Az idei szilveszter a párhuzamos világokban is zajlani fog és bárki részt vehet benne

2021 / 12 / 31 / Bobák Zsófia
Az idei szilveszter a párhuzamos világokban is zajlani fog és bárki részt vehet benne
Ma éjjel vagy hajnalban mindenki megtapasztalhatja, hogy milyen az ikonikus New York-i Time Square újévi buli metaverzumbeli verziója.

A New York-i Time Square-en minden év szilveszter éjjelén leereszkedik a One Time Square tetejéről az az óriási világító gömb, amelynek földet érése az éjfélt és az új év kezdetét jelzi. A több mint egy évszázados hagyomány, amelyet még 1907-ben indított el Adolph Ochs, a The New York Times akkori tulajdonosa a tűzijátékok felváltására, még most is él, sőt, évről évre egyre nagyobb körítést kap, fellépőkkel, koncertekkel és egyre hatalmasabb és súlyosabb gömbbel.

Az idei évben pedig még egy szintet lép a rendezvény és digitális verziója megjelenik a metaverzumban is, ahol a valódi helyszínnel összekapcsolva ünnepelhetik az újévet a számítógép előtt ülők virtuális avatárjai.

A Time Square-en ebben az évben a járvány miatt a szokásosnál jóval kisebb tömeg gyűlhet majd csak össze, a város polgármestere, Bill de Blasio a múlt héten jelentette be, hogy 58 000 személy helyett csak 15 000-en jelenhetnek meg a rendezvényen és nekik is be kell mutatniuk az oltási igazolásukat. Bár ez is nagy változás a tavalyi szilveszterhez képest, amikor a gömb csaknem teljesen magányosan ereszkedett le és az emberek, néhány meghívott vendégtől és családjaiktól eltekintve, otthonról, a televízión keresztül lehettek szemtanúi az eseménynek, de így is sokan kimaradnak idén is a helyszíni ünneplésből, ezért a One Time Square tulajdonosa, a Jamestown ingatlanbefektetési vállalat a Digital Currency Grouppal összefogásban újszerű megoldással állt elő a probléma kezelésére.

Idén először az egyik legnépszerűbb metaverzum platformon, Decentralandben is megszervezik a szilveszteri mulatságot, méghozzá a Time Square-i rendezvény mintájára, azaz a gömb a virtuális One Time Square tetejéről ugyanúgy elindul majd lefelé a visszaszámlálás alatt, mint a valódi mása a nem-digitális New Yorkban. Az esemény a metaverzumok világában is valami újnak a kezdete lesz, hiszen ez az első alkalom, hogy a Decentraland földjén felhőkarcolót építenek és az épületen található kivetítő segítségével a valódi helyszínről is beszámolót kapnak a résztvevők. Hogy mindent a lehető legélethűbb verzióban hozzanak létre, a Jamestown 170 parcellányi területet vásárolt meg, amelyen öt épület helyezkedik el, köztük a 26 emeletes virtuális One Time Square-rel.

A helyszínen a Decentraland platformján bejelentkező és maguknak avatárt választó vendégek virtuális koncerteken vehetnek részt, egy tetőtéri VIP bárban beszélgethetnek, NFT kiállítást tekinthetnek meg és a kivetítőkön keresztül figyelhetik, hogy mi történik a (valódi) Time Square-en vagy a világ minden táján megtartott virtuális házibulikban, amelyek némelyikéről szintén be lehet majd jelentkezni a metaverzum bulijába. A MetaFest 2022 helyi idő szerint este 11-kor veszi kezdetét, ami azt jelenti, hogy Magyarországon már hajnalodik, pontosabban január elseje reggel öt óra lesz, mire megkezdődik az esemény és hat óra, mire éjfélt üt az óra a digitális Time Square-en is. Ha valaki részt szeretne venni a különleges rendezvényen, a Decentraland oldalán léphet be PC-ről, miután avatárt készített magának.

(Coindesk Fotó: Jamestown, Getty Images/ Anadolu Agency)


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Az Amazon létrehozta az egymilliárd paraméteres szövegfelolvasó modellt, de nem adja az emberek kezébe
Az Amazon létrehozta az egymilliárd paraméteres szövegfelolvasó modellt, de nem adja az emberek kezébe
A BASE TTS-t százezer órányi nyilvánosan elérhető beszédfelvételen gyakorlatoztatták és minden eddiginél természetesebb hangot tudnak létrehozni a segítségével.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.



This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.