Másodszor is levegőbe emelkedett a világ legnagyobb repülőgépe

2021 / 04 / 30 / Bobák Áron
Másodszor is levegőbe emelkedett a világ legnagyobb repülőgépe
Több mint két évet kellett várni rá, de csütörtökön végül újra felszállt a Startolaunch, ami arról vált híressé, hogy ez a világ legnagyobb szárnyfesztávolságú repülőgépe.

A 117 méter széles gépet eredetileg még Paul Allen, a Microsoft társalapítója álmodta meg azzal a céllal, hogy a rakétákat a levegőből indítva jelentősen olcsóbbá tegye a világűr elérését, azonban az alapító 2018-ban bekövetkezett halála után sokáig úgy tűnt, hogy a gigantikus repülő ideje is leáldozott.

Bár a Startolaunch 2019 áprilisában megtette első útját, nem sokkal később már arról lehetett hallani, hogy a Stratolaunch Systems végleg leállítja a projektet. Végül mégsem ez történt, hiszen a céget még abban az évben felvásárolta a Cerberus Capital Management befektetési alapkezelő, akik radikálisan új irányt szabtak a fejlesztéseknek, ezzel életben tartva a projektet.

A Stratolaunch immár elsősorban a hiperszonikus tesztelésre koncentrál, aminek jegyében több hiperszonikus tesztjárművet is fejlesztenek, ebben az ökoszisztémában pedig a repülőgéphordozóra (amit a köznyelvben szintén Stratolaunchként emlegetnek) hárul majd a feladat, hogy a levegőbe emelje a különböző cégek tesztgépeit, akik kibérlehetik maguknak a repülőt. A Stratolaunch a jelek szerint azért az űr meghódításáról sem tett le végleg, hiszen a honlapjukon egy többször felhasználható űrsiklót is feltüntetnek a tervezett projektek között, de erről a nevén kívül (Black Ice, avagy fekete jég) egyelőre nem sokat lehet tudni.

További cikkek a témában:

Megmutatták a szuperszonikus gépet, ami az amerikai elnöki Boeinget fogja leváltani Az amerikai légierő tavaly szeptemberben döntött arról, hogy az amerikai elnököt és alelnököt szállító Boeing 747-est a hangsebességnél gyorsabb gépekre cserélik, ennek jegyében pedig az elnöki légiközlekedési igazgatóság három céggel is szerződést kötött.

A Virgin Galactic most egy olyan szuperszonikus utasszállítót tervez, ami a hangsebesség háromszorosával fog repülni És kétszer olyan magasan, mint a normál utasszállítók.

Bemutatták a Concorde utódjának kicsinyített prototípusát Ha minden a terv szerint halad, negyed évszázad után újra lesz olyan utasszállító, ami gyorsabb a hangsebességnél.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Megjelent a legmikróbb mikromobilitási eszköz
Megjelent a legmikróbb mikromobilitási eszköz
De vajon sikerül-e forradalmasítania a sétálást a görcipőnek, ami készítői szerint olyan, mintha egy mozgó járdán haladnánk?
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.