Színváltós autót fejlesztett a BMW

2022 / 01 / 06 / Bobák Zsófia
Színváltós autót fejlesztett a BMW
Valószínűleg mindenki látott már színváltós autót korábban is - a játékboltok kínálatában. A BMW most létrehozta nagyban is, egy egyedi technológiával.

A színváltós autók nem számítanak megszokott látványnak az utakon, pedig létezik olyan technika, amivel megoldható, hogy az egyhangú külsőt folyamatosan változó megjelenés váltsa fel. A hatást többek között az elektronikus könyvolvasókban is használt e-tintával lehet elérni, amely egészen apró kapszulákból áll: ezek mindegyike negatív töltésű fehér és pozitív töltésű fekete pigmentet tartalmaz. A töltésnek köszönhetően elektromos mező hatására más-más színű pigmentek kerülnek felszínre, így a felület fehérnek látszik, ha a negatív töltésű részecskék vannak feljebb és feketének fordított esetben (az ellenkező töltésű pigmentek a kapszula aljára kerülnek).

A BMW az e-tinta képességeit használta fel a színváltós koncepcióautója megalkotására: egy teljes SAV-ot (Sports Activity Vehicle) vont be e-papírokkal, amelyek összesen sok milliónyi miniatűr festékkapszulát tartalmaznak, ezek a járművet fehérből feketébe, és vissza, tudják változtatni. A cég a különleges külsőt nem csak érdekességnek szánta, bár a modellt csak a bemutató kedvéért alkották meg, de az elképzelés szerint akár hasznos célokra is lehetne alkalmazni: egyrészt ezzel lehetne csökkenteni az elektromos autók fogyasztását, amelyek az időjárási körülményekhez alkalmazkodó színnel redukálnák a hűtéshez vagy fűtéshez szükséges energiát, nagy forróságban például a fehérre váltó külső jóval több napfényt tudna visszatükrözni, mint a sötétebb árnyalat (maga a színváltás folyamata nem fogyaszt sok energiát).

Másrészt védené a belső tér állapotát is a meleg időben való túlhevülés elkerülésével, vagy akár azt is lehetővé tenné, hogy gyors színváltogatással az autó jelezni tudja tulajdonosának a jelenlétét, ha az átmenetileg elfelejtette, hogy hol is hagyta a kocsit a parkolóban.

A színjátszó jármű azonban elsősorban mégiscsak a szórakozást szolgálná a változatosság iránt igény kielégítésével.

"Hasonlóan a divathoz, vagy a státusz jelöléséhez a közösségi média oldalakon, a jármű maga a különböző hangulatok és körülmények kifejezőeszközévé válik a hétköznapokban."

- írja Stella Clarke a BMW iX Flow projektjének vezetője a cég közleményében.

Az iX Flow egyelőre nem kerül boltokba, a koncepciót csak a Consumer Electronics Show-n mutatták be, ahol élőben is meg lehetett tekinteni a színváltás folyamatát.

(Fotó: BMW)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
A Tesla sorsa múlhat a most bemutatott Cybertruck fogadtatásán
A Tesla sorsa múlhat a most bemutatott Cybertruck fogadtatásán
Ha bejön, akkor pickup-nagyhatalom lehet a cégből, ami Amerikában egyenlő a sikerrel.
Történet az autóról, ami rádióhullámokból állított elő energiát állítólag
Történet az autóról, ami rádióhullámokból állított elő energiát állítólag
A rádióhullámok a Földön mindenütt jelen vannak – ebből adódik az ötlet, hogy ha ezt energiaként hasznosíthatnánk, akkor nem kellene az eszközeinket tölteni. Ez az elképzelés önmagában nem új, a lépték viszont igen: egy egész autó működtetésére ugyanis sosem tűnt elégnek az így nyerhető energia. Legalábbis nem tűnt annak egészen 2015-ig.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.