Sosem látott videón az afrikai „sorozatgyilkos” kardszárnyú delfinek, melyek egy nagy fehér cápát marcangolnak szét

2023 / 02 / 12 / Felkai Ádám
Sosem látott videón az afrikai „sorozatgyilkos” kardszárnyú delfinek, melyek egy nagy fehér cápát marcangolnak szét
Port és Starboard, a két kegyetlen orka öt éve vadászik nagy fehér cápákra, hogy felfalják a májukat. A kutatók most egy eddig nem publikált videót tettek közzé a támadásukról. Ez az első videó, amelyen ilyesmi látható.

Mint azt a Live Science írja, legalább öt éven át egy „sorozatgyilkos” orkapár Dél-Afrikában nagy fehér cápákat mészárolt le, és Hannibal Lecterként falta fel a májukat. A kutatók most megosztották a világ első videófelvételét egy ilyen támadásról, amikor kardszárnyú delfinek vadásznak le egy cápát. Júniusban a kutatók arról számoltak be, hogy a két hím orka – akiket Port és Starboard neveken emlegetnek – legalább nyolc nagy fehér cápát támadtak meg a Dél-afrikai Köztársaság Gansbaai nevű halászvárosának a partjainál, mióta 2017-ben először észlelték őket. A jellegzetesen hajlékony hátuszonyairól felismerhető állatok csak kettő a sok kardszárnyú delfin közül, amelyekről úgy gondolják, hogy terrorban tartják a nagy fehér cápákat.

Érdekesség, de a fehér cápa a legnagyobb, ragadozó életmódot folytató porcos hal (az orka ezzel szemben emlős), és a Földön ezt tekintik az emberre nézve a legveszélyesebb cápafajnak – olyannyira, hogy ez az állat szerepelt Steven Spielberg Cápa című filmjében is. Nemrég egy ilyen állat például szabályosan leharapta egy mexikói halász fejét.

A fenti, páratlan felvételt drónnal és helikopterrel készítették, és az látható rajta, hogy Starboard segített több társának megtámadni egy fehér cápát, majd csócsált valamit, ami a cápa májának tűnik. Az Ecology folyóiratban október 3-án megjelent tanulmány szerzői szerint ez volt az első olyan alkalom, hogy megörökítettek egy kardszárnyú delfint, amint rátámadt egy nagy fehér cápára. Ilyen részletesen, pláne a levegőből még sosem tanulmányozták ezt a viselkedést.

Az újonnan kiadott felvételek néhány kitérő taktikát is bemutatnak, amellyel a fehér cápák próbálták lerázni az őket üldöző orkákat. Két alkalommal egy kardszárnyú lassan közeledett egy nagy fehérhez azzal a szándékkal, hogy végezzen vele; ám a cápa ahelyett, hogy elmenekült volna, az orka közelében maradt, és szemmel tartotta, miközben a vízben keringett – a kutatók szerint ez ugyanaz a védekezési stratégia, amelyet a fókák és a teknősök éppen a cápák elkerülésére használnak. A kutatók azonban hozzátették, hogy ez a stratégia valószínűleg nem túl hatékony az orkákkal szemben, akik társas állatok, így csoportosan vadásznak.

Ezt a területet eddig egyébként a fehér cápák uralták, de a kardszárnyúak agresszív támadásainak a hatására visszavonulót fújtak, és Port és Starboard észlelése után hetekre-hónapokra eltűnnek a régióból.


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Rejtély a jég alatt: elveszett Ran, a végítélet gleccserét felderítő merülőeszköz
Rejtély a jég alatt: elveszett Ran, a végítélet gleccserét felderítő merülőeszköz
A Ran nevű legénység nélküli merülőlőeszköz Antarktikánál veszett el, mélyen a jég alatt. Hogy miért, azt nem tudni.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.