Színváltós autót fejlesztett a BMW

2022 / 01 / 06 / Bobák Zsófia
Színváltós autót fejlesztett a BMW
Valószínűleg mindenki látott már színváltós autót korábban is - a játékboltok kínálatában. A BMW most létrehozta nagyban is, egy egyedi technológiával.

A színváltós autók nem számítanak megszokott látványnak az utakon, pedig létezik olyan technika, amivel megoldható, hogy az egyhangú külsőt folyamatosan változó megjelenés váltsa fel. A hatást többek között az elektronikus könyvolvasókban is használt e-tintával lehet elérni, amely egészen apró kapszulákból áll: ezek mindegyike negatív töltésű fehér és pozitív töltésű fekete pigmentet tartalmaz. A töltésnek köszönhetően elektromos mező hatására más-más színű pigmentek kerülnek felszínre, így a felület fehérnek látszik, ha a negatív töltésű részecskék vannak feljebb és feketének fordított esetben (az ellenkező töltésű pigmentek a kapszula aljára kerülnek).

A BMW az e-tinta képességeit használta fel a színváltós koncepcióautója megalkotására: egy teljes SAV-ot (Sports Activity Vehicle) vont be e-papírokkal, amelyek összesen sok milliónyi miniatűr festékkapszulát tartalmaznak, ezek a járművet fehérből feketébe, és vissza, tudják változtatni. A cég a különleges külsőt nem csak érdekességnek szánta, bár a modellt csak a bemutató kedvéért alkották meg, de az elképzelés szerint akár hasznos célokra is lehetne alkalmazni: egyrészt ezzel lehetne csökkenteni az elektromos autók fogyasztását, amelyek az időjárási körülményekhez alkalmazkodó színnel redukálnák a hűtéshez vagy fűtéshez szükséges energiát, nagy forróságban például a fehérre váltó külső jóval több napfényt tudna visszatükrözni, mint a sötétebb árnyalat (maga a színváltás folyamata nem fogyaszt sok energiát).

Másrészt védené a belső tér állapotát is a meleg időben való túlhevülés elkerülésével, vagy akár azt is lehetővé tenné, hogy gyors színváltogatással az autó jelezni tudja tulajdonosának a jelenlétét, ha az átmenetileg elfelejtette, hogy hol is hagyta a kocsit a parkolóban.

A színjátszó jármű azonban elsősorban mégiscsak a szórakozást szolgálná a változatosság iránt igény kielégítésével.

"Hasonlóan a divathoz, vagy a státusz jelöléséhez a közösségi média oldalakon, a jármű maga a különböző hangulatok és körülmények kifejezőeszközévé válik a hétköznapokban."

- írja Stella Clarke a BMW iX Flow projektjének vezetője a cég közleményében.

Az iX Flow egyelőre nem kerül boltokba, a koncepciót csak a Consumer Electronics Show-n mutatták be, ahol élőben is meg lehetett tekinteni a színváltás folyamatát.

(Fotó: BMW)


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
A víz alatti biciklivel olyan gyorsan úszhatunk, mint a halak
A víz alatti biciklivel olyan gyorsan úszhatunk, mint a halak
A halaknak valóban nincs hasznára a bicikli, nekünk viszont igen – akár a víz alatt is.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.