Százmillió eurós büntetést kapott a Google

2021 / 05 / 15 / Justin Viktor
Százmillió eurós büntetést kapott a Google
Az olaszországi versenyfelügyelet több mint 100 millió euróra (35,5 milliárd forint) bírságolta a Google-t erőfölénnyel való visszaélésért az Android Auto platformon.

Blokkolás

A vállalat több mint két évre kizárta az ENEL X Italia energiaipari vállalat JuicePass nevű elektromosautó-töltő applikációját az Android Auto elektronikus jármű-információs és szórakoztató platformjáról.

A JuicePass alkalmazásával az EV járművezetők mintegy 95 ezer nyilvános akkumulátor-töltési pont helyzetéhez tudtak - volna -  hozzáférni, de a felügyeleti szerv szerint az alkalmazás több mint két éves blokkolásával a Google saját alkalmazását, a Google Maps-t hozta helyzetbe, ami ugyancsak lehetővé teszi a felhasználók számára a közeli EV töltési pontok megkeresését. A bírsággal kiszabása mellett a Google-nak elérhetővé kell tennie a JuicePass alkalmazást az Android Auto platformon belül.

Az Android Auto rendszerével az autósok a fedélzeti képernyőn keresztül férhetnek hozzá az olyan applikációkhoz, mint a térképes útvonaltervezők, a zenelejátszók vagy a töltőállomás-keresők. Az Enel X Italia JuicePass alkalmazása elérhető volt a Google Play Store-ban de a sofőröknek általában tilos vezetés közben mobilozni.

A verdikt nem akármilyen alapokon áll, a Google az Európai Unió működéséről szóló szerződés 102. cikkelyét sértette meg, és most a figyelem középpontjába került az Android Auto platform működtetési gyakorlatának tekintetében. A döntés ugyanis kiterjed arra is, hogy a Google köteles ugyanezt az átjárhatóságot biztosítani bármilyen harmadik fél által fejlesztett alkalmazás számára.

Google figyelmeztetés: a Fotók app algoritmusa nem viccel, ha képeink tömörítéséről van szó Kiderülni látszik, hogy a Google Fotók beszüntetésre kerülő legnagylelkűbb, és egyik leghasználhatóbb funkciója eleve nem működött jól, a vállalat figyelmeztetést adott ki felhasználóknak.

 

A Google tagad

A Google nem ismerte el, hogy helytelenül jártak el, a hivatalos közlésük szerint vitatják a döntést. Érvelésük szerint csak az autóvezetők figyelmének elterelése miatt korlátozzák harmadik felek hozzáférését az Android Auto platformjához. Ráadásul van több ezer olyan fejlesztő is, akiket beengednek. 

Közleményük szerint az Android Auto legfontosabb prioritása az alkalmazások biztonságos használatának biztosítása vezetés közben. Az ezt biztosító szigorú iránymutatások iparági szabványokon alapulnak. Bevezettek navigációs, töltő- és parkolási alkalmazás-sablonokat, melyek szabadon hozzáférhetőek a fejlesztők számára.

(Forrás:  Reuters Kép: Google)

Ez is érdekelhet:

A Google segít Magyarországnak az újrakezdésben A Google ma bejelentette, hogy támogatni kívánja a magyarországi digitális átalakulást, valamint és a koronavírus-járvány utáni gazdasági fellendülést. A kezdeményezésnek a "Grow Hungary with Google", azaz "A Google-al növekvő Magyarország" nevet adták.

A Google mindent, de mindent összeszedett az elektronikus zenéről új online kiállításában A Google úgy döntött, hogy egy hatalmas interaktív digitális kiállítást épít az elektronikus könnyűzene előadói, eszközei, és története köré, oktatóanyagokkal, játékosítással, és persze rengeteg jó zenével.

A Google útvonaltervezője környezetbaráttá válik A Google Maps alkalmazás hamarosan megkezdi a járművezetők intelligens  forgalomirányítását, minimalizálva a szén-dioxid-kibocsátást - jelentette be a társaság kedden.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Közel elpusztíthatatlan robotkezet igyekezett előállítani egy cég és sikerült is
Közel elpusztíthatatlan robotkezet igyekezett előállítani egy cég és sikerült is
Az elpusztíthatatlan persze csak a hétköznapi használat közbeni strapabírásra vonatkozik, nem a szélsőségesen extrém körülményekre, de kalapáccsal például lehet ütni a robotkezet, amit a Google DeepMindnak fejlesztettek.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.