Találtak egy csepp alakú csillagot

2020 / 03 / 11 / Felkai Ádám
Találtak egy csepp alakú csillagot
A csillagászok találtak egy különös csillagot, amely ritmikusan oszcillál, de csak az egyik oldalán, ami miatt a gravitációs erők csepp alakúra torzítják.

A felfedezést tevő tudóscsapat vezetője, Don Kurtz, a következőképpen nyilatkozott:

„A nyolcvanas évek óta sejtjük, hogy léteznek ilyen csillagok. Negyven éve keresek egy hasonlót, és most végre megtaláltuk.”

A csillag neve HD74423, és a tömege körülbelül 1,7-szer nagyobb a Napnál, a Földtől pedig 1500 fényév távolságban helyezkedik el, de még a Tejútrendszeren belül található.

A HD74423-et a NASA bolygókereső műholdja, a TESS fedezte föl.

A kutatók először arra figyeltek fel, hogy a csillag mennyire egyedülálló kémiai szempontból. A hasonló csillagok ugyanis gazdagok a különböző fémekben, jelen esetben azonban épp ellenkező volt a helyzet – ami alapján egy ritka típusú, forró csillagról beszélünk.


Vörös törpe

A csillagok egyébként különböző ritmusban és különböző mértékig mind oszcillálnak – a mi Napunkat is beleértve –, amit a csillag belsejében működő mágneses erők okoznak. Ugyanakkor a pulzálás különböző típusai ellenére ez a jelenség általában az egész csillagra kiterjed.

A HD74423-at tehát épp az teszi ennyire párját ritkítóvá, hogy az esetében nem ez a helyzet.

Ennek oka pedig a HD74423 kísérője, egy vörös törpe.

A HD74423 ugyanis egy kettős csillagrendszer, ahol a vörös törpe csillag alakúvá torzítja a nagyobb csillagot.

A kutatók arra számítanak, hogy idővel találnak még ehez hasonló rendszereket, ha a TESS adatait alaposabban áttanulmányozzák.

Ezen a linken egyébként a csillag művészi ábrázolását is meg lehet tekinteni.

(Kép: Wikipedia)

 


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
A NASA elárulta, milyen lesz a Holdra tervezett
A NASA elárulta, milyen lesz a Holdra tervezett "vasút"
A mágneses levitációval a felszín felett repkedő szállítójárművek akár már a 2030-as években megjelenhetnek a Holdon, ez pedig az állandó holdbázis létesítése szempontjából is kulcsfontosságú lépés lehet.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.



This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.