Túl drága a sok streaming? Egy appal szétdobhatjuk a havidíjakat

2020 / 02 / 12 / Pőcze Balázs
Túl drága a sok streaming? Egy appal szétdobhatjuk a havidíjakat
HBO Go. Netflix. Disney+. Apple TV+. Hulu. Quibi. Spotify. Tidal. Apple Music. A streaming szolgáltatók legnagyobbjai már itthon is elérhetőek, a többiek pedig a következő egy-két évben megérkeznek. Ha kíváncsiak vagyunk a mindenkori Trónok harcára, Stranger Thingsre, Oroszlánkirályra, Morning Show-ra, és még zenét is hallgatnánk, akkor többet fogunk videó- és zenestreamelésre költeni, mint most kábeltévére. Logikus, hogy elkezdjük megosztani egymással a jelszavainkat - a Jam nevű, most indult szolgáltatás pont ebben segít. Ha és amíg hagyják.

A TechCrunchon John Constine számolt be a Jam indulásáról, sorra érintve az alkalmazásra váró nehézségeket. Pedig maga az ötlet egyszerű: én előfizetek az HBO Góra és a Netflixre, a barátok a Disney+-ra és az Apple TV+-ra, és megosztjuk egymással a jelszavainkat. De nem emailen vagy chaten, hanem egy direkt erre a célra készült platformon keresztül. Az első akadály természetesen a biztonság: bármilyen olyan szolgáltatás, ami a jelszavunkat tárolja, sőt, osztja meg, nagyon meggyőző kell, hogy legyen ahhoz, hogy megbízzunk benne. A Jamnél az ígéretek szerint az érzékeny információk a felhasználó számítógépén lesznek titkosítva, ahhoz fér majd hozzá a kiválasztott barát vagy barátnő. Azt, hogy hogyan akadályozzák meg, hogy ha épp összevesztünk, gyorsan jelszót váltson a másik, ezzel kicsukva minket a mozizásból, egyelőre nem tudni. Ahogy azt sem, hogy mit tesz a felhasználói élménnyel, amikor nem tudjuk befejezni a filmet, mert a másik használná a fiókunkat - mint régen, az ikertelefonok korában. Valószínűleg az ehhez hasonló aggályok lesznek az első vádak, amiket a platformtulajdonosok az alkalmazás készítőinek a szemére vetnek.

Igazából persze a pénzüket fogják félteni.

Tavaly ősszel először a Spotify kezdett keménykedni azzal, hogy aláhúzták, hogy a családi csomagjukat kifejezetten csak egy háztartásban élők vehetik igénybe. Néhány hónappal később a Disney jelezte a Disney+ indulásakor, hogy odafigyelnek a jelszómegosztásokra. Ők békülékenyebb és megértőbb hangot ütöttek meg, azt nyilatkozták, hogy tudják, hogy a felhasználók megosztják egymással a jelszavaikat, de ügyelni fognak rá, hogy ez ne lépje át a jóhiszeműség határait. Hogy ez az álláspont annak köszönhető, hogy ekkor épp néhány napja működtek csak, vagy középtávon is ez lesz a véleményük, kiderül. Ami biztos, hogy a Jam indulásával a jelszómegosztás átlépi a Rubicont: üzletet csinálnak abból, ami fölött a szolgáltatók egy része eddig szemet hunyt.

Pár év, és a streaming lesz az új tömegközlekedés

Ahogy egyre többen és egyre több időt töltünk ezekkel a videó- és zeneszolgáltatásokkal, mindenki kidolgoz majd egy stratégiát arra, hogy hogyan kezelje a káoszt, amiben találtuk magunkat. Lesznek, akik torrenteznek tovább, azt értik, ismerik és inkább vállalják a vele járó rizikót, mint hogy havonta fizessenek a filmnézésért. Lesznek, akik ügyeskednek: próbahétről próbahétre ugrálva próbálnak minél kevesebb pénzért minél több tartalmat levadászni maguknak, ha lehet, legálisan. És persze lesznek rozéarany telefonok, amiken a kezdőképernyő tele van a streaming appok ikonjaival, minden szépen kifizetve, akkor is, ha egy-kettőt félévente nyit majd meg a tulajdonosa. A leginkább racionális út valóban az lenne, amit a Jam felvázolt. De félő, hogy ezt a szolgáltatók is így látják majd. És ezért tesznek neki keresztbe.

(Fotó: Pixabay)


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.