Színes képeken elevenedik meg az 1893-as Chicagói világkiállítás 2023 / 03 / 10 / Felkai Ádám

A Chicagói kiállítást (hivatalosan: World's Columbian Exposition) 1893-ban Amerika felfedezésének 400 éves emlékére rendezték meg, és a mai napig az egyik legnagyobb világkiállításként tartják számon az 1851-es londoni és a 1889-es párizsi kiállítások mellett. Érdekesség, hogy Kolumbus partraszállásának (1492. okt. 12.) 400 éves évfordulójára nem készült el a kiállítás, így azt késve, 1893. május 1-jén nyitotta meg végül Cleveland elnök. Mint azt A Pallas nagy lexikona írta: „A kiállítási terület mintegy 10 km. távolságban Chicago középpontjától a Michigan-tó partján terül el; nagysága 240 hektár (ami körülbelül kétszer oly nagy terület mint a budapesti városliget). A területbe benyúló lagúnákat és öblöket részben medencékké és csatornákká- alakították át, s ezek partjaira állították a kiállítási palotákat, ezáltal diszes tengeri városhoz hasonló sajátos új jelleget nyert a kiállítás összképe.” A kiállításon nem akadt a korábban Párizsban bemutatott Eiffel-toronyhoz hasonló szerkezet, de itt mutatkozott be George Ferris „Big Wheel”-je – vagyis a világ első óriáskereke. A másik érdekesség, hogy hatalmas szórakoztató zónát alakítottak ki a vendégek számára – ezt a tradíciót később sok európai kiállítás követte. A videón mesterséges intelligencia (DeOldify nevű szoftver) által kiszínezett képeken elevenednek meg ezek a chicagói letűnt napok, amikor az amerikai város sosem látott gúnyát öltött. (Kép: The World's Columbian Exposition of 1893, Chicago: entrance to the Transportation Building, Wellcome Collection//J.R. Key, 1894./(CC BY-NC 4.0))
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Hogyan állapítja meg a testünk, hogy mikor ettünk eleget?
Hogyan állapítja meg a testünk, hogy mikor ettünk eleget?
A test a ghrelin peptidhormon termelésével jelzi, hogy itt az ideje az evésnek. De honnan tudjuk, hogy mikor érdemes leállni? A videóból kiderül.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.