Rendkívül különös hordozható konzolt dob piacra novemberben a Sony

2023 / 05 / 26 / Pőcze Balázs
Rendkívül különös hordozható konzolt dob piacra novemberben a Sony
A Sony egy nyúlfarknyi videóban jelentette be, hogy a PlayStationnek újra lesz hordozható kistestvére. A Project Q névre hallgató konzolról egyelőre csak annyit tudni biztosan, hogy önállóan nem fog játékokat futtatni, a meglévő PlayStationünk teljesítményére hagyatkozik majd.

Több mint egy évtizede dobták piacra, és négy éve vonultatták vissza a PlayStation Vitát, a Sony legutóbbi hordozható játékgépét. Ez alatt a nyolc év alatt hatalmasat változott az iparág: egyrészt a mobilok teljes értékű játékgépekké értek, másrészt a felhőalapú játék is egyre elterjedtebbé vált. Emiatt a játékóriások, a Microsoft, a Sony és a Nintendo kísérletezésbe kezdtek. Utóbbi cég Wii U-ja kolosszális bukás volt, míg a Switch példátlan sikertörténetté vált, hiszen egyesíteni tudta az otthoni és a hordozható konzolokat, miközben Super Mario jött-ment, de leginkább ment az okostelefonokon. A Microsoftnál a felhőben futó Xbox játékokat, ha előfizetünk a Game Pass szolgáltatásukra, már gyakorlatilag a kávéfőzőnkön is játszhatjuk, de böngészőkben és telefonokon biztosan.

A Sony követte talán leglassabban a változásokat, bár már 2014-ben próbálkoztak a PlayStation Now nevű előfizetéses termékükkel. Ma a Remote Play-nek, azaz "távoli játéknak" köszönhetően a konzolunkra telepített játékokat irányíthatjuk és nézhetjük a mobilunkon vagy a számítógépünkön, a megszokott kontrollereket használva. A logikus következő lépés a felhőalapú játék lenne, vagyis, hogy ne a nappalinkban lévő gép, hanem távoli szerverek futtassák a programokat - erre utalt, hogy bő egy hónapja több ezzel kapcsolatos állást hirdettek meg a cégnél.

Most azonban meglepőt húztak a japánok: bejelentették a Project Q-t, ami mintha egy lépés lenne, ha nem is hátrafelé, de oldalra.

A szűkszavú, mindössze fél perces videóból az derül ki, hogy a feltehetőleg novemberben érkező eszköz a Remote Play-re hagyatkozva változatlanul csak a saját kozolunk "új képernyője" lesz, internetkapcsolat nélkül elméletileg nem is fog működni. A Q, amit szinte biztosan nem így fognak hívni, a mostanában megjelent PC-alapú kézikonzoloknál, például a Steam Decknél egy hüvelykkel nagyobb lesz, azaz nyolc hüvelykes képernyővel rendelkezik majd.

Ám míg utóbbiak gyakorlatilag teljesértékű számítógépek egy apró testbe passzírozva, addig a Sony, hacsak nem tájékoztatja félre tudatosan a játékosokat, egészen különös vízióval rendelkezik, hiszen nem egyértelmű, hogy ha már az összes hardverünkön játszhatunk a játékainkkal, sőt, még a mobilunkra csatlakoztatható kontrollereket is gyártanak, akkor mi szükség a Project Q-ra. Reméljük, hogy novemberben kiderül.

(Borítókép: Sony)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Mire használjuk és mire ne a gépi tanulást? - mesterségesintelligencia-szakértő árulta el
Mire használjuk és mire ne a gépi tanulást? - mesterségesintelligencia-szakértő árulta el
Ne használj mesterséges intelligenciát, ha nincs szükség mesterséges intelligenciára - javasolja Szertics Gergely - de nagyon sok esetben szükség van rá. Mit jelent a mesterséges intelligencia, miért fontos a gépi tanulás és mikor érdemes használni az ipari szereplőknek? Ezekre a kérdésekre kaphattunk választ a Smart Factory ConnAction Konferencián.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.