Szintetikus DNS és egy gyógyszerkoktél lehet hatásos az egyik legszívósabb rákbetegséggel szemben

2020 / 11 / 11 / Felkai Ádám
Szintetikus DNS és egy gyógyszerkoktél lehet hatásos az egyik legszívósabb rákbetegséggel szemben
A triple negative (háromszorosan negatív) emlőrák az egyik legagresszívabb, legkevésbé gyógyítható ráktípus. Most ennek terápiájában értek el sikert egy gyógyszerkoktél és szintetikus DNS-szálak kombinációjának a segítségével.

A triple negative emlőrák a rosszindulatú emlődaganat egyik altípusa. Nevét onnan kapta, hogy a betegségben érintett rákos sejtek nem rendelkeznek a kétféle hormon (ösztrogén és progeszteron) és a növekedési faktor (HER2) receptorral. Az rosszindulatú emlődaganatok körülbelül 15 százaléka tartozik ebbe a csoportba. A triple negative emlőrák általában agresszívabb a többi emlődaganatnál, vagyis biológiai tulajdonságai (kiérettsége, osztódó képessége, stb.) rosszabbak, mint a többi típus esetén. Gyakrabban ad áttétet, nagyobb a kezelés után az ismételt megjelenés kockázata is.

A Harvard Egyetem Wyss Institute-ja azonban most ígéretes eredményt mutathat fel ezen betegség terápiájában. A most kifejlesztés alatt álló kezelés pedig nem csak hatásos, de idővel akár olcsóbb is lehet a jelenlegi megoldásoknál. Eddig ugyanis jellemzően kétféle mód harcoltak a daganattal. A kemoterápia lényegében olyan méreg, amely elöli a rákos sejteket, de a környező szöveteket is károsítja. Míg az immunterápia a páciens immunválaszát irányítja a rákos sejtekre. Ugyanakkor a triple negative rák esetén mind a két kezelés csak kevésbé hatásos.

A Nature-ben közzétett tanulmány szerint viszont a kutatók kombinálták a kemoterápiában és az immunterápia során alkalmazott gyógyszereket, és ehhez a „koktélhoz” még szintetikus DNS-szálakat is adtak, amely egyrészt tovább javítja az immunválasz hatékonyságát, illetve megakadályozza, hogy a rákos daganat észrevétlenné váljon a kezelés számára (amit alapesetben a receptorok fentebb említett hiánya okoz). Ezzel a megoldással egyszerre sikerül nagyobb mennyiségű rákos sejtet elölni, valamint rájuk irányítani az immunválaszt.

Labor körülmények között, egereken végzett kísérletben arra jutottak, hogy a koktél 8 százalékkal javítja az immunválaszt. Ráadásul az egerek esetében a kezelést követően úgy múlt el a mellrák, hogy nem is tért vissza. Mint látható, a kutatás tényleg korai fázisban, az egérkísérletek fázisában tartózkodik jelenleg, de idővel rendelkezésre állhat egy hatásos gyógyszer a legszívósabb mellrákkal szemben.

(Címlapkép/nyitókép: Pixabay)


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Nem mindegy, hogy melyik napszakban sportol az ember, ha sokáig akar élni
Nem mindegy, hogy melyik napszakban sportol az ember, ha sokáig akar élni
Más-más szempontból előnyös, ha reggel, vagy ha délelőtt kezdünk neki az edzésnek.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.