Szilveszterkor helikopterekkel keresik a nukleáris fenyegetést Vegasban

2023 / 12 / 30 / Felkai Ádám
Szilveszterkor helikopterekkel keresik a nukleáris fenyegetést Vegasban
Az USA Nemzeti Nukleáris Biztonsági Igazgatósága (National Nuclear Security Administration/NNSA) december 29-én és 31-én alacsony magasságban végez helikopteres felderítést Las Vegas felett egy régóta tartó biztonsági és vészhelyzeti felkészülési gyakorlat keretében, amelynek célja a rendellenes sugárzás észlelése és a potenciális nukleáris fenyegetések kiszűrése a szilveszteri ünnepségek alatt. A Nukleáris Vészhelyzeti Támogató Csoport egy kétmotoros Bell 412 típusú, sugárzásérzékelő technológiával felszerelt helikoptert használ a háttérsugárzás szintjének felmérésére.

A szilveszteri ünnepségekre való biztonság és vészhelyzeti felkészültség fokozása érdekében a Nemzeti Nukleáris Biztonsági Hivatal (NNSA) december 29-én és 31-én alacsony magasságú helikopteres felderítést jelentett be Las Vegas felett – írja a szervezet sajtóközleménye nyomán az Interesting Engineering. Az akció nem új keletű, hanem része egy, az 1970-es évek óta működő gyakorlatnak, aminek tehát a célja a rendellenes sugárzás észlelése és a potenciális nukleáris fenyegetések elleni védelem.

Az NNSA Nuclear Emergency Support Team (NEST) a célra egy kétmotoros Bell 412 helikoptert használ, amely fejlett sugárzásérzékelő technológiával van felszerelve. A 45 méteres vagy a feletti magasságban repülve a helikopter egy rácsminta mentén pásztázza a várost nappal, hogy felmérje a háttérsugárzás szintjét. A helikopter 128 km/órás sebességgel halad, és a tervek szerint maga a felmérés így nem fog két óránál tovább tartani.

A városi területen a hasonlóan alacsonyan repülő helikopterek jelentős zajhatással és egyéb biztonsági problémákkal zavarhatják a köznyugalmat, de az NNSA hangsúlyozza, hogy mindez tehát egy rutin biztonsági művelet része, és nem válasz egy specifikus fenyegetésre. A bejelentésre is épp azért került sor, hogy az akcióra előre felhívják a városban tartózkodók figyelmét, így elkerüljék a felesleges aggodalmakat.

A hasonló felmérésekre egyébként azért kerül sor, mert az USA nagyvárosai több mint 50 éve potenciális nukleáris támadásoknak lehetnek kitéve. Habár ezek a fenyegetések ritkán jutnak a sajtónyilvánosság elé, ez nem jelenti, hogy ne lenne komoly históriájuk. Mint azt az IE cikke említi, Jeffrey T. Richelson hírszerzés történész 2009-ben megjelent könyvében (Defusing Armageddon) több példát is említ, melyek közt akadnak esetek, amikor tinédzserek követeltek pénzt a hatóságoktól üres fenyegetőzéssel, de akadtak olyan esetek, amelyek amerikai laboratóriumokból ellopott nukleáris anyagokhoz köthetőek – és így “súlyos incidensnek” számítottak.

A NEST így tehát kulcsfontosságú szerepet tölt be az Egyesült Államok városainak a védelmében a hasonló megelőző intézkedésekkel. Ezek a helikopteres felmérések proaktív eszközként szolgálnak a kiindulási sugárzási szintek meghatározásához, lehetővé téve a nyomozók számára, hogy potenciális nukleáris fenyegetés esetén gyorsan azonosítsák a rendellenes sugárzási mintákat. Ez különösen fontos egy “piszkos” nukleáris bomba esetében, amelyet úgy terveztek, hogy radioaktív anyagot szórjon szét egy meghatározott területen.

Ami az Európai Uniót illeti, az EU hivatalos álláspontként hangsúlyozza a vegyi, biológiai, radiológiai és nukleáris (CBRN) fenyegetések elleni felkészültség fontosságát annak ellenére is, hogy ilyen jellegű komolyabb támadásra szerencsére eddig nem került sor. Ugyanakkor mivel egy ilyen jellegű támadás rengeteg kárt okozhat, így a 2017-es uniós cselekvési terv a felkészültség fokozására összpontosít a tagállamok közötti együttműködés előmozdítása, a bevált gyakorlatok megosztása és a közös képességek fejlesztése révén. A Bizottság szorosan együttműködik a CBRN-koordinátorokkal és külső partnerekkel a kockázatok csökkentése, valamint az EU-tagállamok kollektív felkészültségének és reagálási képességének javítása érdekében a lehetséges CBRN-eseményekre.

(Kép: NNSA)


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Izomból nekiugrik a Samsungnak a Xiaomi
Izomból nekiugrik a Samsungnak a Xiaomi
A Samsung Galaxy S-széria legerősebb változatának, az Ultrának évek óta nem volt komolyan vehető versenytársa Európában az androidos telefonok között, most viszont a Xiaomi megtörte a jeget a Xiaomi 14 Ultrával.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.