"Szellemként tűnt el", miután ötezer oldalnyi dokumentumot szivárogtatott ki az orosz kiberhadviselésről

2023 / 04 / 03 / Pőcze Balázs
A "Vulkan fájlok", azaz az NTC Vulkan nevű katonai beszállítótól kikerült információk szerződésekkel, számlákkal, használati utasításokkal illusztrálják az orosz hadsereg és hírszerzés informatikai módszereit.

"Dühös vagyok Ukrajna megtámadása miatt, és a szörnyű dolgok miatt, amik ott történnek. Remélem, hogy ezekkel az információkkal meg tudják mutatni, hogy mi zajlik zárt ajtók mögött" - írta titkosított chaten a férfi, aki kiszivárogtatta a hatalmas mennyiségű dokumentumot, számolt be a The Washington Post. Az általa átadott információk 2016 és 2021 közöttiek, vagyis Ukrajna megtámadása előtt születtek, de a nevét így sem árulta el, mert saját bevallása szerint "el kell tűnnie, mint egy szellemnek". A fájlok emailek, szerződések mellett például használati utasításokat, technikai leírásokat tartalmaznak olyan rendszerekről, amelyeket az NTC Vulkan nevű katonai beszállító biztosít az orosz hadseregnek és hírszerzésnek.

Van olyan szoftver, ami a közösségi média oldalakon hoz létre kamuprofilokat, sőt, a telefonszám-visszaigazolástól az álhírek terjesztésén át ad tanácsokat az oroszoknak. Akad, amelyik számítógépes rendszerek gyenge pontjait gyűjti össze, hogy feltehetőleg később megtámadhassák azokat. A hekkelési célpontok között megtalálni a svájci külügyminisztériumot és egy, az országban lévő, 2019-ben leállított atomerőművet. Egy dokumentum az Észak-Koreában működő elavult routereket segít azonosítani, és akad, amelyik a vasúti, légi és tengeri közlekedés leállításának módját részletezi. Emellett olyan ártalmatlan fájlok is kiszivárogtak, mint egy vírusba rejtett bulimeghívó a cég dolgozóinak. Fontos azonban, hogy az ötezer oldal között nem találni jóváhagyott célpontlistát, vagy korábbi kibertámadásokkal kapcsolatos bizonyítékokat. Az sem világos, hogy mely tervek lettek végrehajtva az említettek közül.

Ugyanakkor a "Vulkan fájlokból" kirajzolódik például, hogy milyen módszerekkel dolgozik a Sandworm, vagyis az az állami hekkercsoport, amely két ukrán áramszünetért és a 2018-as téli olimpia megzavarásáért, valamint a NotPetya nevű, rendkívül pusztító zsarolóvírusért lehet felelős. Öt nyugati ország hírszerzése és több kiberbiztonsági szakértő igazolta az információk hitelességét, emellett a Vulkan három korábbi munkatársa is megerősítette azokat. A cég pénzügyi tranzakciói is alátámasztották, amit a Vulkan fájlok állítanak. A cégtől és az orosz kormánytól nem válaszoltak az újságírók kérdéseire. A Vulkanhoz hasonló vállalatból még "több tucat" segítheti Oroszország munkáját - és a Post információi szerint a cég korábban dolgozott az IBM-nek, a Boeingnek és a Dellnek, valamint a volt munkatársai az Amazonnál és a Siemens-nél is kaptak állást.

(Borítókép: Getty Images)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Magától feloldódik és eltűnik az agyban a homokszem méretű implantátum
Magától feloldódik és eltűnik az agyban a homokszem méretű implantátum
Egészen apró, agyba ültethető érzékelőt fejlesztettek kínai kutatók, ami vezetékek nélkül működik és néhány hét alatt lebomlik a testben.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.