Az idei szilveszter a párhuzamos világokban is zajlani fog és bárki részt vehet benne

2021 / 12 / 31 / Bobák Zsófia
Az idei szilveszter a párhuzamos világokban is zajlani fog és bárki részt vehet benne
Ma éjjel vagy hajnalban mindenki megtapasztalhatja, hogy milyen az ikonikus New York-i Time Square újévi buli metaverzumbeli verziója.

A New York-i Time Square-en minden év szilveszter éjjelén leereszkedik a One Time Square tetejéről az az óriási világító gömb, amelynek földet érése az éjfélt és az új év kezdetét jelzi. A több mint egy évszázados hagyomány, amelyet még 1907-ben indított el Adolph Ochs, a The New York Times akkori tulajdonosa a tűzijátékok felváltására, még most is él, sőt, évről évre egyre nagyobb körítést kap, fellépőkkel, koncertekkel és egyre hatalmasabb és súlyosabb gömbbel.

Az idei évben pedig még egy szintet lép a rendezvény és digitális verziója megjelenik a metaverzumban is, ahol a valódi helyszínnel összekapcsolva ünnepelhetik az újévet a számítógép előtt ülők virtuális avatárjai.

A Time Square-en ebben az évben a járvány miatt a szokásosnál jóval kisebb tömeg gyűlhet majd csak össze, a város polgármestere, Bill de Blasio a múlt héten jelentette be, hogy 58 000 személy helyett csak 15 000-en jelenhetnek meg a rendezvényen és nekik is be kell mutatniuk az oltási igazolásukat. Bár ez is nagy változás a tavalyi szilveszterhez képest, amikor a gömb csaknem teljesen magányosan ereszkedett le és az emberek, néhány meghívott vendégtől és családjaiktól eltekintve, otthonról, a televízión keresztül lehettek szemtanúi az eseménynek, de így is sokan kimaradnak idén is a helyszíni ünneplésből, ezért a One Time Square tulajdonosa, a Jamestown ingatlanbefektetési vállalat a Digital Currency Grouppal összefogásban újszerű megoldással állt elő a probléma kezelésére.

Idén először az egyik legnépszerűbb metaverzum platformon, Decentralandben is megszervezik a szilveszteri mulatságot, méghozzá a Time Square-i rendezvény mintájára, azaz a gömb a virtuális One Time Square tetejéről ugyanúgy elindul majd lefelé a visszaszámlálás alatt, mint a valódi mása a nem-digitális New Yorkban. Az esemény a metaverzumok világában is valami újnak a kezdete lesz, hiszen ez az első alkalom, hogy a Decentraland földjén felhőkarcolót építenek és az épületen található kivetítő segítségével a valódi helyszínről is beszámolót kapnak a résztvevők. Hogy mindent a lehető legélethűbb verzióban hozzanak létre, a Jamestown 170 parcellányi területet vásárolt meg, amelyen öt épület helyezkedik el, köztük a 26 emeletes virtuális One Time Square-rel.

A helyszínen a Decentraland platformján bejelentkező és maguknak avatárt választó vendégek virtuális koncerteken vehetnek részt, egy tetőtéri VIP bárban beszélgethetnek, NFT kiállítást tekinthetnek meg és a kivetítőkön keresztül figyelhetik, hogy mi történik a (valódi) Time Square-en vagy a világ minden táján megtartott virtuális házibulikban, amelyek némelyikéről szintén be lehet majd jelentkezni a metaverzum bulijába. A MetaFest 2022 helyi idő szerint este 11-kor veszi kezdetét, ami azt jelenti, hogy Magyarországon már hajnalodik, pontosabban január elseje reggel öt óra lesz, mire megkezdődik az esemény és hat óra, mire éjfélt üt az óra a digitális Time Square-en is. Ha valaki részt szeretne venni a különleges rendezvényen, a Decentraland oldalán léphet be PC-ről, miután avatárt készített magának.

(Coindesk Fotó: Jamestown, Getty Images/ Anadolu Agency)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Már készítik a terepet Bill Gates nátriumhűtésű atomreaktorának
Már készítik a terepet Bill Gates nátriumhűtésű atomreaktorának
Wyomingban üzemel majd a nátriumhűtésű gyorsreaktor, amit Bill Gates 2008-ban alapított cége, a TerraPower fog felépíteni. A létesítmény az üzletember szerint az eddigieknél biztonságosabb és hatékonyabb lesz, a hozzá tartozó energiasziget konstrukcióját pedig hamarosan el is kezdik, pedig az engedélyeket az atomreaktorra még nem kapták meg.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.



This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.