Találtak egy csepp alakú csillagot
2020 / 03 / 11 / felkai.adam
Találtak egy csepp alakú csillagot
A csillagászok találtak egy különös csillagot, amely ritmikusan oszcillál, de csak az egyik oldalán, ami miatt a gravitációs erők csepp alakúra torzítják.

A felfedezést tevő tudóscsapat vezetője, Don Kurtz, a következőképpen nyilatkozott:

„A nyolcvanas évek óta sejtjük, hogy léteznek ilyen csillagok. Negyven éve keresek egy hasonlót, és most végre megtaláltuk.”

A csillag neve HD74423, és a tömege körülbelül 1,7-szer nagyobb a Napnál, a Földtől pedig 1500 fényév távolságban helyezkedik el, de még a Tejútrendszeren belül található.

A HD74423-et a NASA bolygókereső műholdja, a TESS fedezte föl.

A kutatók először arra figyeltek fel, hogy a csillag mennyire egyedülálló kémiai szempontból. A hasonló csillagok ugyanis gazdagok a különböző fémekben, jelen esetben azonban épp ellenkező volt a helyzet – ami alapján egy ritka típusú, forró csillagról beszélünk.


Vörös törpe

A csillagok egyébként különböző ritmusban és különböző mértékig mind oszcillálnak – a mi Napunkat is beleértve –, amit a csillag belsejében működő mágneses erők okoznak. Ugyanakkor a pulzálás különböző típusai ellenére ez a jelenség általában az egész csillagra kiterjed.

A HD74423-at tehát épp az teszi ennyire párját ritkítóvá, hogy az esetében nem ez a helyzet.

Ennek oka pedig a HD74423 kísérője, egy vörös törpe.

A HD74423 ugyanis egy kettős csillagrendszer, ahol a vörös törpe csillag alakúvá torzítja a nagyobb csillagot.

A kutatók arra számítanak, hogy idővel találnak még ehez hasonló rendszereket, ha a TESS adatait alaposabban áttanulmányozzák.

Ezen a linken egyébként a csillag művészi ábrázolását is meg lehet tekinteni.

(Kép: Wikipedia)

 

Ha tetszett ez a cikk, kövess minket a Facebookon is!


Ezek is érdekelhetnek

Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.