 38%-át hasznosítják csak újra, miközben az európai átlag 75%. Erre a problémára megoldást jelenthetnek a „Minden doboz visszajár” automatái, amelyek lehetőséget kínálnak a teljes újrahasznosításra. A kezdeményezés évente mintegy 130 millió dobozt gyűjt be.

Egy újrahasznosított aludoboz 60 nap (8 hét) alatt visszakerülhet a boltok polcaira. Az újrahasznosítással energiát takarítunk meg, mivel a reciklálás 95%-kal kevesebb energiába kerül, mint egy új előállítása. A környezettudatosság itt is visszaköszön: a felmérés szerint a magyarok 90 százaléka tisztában van azzal, hogy az újrahasznosított alumínium ökolábnyoma nagyságrendileg kisebb a bányászott nyersanyagból készülténél.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Így nézhetünk utána, milyen hatással lesz a mindennapjainkra a klímaváltozás
Így nézhetünk utána, milyen hatással lesz a mindennapjainkra a klímaváltozás
Az MIT kutatóinak interaktív grafikonjai megmutatják, hány napot tudunk évente a szabadban tölteni számunkra kényelmes hőmérsékleti körülmények között most és néhány év/évtized múlva a világ különböző országaiban.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.