A sebészeti munka egyik legnehezebb ágát teszi könnyebbé a Sony

2024 / 05 / 20 / Bobák Zsófia
A sebészeti munka egyik legnehezebb ágát teszi könnyebbé a Sony
A Sony eszközével már nem csak a legprofibbak végezhetnek mikrosebészeti beavatkozást.

A Sony bemutatta azt az orvostechnikai eszközét, amellyel a sebészet egyik legkomplexebb területét egyszerűsíti le, illetve könnyíti meg az orvosok számára, hogy szélesebb réteg előtt nyissa meg az utat a mikrosebészeti beavatkozások elvégezésének lehetősége felé. A mikrosebészet a makrosebészettel ellentétben nem csak magas fokú tudást és jó képességeket igényel, hanem nagyító eszközök használatát is, amivel az egészen apró részletek is láthatóvá válnak az orvos előtt. Az optikai nagyítás rendkívül fontos összetevőt jelent, hiszen a beavatkozást általában 1mm átmérőjűnél is kisebb ereken kell elvégezni.

"A mikrosebészet magas szintű cerebro-manuális tevékenységet és készségfejlesztést tesz szükségessé[...]

A mikrosebészeti jártasság megszerzése kihívást jelent mindenki számára; a speciális beavatkozásokkal járó kockázat csökkentése és a sebészi biztonság megszerzése csakis alapos gyakorlási folyamat végeredményeként érhető el." - írja a Szegedi Tudományegyetem a mikroszkópos sebészettel kapcsolatban.

A mikrosebészeti lehetőségek kiterjesztése a célja a Sonynak, amit a robottal valósítanak meg - a berendezés nem önállóan működik ugyan, hanem távoli irányítással, de biztos mozdulatokat és jó rálátást ad a sebészeknek az adott területre, ami által a manuális kontroll megtartása egyszerűbbé válik. Az eszköz egy VR-szemüveghez hasonló berendezésből áll, amit nem kell a fejen viselni, így kényelmesebb a használata, valamint egy apró fogókkal és tűkkel ellátott robotikai készülékből, amit ujjbegyekkel irányítható kontrollerekkel lehet üzemeltetni. Az eszköz ultraprecíz műveleteket tesz lehetővé és automatikusan váltja az apró robotkarok végén található eszközöket műtét közben az igényeknek megfelelően. A nagyon alacsony késleltetés, az elenyésző súrlódás az alkatrészek csatlakozási pontjainál és a nagy felbontású 4K képalkotás biztosítja az eszköz pontosságát és azt, hogy a felhasználó mozdulatait hűen közvetíti beavatkozás közben.

A Sony februárban tesztelte a berendezés prototípusát az Aichi Orvosi Egyetemen, ahol olyan orvosok is kipróbálták, akik nem a mikrosebészet területén dolgoztak. A tesztet 0,6 mm-es erek összekötésével végezték és a jövőben hasonlóan komplex procedúrák során tervezik az eszközt használatba venni és további fejlesztések révén tovább növelik a precizitását.

(Fotó: Sony)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Még meg sem jelent, de máris komoly konkurenciát kapott az OpenAI csodaszámba menő videógenerátora
Még meg sem jelent, de máris komoly konkurenciát kapott az OpenAI csodaszámba menő videógenerátora
A Kuaishou nevű cég generatív mesterséges intelligenciája a Sorához hasonló minőségű videókat készít a beírt parancsok alapján, ráadásul korlátozottan már a nagyközönség számára is elérhető - igaz, egyelőre csak Kínában.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.