Számítógépes animáción kel életre az ötszáz évvel ezelőtti, török-kori Budapest 2023 / 04 / 22 / Felkai Ádám

A projekt mögött az E-History Történelmi Animációs Egyesület áll, és mint Baltavári Tamás, az egyesület elnöke fogalmazott: „Tudunk néhány magyar családról és magyar lelkészről is, de az évtizedek alatt az oszmán birodalomból érkező szlávok, szerbek, bosnyákok, örmények, zsidók költöztek a helyükre, és családjuk is követte őket. A török megszállás ellenére törökök sem éltek itt sokan az akkori Budán és Pesten. Tudjuk, milyen népek költöztek ide a török hódoltság korában, és az is tudható, ők hogyan építkeztek. Az már nem egyértelmű, Budán és Pesten mennyire uralhatták a török jegyek az építészetet, mennyit hagytak meg a korábbi gótikus elemekből és mennyire befolyásolja az utcaképet például a szerb betelepülők építészeti stílusa, csúcsosabb, zsindelyes házaikkal. Végül is miért építkeztek volna másképp, mint ott, ahonnan érkeztek? Ezért majdnem biztos, hogy a délszláv és a középkori magyar és németes jegyű építészeti stílusok keveredhettek az akkori Pest utcáin” A videó egyébként várostörténeti kutatáson és néprajzi kutatásokon alapul, de időnként a fantáziájukat is segítségül hívták a készítők. Akárhogy is, érdekes összevetni a mai Budapestet az ötszáz évvel korábbival, amelyet a félhold uralt. (Forrás: HelloMagyar)
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Az állat, amit Darwin a legjobban gyűlölt és ami nélkül nem született volna meg A fajok eredete
Az állat, amit Darwin a legjobban gyűlölt és ami nélkül nem született volna meg A fajok eredete
Charles Darwin az HMS Beagle-en tett útjáról érdekes elgondolásokkal tért vissza Angliába, de a természetes szelekcióról szóló elméletének kidolgozásához szüksége volt egy kezdő lökésre, amit a mindössze néhány milliméteres Mr. Arthrobalanus adott meg neki.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.