Stonehenge akusztikus modellje olyan hangzást produkált, mint egy modern mozi

2020 / 09 / 24 / Justin Viktor
Stonehenge akusztikus modellje olyan hangzást produkált, mint egy modern mozi
Az Egyesült királyságban található Stonehenge felépítése hatalmas vállalkozás lehetett. Óriási köveit a 200 kilométerre lévő Walesből kellett Wiltshire-be szállítani, az archaikus kor egyszerű megoldásait használva. A rejtélyes installáció időről időre felfedi egy-egy újabb titkát a ma kutatói előtt, ezekből valahogy nem akar kifogyni. A legújabb felfedezés az eredeti térkő-összeállítás akusztikus tulajdonságaival kapcsolatos.

Mini-henge

A Salford Egyetemen Trevor Cox akusztikus mérnök vezetésével építették fel Stonehenge méretarányos modelljét, ami méreteitől eltekintve mindenben a 4000 évvel ezelőtt épített megalitok pontos mása lett, mind a 157 egykori kővel, melyek közül számos hiányzik már az eredeti helyszínen.

A kutatók állítása szerint csak véletlenül, de tény, hogy az 1:12-es méretarány megegyezik az 1984-ben készült Spinal Tap This Spinal Tap című - Magyarországon “A turné” címmel vetített - filmben látható miniatűr Stonehenge méreteivel. "Ezt a popkulturális tréfát minden alkalommal megkapjuk" - mondta Cox.


Stonehenge 1:12 arányú akusztikus modellje a salfordi egyetem akusztikai kutatóközpontjában. (Kép: Andrew Brooks)

Stonehenge eredeti összeállításának modellezéséhez a kutatók alaposan tanulmányozták az eredeti helyszínt, különös tekintettel a már eltűnt kövek azáltal hagyott nyomokra, lézeres méréseket végeztek, majd ezt kiegészítették a meglévő régészeti adatokkal. 

A 45 cm magas végső modellt egy akusztikus kamrába helyezték, és visszhang-keltő hang kísérleteket végeztek rajta, hogy kiderüljön milyen hangzásvilágot tapasztalhattak őseink, akik ünnepségeket és rituálékat tarthattak a lenyűgöző díszletek között.


A modellt egy hangszigetelt helyiségben helyezték el. (Kép: Andrew Brooks)

Osztottak, szoroztak

A modell méretaránya miatt természetesen az eredményül kapott hangfrekvenciát fel kellett szorozni 12-vel, ami az emberi hallás határain kívülre tolta fel a hangkép egy részét. Ezek után számítógépes elemzőszoftver rekonstruálta, a keletkezett hangok reflexióit, visszaverődéseit, halkulását és erősödését a modell Stonehenge kövei között, végül az eredményt visszatranszformálták a hallható tartományba.

"Nagyjából olyan akusztikát kaptunk, mintha egy moziban beszélnénk" - mondta Cox a The Guardiannek.

"Ha szertartást tartanánk, és sok emberhez kellene szólnunk, akkor a kőkörön kívüli ez sokkal nehezebb lenne, mintha a kőkörön belül csinálnánk."

Az alábbi hangfelvétel a replikában készült és jól halhatóan kiemeli a rendkívüli hangzásteret, amit a kutatók most felfedeztek.

Professor Trevor Cox at the replica of Stonehenge at the University of Salford by University of Salford

Academics from the University of Salford's Acoustical Engineering Department have constructed a 1:12 scale model of Stonehenge, to determine how sound would have carried across all of the original 157 carefully placed stones in 2200 BC.

Több kérdés mint válasz

Stonehenge genezistörténetének a tudományos világ többsége által ma képviselt, kodifikált változata szerint a kőkört folyamatosan hozták létre az ott élő generációk, fokozatosan alakítva formáját és tulajdonságait. Két lábbal a földön maradva is kijelenthető azonban, hogy a hely körül változatlanul rengeteg a megválaszolatlan kérdés és sok kérdés merül fel azzal kapcsolatban, hogy pontosan mire használták.

Vannak akik Druida templomnak tartják, mások Észak királyainak koronázóhelyét látják benne, megint mások a neolitikus égbolttérkép funkciót emelik ki, mely segített nyomon követni az égitesteket mozgásuk során. Akáűrhogy is volt, mnost már azt is tudjuk, hogy Stonehenge-ben Surround Sound-ban szólt a vokális és zenei aláfestés.

(Forrás: IFLS Kép: Andrew Brooks, Wikimedia)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Miért nem találkozunk idegenekkel? – A válasz az AI lehet egy félelmetes elmélet szerint
Miért nem találkozunk idegenekkel? – A válasz az AI lehet egy félelmetes elmélet szerint
Egy új elmélet szerint a Nagy Szűrő egy versenyfutás az mesterséges szuperintelligencia és a bolygóközi utazás és letelepedés között – és ebben a versenyben nem állunk épp túl jól.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.