Szaporodni képes élő robotokat alkottak a kutatók, amelyek Neumann önreprodukáló automatáira hasonlítanak

2021 / 11 / 30 / Bobák Zsófia
Szaporodni képes élő robotokat alkottak a kutatók, amelyek Neumann önreprodukáló automatáira hasonlítanak
Az önreprodukcióra képes gépek építésének lehetséges módszereibe nyújthat betekintést a kísérlet, amelyet a xenobotokkal, az első, laborban készített élő robotokkal végeztek a Vermont és a Tufts Egyetem kutatói.

Xenobot 1.0

Az első xenobotokról 2020 elején számoltak be a Vermont Egyetem és a Tufts Egyetem kutatói, akik a laboratóriumban olyan, békasejtekből álló, miniatűr organizmusokat alkottak, amelyek tulajdonképpen nem illenek be egy korábbi kategóriába sem a működési elvüket illetően: sem élőlényeknek, sem robotoknak nem lehet őket nevezni, mivel valahol a kettő között vannak, a kutatók ezért gyakran élő robotokként, vagy programozható organizmusként hivatkoznak rájuk.

Az egyedi életformát a Xenopus laevis afrikai békafajta embrióinak sejtjeiből hozták létre, amelyek ideális formáját számítógépes programmal tervezték meg előre, majd kézzel illesztették össze, a kész példányok pedig nem csak mozgásra voltak képesek a szívsejtek pumpálása, illetve, a későbbi generációk esetében, a felületükön található szőrszerű sejtek pulzálása révén, hanem egyszerűbb feladatokat is el tudtak végezni.

Az organizmusok közös munkával az útjukba kerülő akadályokat sikeresen eltávolították

és miniatűr rakományt is szállítottak a belsejükben, vagyis bizonyos fokú önálló viselkedésre és csapatmunkára is képesek voltak, azonban maradt egy nagy kérdés a xenobotokkal kapcsolatban: vajon tudnak szaporodni is?

Xenobot 3.0

Az első generáció tagjai erre még egyértelműen nem voltak alkalmasak, miután kifogytak az energiatartalékaik, elpusztultak, a további kísérletek során azonban a tudósok különleges magatartást figyeltek meg az organizmusok mozgása során, ami utat mutatott a szaporodásuk megtervezése felé. A robotok a petricsészében elhelyezett sejteket egybegyűjtötték és új xenobotokat állítottak össze belőlük. Ahhoz, hogy ezt a viselkedést megfelelően kiaknázzák a funkcionáló utódok létrehozására, a kutatók a mesterséges intelligencia rendszer által megtervezett formákra hagyatkoztak, amelyek lehetővé tették, hogy ez a mozgás alapú, kinematikus önreprodukció működőképes új organizmusok 'születéséhez' vezessen.

A Deep Green szuperszámítógép evolúciós algoritmusa hónapok munkájával tesztelte le azokat a formákat, amelyekbe a sejtcsoportosulások potenciálisan rendeződhettek a reprodukció sikerének növelésére és amelyek közül végül a Pac-Man alak bizonyult a legtökéletesebbnek ahhoz, hogy az új sejteket az élő robotok utódokká alakítsák.

"Ez nagyon nem-intuitív. Egyszerűnek tűnik, de nem olyasmi, amivel egy emberi mérnök előállna.

Miért van egy picike szája? Miért nem öt? Elküldtük az eredményeket Dougnak (Douglas Blackiston, a Tufts Egyetem tudósa, aki a xenobotokat összeillesztette - szerk.), és ő felépítette ezeket a Pac-Man alakú szülő xenobotokat. Ezután ezek a szülők megépítették a gyerekeiket, akik megépítették az unokákat, akik megépítették a dédunokákat, akik megépítették az ükunokákat." - magyarázta Sam Kriegman, a kutatás vezetője a Vermont Egyetem közleményében.

Újfajta szaporodási mód

Az új alkotmányok, melyek egy külön petricsészében helyeztek el a kutatók, néhány nap elteltével ugyanúgy néztek ki és működtek, mint elődeik, az algoritmus által tervezett forma pedig azokat a példányokat is képessé tette a szaporodásra, amelyek egyébként nehezen tudták volna kivitelezni ezt a feladatot az előnytelen alakjuk miatt. Ehhez a fajta reprodukcióhoz ugyanis csak mozgásra van szükség, de a lassú vagy nehezen mozgó sejtcsoportosulások nem tudtak elég sejtet begyűjteni egy utód megalkotásához. A kinematikus önreprodukció az élővilágban eddig csak a molekulák szintjén létező szaporodási forma volt, többsejtes élőlények esetében még sohasem figyelték meg a működését, egészen idáig.

