Rendkívül különös hordozható konzolt dob piacra novemberben a Sony

2023 / 05 / 26 / Pőcze Balázs
Rendkívül különös hordozható konzolt dob piacra novemberben a Sony
A Sony egy nyúlfarknyi videóban jelentette be, hogy a PlayStationnek újra lesz hordozható kistestvére. A Project Q névre hallgató konzolról egyelőre csak annyit tudni biztosan, hogy önállóan nem fog játékokat futtatni, a meglévő PlayStationünk teljesítményére hagyatkozik majd.

Több mint egy évtizede dobták piacra, és négy éve vonultatták vissza a PlayStation Vitát, a Sony legutóbbi hordozható játékgépét. Ez alatt a nyolc év alatt hatalmasat változott az iparág: egyrészt a mobilok teljes értékű játékgépekké értek, másrészt a felhőalapú játék is egyre elterjedtebbé vált. Emiatt a játékóriások, a Microsoft, a Sony és a Nintendo kísérletezésbe kezdtek. Utóbbi cég Wii U-ja kolosszális bukás volt, míg a Switch példátlan sikertörténetté vált, hiszen egyesíteni tudta az otthoni és a hordozható konzolokat, miközben Super Mario jött-ment, de leginkább ment az okostelefonokon. A Microsoftnál a felhőben futó Xbox játékokat, ha előfizetünk a Game Pass szolgáltatásukra, már gyakorlatilag a kávéfőzőnkön is játszhatjuk, de böngészőkben és telefonokon biztosan.

A Sony követte talán leglassabban a változásokat, bár már 2014-ben próbálkoztak a PlayStation Now nevű előfizetéses termékükkel. Ma a Remote Play-nek, azaz "távoli játéknak" köszönhetően a konzolunkra telepített játékokat irányíthatjuk és nézhetjük a mobilunkon vagy a számítógépünkön, a megszokott kontrollereket használva. A logikus következő lépés a felhőalapú játék lenne, vagyis, hogy ne a nappalinkban lévő gép, hanem távoli szerverek futtassák a programokat - erre utalt, hogy bő egy hónapja több ezzel kapcsolatos állást hirdettek meg a cégnél.

Most azonban meglepőt húztak a japánok: bejelentették a Project Q-t, ami mintha egy lépés lenne, ha nem is hátrafelé, de oldalra.

A szűkszavú, mindössze fél perces videóból az derül ki, hogy a feltehetőleg novemberben érkező eszköz a Remote Play-re hagyatkozva változatlanul csak a saját kozolunk "új képernyője" lesz, internetkapcsolat nélkül elméletileg nem is fog működni. A Q, amit szinte biztosan nem így fognak hívni, a mostanában megjelent PC-alapú kézikonzoloknál, például a Steam Decknél egy hüvelykkel nagyobb lesz, azaz nyolc hüvelykes képernyővel rendelkezik majd.

Ám míg utóbbiak gyakorlatilag teljesértékű számítógépek egy apró testbe passzírozva, addig a Sony, hacsak nem tájékoztatja félre tudatosan a játékosokat, egészen különös vízióval rendelkezik, hiszen nem egyértelmű, hogy ha már az összes hardverünkön játszhatunk a játékainkkal, sőt, még a mobilunkra csatlakoztatható kontrollereket is gyártanak, akkor mi szükség a Project Q-ra. Reméljük, hogy novemberben kiderül.

(Borítókép: Sony)


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Az Amazon létrehozta az egymilliárd paraméteres szövegfelolvasó modellt, de nem adja az emberek kezébe
Az Amazon létrehozta az egymilliárd paraméteres szövegfelolvasó modellt, de nem adja az emberek kezébe
A BASE TTS-t százezer órányi nyilvánosan elérhető beszédfelvételen gyakorlatoztatták és minden eddiginél természetesebb hangot tudnak létrehozni a segítségével.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.