Sosem repült még ilyen messzire egy eVTOL

2023 / 03 / 04 / Bobák Zsófia
Sosem repült még ilyen messzire egy eVTOL
Megdőlt az eVTOL-lal, egy feltöltéssel megtett legnagyobb távolság rekordja: az Autoflight legújabb generációs Prosperity gépe a Joby Aviation 2021-es eredményét szárnyalta túl.

Az eVTOL gyártó cégek folyamatosan dolgoznak az újabb modelljeiken, amelyeket általában légitaxinak, néhány esetben pedig személyes közeledési eszköznek szánnak: az Autoflight a Prosperity gépével előbbi kategóriába tartozik, vagyis légi személyszállítási szolgáltatás beindítását tervezik a géppel. A Prosperity I POC2 (proof-of-concept) verzióját tavaly nyáron mutatták be és az elképzelések szerint a jármű végső változata a kínai városok közötti fuvarozás indulása után, 2025-re akár Európába is elérkezhet, amennyiben sikerül a kellő engedélyeket addigra megszerezniük.

A Prosperity pilótával repül majd és három utast tud szállítani, a nyolc propellerrel és két hátsó légcsavarral működő eszköz pedig legalább 250 km-es hatótávval rendelkezik majd, ami azt jelenti, hogy nem csak városokon belül, hanem egészen távoli helyszínek között is tud egy feltöltéssel utakat bonyolítani. A jármű képességeit február 23-án vetették próba alá a cég tesztelésre használt pályáján, ahol 20 kört tett meg egy előre kijelölt útvonalon haladva.

Az eVTOL egyelőre távoli irányítással repült és sikerült rekordot döntenie az egy feltöltéssel megtett út hosszát illetően, még ha nem is sokkal előzte meg az előző csúcstartót. Az elektromos, egy helyből történő fel-, és leszállásra alkalmas járművek távolsági rekordját a Joby Avionics tartotta 248 kilométerrel,

az Autoflight most ezt két kilométerrel lépte túl és 250,3 kilométert tett meg a járművel.

A távot 1 óra 38 perc alatt teljesítették a speciális szerkezetű géppel, miközben folyamatosan köröztek a pálya fölött.

(FlightGlobal Fotó: Autoflight)

Égbe emelkedtek a legújabb repülő taxik, amelyek forradalmasíthatják a közlekedést A repülő járművekkel való közlekedés nem lesz drágább a hagyományos módon, az utakon guruló taxiknál az egyik eVTOL gyártócég szerint.


Ilyen lesz a Kia új elektromos járműve
Ilyen lesz a Kia új elektromos járműve
A PV5 első verzióját már tesztelik, várhatóan 2025-ben jelenik meg.
Az elektromos autók nem csak elvesznek, hanem adnak is energiát, ha kell
Az elektromos autók nem csak elvesznek, hanem adnak is energiát, ha kell
Elektromos autók táplálták energiával az ausztrál villamosenergia-hálózatot egy áramszünet alatt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.