Neumann János önreprodukáló automatái

Az újfajta reprodukciós módszer nem csak önmagában érdekes jelenség, hanem egy lépéssel közelebb hoz egy eddig szintén elérhetetlennek bélyegzett tudományos-fantasztikus elképzelést is, az úgynevezett Neumann-szondákat. Ezek a önmaguk reprodukálására képes robotok (űrhajók) a környezetükben fellelt alapanyagokból hozzák létre a másodpéldányaikat, így tulajdonképpen egy élő fajt alkotnak, amely akár társadalmi szerveződésre és más fejlettebb viselkedési formákra is alkalmas lehet. A Neumann-szondák kiindulópontjának, az önmaguk mását építő gépeknek elméleti alapját Neumann János fektette le a Theory of Self-Reproducing Automata című 1966-os tanulmányában (PDF-ben innen letölthető) és később, űrhajók formájában a sci-fik kedvelt alapanyagává vált, most pedig a Vermont és Tufts kutatói azt tesztelték, hogy vajon a xenobotok szaporodni is tudó generációit lehetséges-e a Neumann által eredetileg leírt önreprodukáló automaták osztályába sorolni.

Ahhoz, hogy ebbe a kategóriába kerülhessenek, az élő robotok utódai meg kell, hogy feleljenek egy feltételnek: hasznos munkára is alkalmasnak kell lenniük, hogy az exponenciális hasznosság rendszerét megvalósítsák. A teszt számítógépes szimulációval zajlott, melynek során mikroméretű energiaellátási hálózatot terveztek a kutatók, vezetékekkel és egy fényforrással, majd azzal kísérleteztek, hogy vajon a xenobotok meg tudják-e javítani a szimulált elektronikus rendszer hibáit.

A robotok mozgásukkal újra tudták rendezni a vezetékeket és ezzel zárták az áramkört,

ami ebben a környezetben hasznos munkának számított, ha pedig a következő generációs organizmusok is létrejönnek, az elvégzett feladatok száma is növekszik majd. Ahogy a megálmodott Neumann automatáknak, úgy a xenobotoknak is alapanyagokra van szükségük a reprodukcióhoz, az ő forrásukat a Xenopus laevis sejtjei jelentik, amelyből rengeteg áll rendelkezésre (egy felnőtt nőstény béka minden nap többezer petét produkál, amelyekből embriók fejlődnek, egy-egy embrió pedig 3000 sejtet tartalmaz), ezért ez fenntartható alapanyagforrásul szolgálhat.

Hasznos xenobotok

A kérdésre, hogy vajon a mesterséges intelligenciával megtervezett, laboratóriumban készült szaporodó élő robotok létrejötte nem okoz-e álmatlan éjszakákat a kutatóknak, Joshua Bongard robotikai szakértő, a kísérlet résztvevője egyértelmű nemmel válaszolt.

"Ami valódi kockázatot jelent, az a következő pandémia, az ökoszisztéma egyre gyorsuló károsodása a szennyezés miatt, a klímaváltozás erősödő fenyegetése."

- mondta a kutató, aki szerint az organizmusok tanulmányozása nem hordoz semmilyen képzelt vagy valós veszélyt, mivel nagyon aprók, az 'életük' könnyen kioltható és szabályozott körülmények között, szakértők ellenőrzése alatt kísérleteznek velük. A valódi cél pedig a szaporodás jelenségének alaposabb megértése. "Ez az ideális környezet ahhoz, hogy az önreprodukáló rendszereket tanulmányozzuk. Morális kötelességünk megérteni azokat a feltételeket, amelyek között vezérelni, irányítani, kioltani, vagy felnagyítani tudjuk őket."

(Fotó: Doug Blackiston, Sam Kriegman/Tufts University)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Megfizethető árú csúcskategóriás telefont mutatott be a Xiaomi
Megfizethető árú csúcskategóriás telefont mutatott be a Xiaomi
A Xiaomi 13T Pro 144Hz-es képfrissítésű OLED kijelzővel, 120 wattos gyorstöltéssel és 350 ezer forint alatti árcédulával igyekszik magához édesgetni azokat, akiknek nem opció, hogy félmillió forintot fizessenek ki egy olyan telefonért, amiben minden megtalálható, amit egy mai csúcskészüléktől elvárhatnánk.
Irán a mesterséges intelligenciát használná az iszlám vallásjogi döntésekhez
Irán a mesterséges intelligenciát használná az iszlám vallásjogi döntésekhez
Eddig átlagosan 50 nap volt egy fatva megalkotása, olykor több év, de az MI segítségével akár már öt óra alatt elkészülhet egy törvény.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.