Szén-dioxidot megkötő mechanikus fák segíthetnek az éghajlatváltozás megfékezésében

2022 / 01 / 24 / Palotai Nándor
Szén-dioxidot megkötő mechanikus fák segíthetnek az éghajlatváltozás megfékezésében
Még ha minden károsanyag-kibocsátást sikerülne rövid időn belül megszüntetni, akkor sem sikerülne teljesen megállítani a Föld klímájának átalakulását.

Azzal párhuzamosan, ahogy emelkedik a szén-dioxid mennyisége a légkörben, úgy egyre nagyobb mennyiségű hőt fog fel, ez által pedig egyre melegebbé válik a Föld éghajlata, erősödik az úgynevezett üvegházhatás. Mostanra a szén-dioxid már olyan magas koncentrátumban van jelen a légkörben, hogy pusztán az üvegházhatású gázok kibocsátásának beszüntetésével már nem stabilizálható a Föld klímája.

Az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériumának újonnan kitűzött célja, hogy fokozza a közvetlen levegőelfogást, egy olyan technológiát, amely kémiai reakciók segítségével köti meg a szén-dioxidot. Míg a gyárak és egyéb ipari szereplők telephelyein működő szén-dioxid-leválasztás szövetségi finanszírozását gyakran éri kritika, mert egyesek ürügynek tekintik a fosszilis tüzelőanyagok használatának folytatására, a szén-dioxid eltávolítására valamilyen formában valószínűleg továbbra is szükséges lesz, az IPCC jelentései alapján. A jelenlegi, szén-dioxidot eltávolító technológiák egyelőre csak kis léptékben működőképesek, továbbá arányaiban nézve még túl drága a működtetésük is.

A mechanikus fák erdejei

Klaus Lackner, az Arizonai Állami Egyetem (ASU) professzora, aki a közvetlen szén-dioxid-megkötés és -tárolás úttörőjének számít, az Inverse online magazinnak adott interjújában részletesen beszélt az általa kifejlesztett „mechanikus fákról” és működésükről.

A Lackner által fejlesztett, oszlopszerű berendezést vegyi gyantával bevont korong-alakú lemezek alkotják, melyek nagyjából 150 cm átmérőjűek, és 5 centiméteres távolságra vannak egymástól. A torony rései között átfújó levegőből a lemezek megkötik a szén-dioxidot, majd miután nagyjából 20 perc alatt megteltek, a tornyok visszahúzódnak egy zárt tartályba, ahol víz segítségével távolítják el, majd pedig eltárolják a szén-dioxidot.

Lackner egyelőre még csak három farmot tervez építeni. Ezek mindegyike napi 1000 tonna szén-dioxidot lenne képes felszívni. Az Inverse információi szerint az első ilyen farmok már idén áprilisban megnyithatnak. Ez nem tűnik lehetetlennek, hiszen tavaly nyáron Lackner 2,5 millió dolláros támogatást kapott az Energiaügyi Minisztériumtól az eszközök fejlesztésére.

Lackner mechanikus fái kevesebb energiát használnának fel, mint más szén-dioxid-leválasztási projektek, azonban a kutató arra is figyelmeztetett, hogy kulcsfontosságú a jobb szén-dioxid-tárolás, különben helyettünk majd az unokáink fognak az általunk felfogott szénnel küzdeni, amikor az kiszabadul.

(Fotó: Arizona State University)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Leállították a harvardi tudósok ellentmondásos szoláris geomérnökségi projektjét
Leállították a harvardi tudósok ellentmondásos szoláris geomérnökségi projektjét
A SCoPEx program keretében kis mennyiségű kalcium-karbonátot engedtek volna a sztratoszférába, hogy megfigyeljék hogyan viselkedik az anyag és alkalmas-e arra, hogy a napsugarakat visszatükrözve hűtse a Földet későbbi szoláris geomérnökségi akciók során. A projekt beszüntetését maguk a résztvevő kutatók kezdeményezték. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne folytatódnának a kísérletek máshol, más anyagokkal.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.