Sós ízű elektrosokk: elektromos evőpálcikákkal stimulálná az ízlelőbimbóinkat egy japán kutatócsapat

2022 / 04 / 16 / Palotai Nándor
Sós ízű elektrosokk: elektromos evőpálcikákkal stimulálná az ízlelőbimbóinkat egy japán kutatócsapat
Az eszköz a feltalálói szerint segíthet abban, hogy az ételünkre kerülő sómennyiség csökkentésével egészségesebben étkezhessünk.

Különös, futurisztikusan bizarr evőeszközzel álltak elő japán kutatók: a tokiói Meiji Egyetem és Japán egyik legnagyobb ételgyártó cége, a söreiről is híres Kirin egy közös projekt során megalkottak egy olyan evőpálcika-készletet, mely elektromos impulzusok segítségével erősíti fel a sós ízt – adta hírül a Gizmodo. A program része a japán egészségügyi minisztérium azon törekvéseinek, hogy csökkentség a japán emberek sóbevitelét, mivel annak napi átlaga jelentősen magasabb a WHO által ajánlott, egészségesnek tekinthető értéknél.

A speciális evőpálcikák elektromosság segítségével ingerlik a használó ízlelőbimbóját. Ehhez a végükön fém elektródák kerültek elhelyezésre, melyek meghatározott hullámformájú elektromosságot vezet az alany szájába, mely hatással van a nátrium-klorid és a mononátrium-glutamát ionjaira, ezáltal az ízlelőbimbók által érzékelt sós és az úgynevezett umami ízek felerősödnek. A tesztek során a kutatók úgy találták, hogy az evőpálcikák nagyjából másfélszeresére növelték a sós íz intenzitását. Ezt az alapján következtették ki, hogy a pálcika használatakor a 30%-al kevesebb sót tartalmazó ehető gél ugyanolyan sósnak tűnt, mint az előzőleg – a speciális evőpálcák használata nélkül – megkóstolt verzió, sőt, a csökkentett sótartalmú gél sósabb ízűnek bizonyult. A felhasználók a sós íz megerősödése mellett azt is tapasztalták, hogy általánosságban is felerősödnek az ízek.

Az eszköz alacsony feszültséggel működik, a kutatók elmondása alapján semmilyen negatív élettani hatása nincs az evőpálcikák által a szájba vezetett elektromosságnak. A prototípuson túl, a kutatók elkészítették már az eszköz otthoni használatra szánt verziójának tervét is, amely egy csuklóra erősíthető akkumulátor segítségével izgatná a felhasználó ízlelőbimbóit. Az angol nyelven japán híreket közzétevő Sora News 24 cikkében egy-egy civil véleményt is idéztek az eszközzel kapcsolatban. Többen szkeptikusan állnak hozzá az eszközhöz, nem tartják egészségesnek a szájüreg rendszeres, gasztronómiai célú elektrosokkolását. Van aki azonban az iránt érdeklődik, hogy az eszköz használatához kell-e speciális étrendet követni, illetve, hogy lesz-e beültethető verziója az eszköznek.

Nem a fent tárgyalt eszköz az egyetlen, amely elektromos úton állít elő ízhatást: a VR-technológiák fejlődéséhez kapcsolódóan számtalan olyan eszközt is fejlesztenek, mely igyekszik a látáson és a halláson kívül más érzékszerveket is bevonni a virtuális élménybe. Természetesen az érzékszerveink közül az ízérzékelés sem úszhatja meg a digitalizációt, bár egyes találmányok már ötletszinten is túl bizarrnak tűnnek, – mint például a szintén japán, megnyalogatható kijelző – más eszközök azonban rejtenek potenciált, és az alapján, hogy a fentebb tárgyalt evőpálcikán túl létezik már sós és savanyú ízeket felerősítő villa, illetve az utóízeket is szabályzó okoskanál is, eléggé valószínűnek tűnik, hogy az „elektronikus ízlelést” elősegítő eszközöknek valóban kialakulóban van egyfajta piaca. Ez alapján a jövőben – remélhetőleg - nem kell majd lemondanunk egy-egy ízvilágról semmilyen diéta miatt.

(Borítókép: Getty Images, fotó: Meiji Egyetem)

Egy japán professzor megalkotta a világ első ízesített televízióját Már követni is nehéz, hogy ez hány dimenziós megjelenítésnek számít.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Elkészült az első programozható, fénnyel működő chip
Elkészült az első programozható, fénnyel működő chip
A chip az adatok feldolgozásához nem elektronokat használ, hanem fényt – mindez nem csak gyorsabb chipek gyártását teszi lehetővé, de ezek ráadásul kevesebb hőt is termelnek.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.