Másodszor is levegőbe emelkedett a világ legnagyobb repülőgépe

2021 / 04 / 30 / Bobák Áron
Másodszor is levegőbe emelkedett a világ legnagyobb repülőgépe
Több mint két évet kellett várni rá, de csütörtökön végül újra felszállt a Startolaunch, ami arról vált híressé, hogy ez a világ legnagyobb szárnyfesztávolságú repülőgépe.

A 117 méter széles gépet eredetileg még Paul Allen, a Microsoft társalapítója álmodta meg azzal a céllal, hogy a rakétákat a levegőből indítva jelentősen olcsóbbá tegye a világűr elérését, azonban az alapító 2018-ban bekövetkezett halála után sokáig úgy tűnt, hogy a gigantikus repülő ideje is leáldozott.

Bár a Startolaunch 2019 áprilisában megtette első útját, nem sokkal később már arról lehetett hallani, hogy a Stratolaunch Systems végleg leállítja a projektet. Végül mégsem ez történt, hiszen a céget még abban az évben felvásárolta a Cerberus Capital Management befektetési alapkezelő, akik radikálisan új irányt szabtak a fejlesztéseknek, ezzel életben tartva a projektet.

A Stratolaunch immár elsősorban a hiperszonikus tesztelésre koncentrál, aminek jegyében több hiperszonikus tesztjárművet is fejlesztenek, ebben az ökoszisztémában pedig a repülőgéphordozóra (amit a köznyelvben szintén Stratolaunchként emlegetnek) hárul majd a feladat, hogy a levegőbe emelje a különböző cégek tesztgépeit, akik kibérlehetik maguknak a repülőt. A Stratolaunch a jelek szerint azért az űr meghódításáról sem tett le végleg, hiszen a honlapjukon egy többször felhasználható űrsiklót is feltüntetnek a tervezett projektek között, de erről a nevén kívül (Black Ice, avagy fekete jég) egyelőre nem sokat lehet tudni.

További cikkek a témában:

Megmutatták a szuperszonikus gépet, ami az amerikai elnöki Boeinget fogja leváltani Az amerikai légierő tavaly szeptemberben döntött arról, hogy az amerikai elnököt és alelnököt szállító Boeing 747-est a hangsebességnél gyorsabb gépekre cserélik, ennek jegyében pedig az elnöki légiközlekedési igazgatóság három céggel is szerződést kötött.

A Virgin Galactic most egy olyan szuperszonikus utasszállítót tervez, ami a hangsebesség háromszorosával fog repülni És kétszer olyan magasan, mint a normál utasszállítók.

Bemutatták a Concorde utódjának kicsinyített prototípusát Ha minden a terv szerint halad, negyed évszázad után újra lesz olyan utasszállító, ami gyorsabb a hangsebességnél.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
A Toyota két új, elektromos koncepcióautót mutatott be
A Toyota két új, elektromos koncepcióautót mutatott be
A két új, kifejezetten európai piacra szánt elektromos autó két éven belül kereskedelmi forgalomba kerül a gyártó ígérete szerint.
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Két darab, hidrogént fogyasztó, vízpárát eregető busz indult el próbaüzemben, hat magyar város közlekedésében próbálják ki őket.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.