Szingapúrba telepítették a világ egyik legnagyobb úszó napelemfarmját

2021 / 07 / 16 / Perei Dóra
Szingapúrba telepítették a világ egyik legnagyobb úszó napelemfarmját
Az ország még korábban tett ígéretet arra, hogy a klímaváltozás elleni harc jegyében 2025-ig megnégyszerezi napenergia-termelését. Eme vállalás részét képezi ez a mostani projekt.

A Szingapúr nugati részén található Tengeh víztározón felhúzott napelemfarm nem kevesebb mint százhuszonkétezer napelemből áll és hatvan megawatt csúcsteljesítményre képes. Becslések szerint napelemfarm évente harminckét kilotonnával csökkentheti az ország szén-dioxid-kibocsátását. A Sembcorp nevű üzem és a szingapúri nemzeti vízművek tulajdonosa szerint ez annyi, mintha hétezer gépkocsit kivonnának az utakról.

A háztetőkre rögzített hagyományos napelemekkel szemben az úszó napelemek öt-tizenöt százalékkal jobb teljesítményt produkálnak a víz hűtő hatása miatt, egyik legnagyobb előnyük pedig az, hogy egyetlen árnyékot vető épület sem található körülöttük. A negyvenöt hektáron elterülő úszó napelemfarm megnyitásával Szingapúr immáron azon kevés országok táborát erősíti, amelynek a szennyvízkezelését teljes egészében fenntartható energiával működtetik.

(Fotó: Reuters)

További cikkek a témában:

Még marad a szaldóelszámolás a házi napelemes rendszereknél Pár napos a hír, de a nyári uborkaszezonban mintha valahogy elsikkadt volna: egyelőre marad a szaldós elszámolás a napelemes rendszert telepítők számára.

Több tízezer tükörrel forgatná fel az energiaszektort egy startup A Heliogen startup tükrök és a mesterséges intelligencia párosításával olyan technológiát teremtett, amelynek alkalmazásával ezer Celsius-fok feletti hő előállítására képes. De vajon ennyi is elég egy komplett iparág forradalmasításához?  

Egy lengyel cég elindította a világ első perovszkit-kristályos napelemgyárát A lengyel startupnál a perovszkit-kristály réteget tintasugaras nyomtatási technológiával viszik fel az alaplemezre.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Hogyan működhetne fenntarthatóan a világ tizedik legkisebb országa?
Hogyan működhetne fenntarthatóan a világ tizedik legkisebb országa?
Málta ambíciózus terveiről szólt a legutóbbi Kávézó a világ végén, a radiocafén.
Hatalmas segélyforrást hoztak létre az ENSZ klímakonferenciáján
Hatalmas segélyforrást hoztak létre az ENSZ klímakonferenciáján
Nagy bejelentéssel indult az ENSZ klímakonferenciája, de a neheze még hátra van
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.