Talány, hogy mik lehetnek ezek: bolygó-tömegű, csillag nélküli páros-objektumok tucatjait fedezték fel az Orion-ködben

2023 / 10 / 05 / Felkai Ádám
Talány, hogy mik lehetnek ezek: bolygó-tömegű, csillag nélküli páros-objektumok tucatjait fedezték fel az Orion-ködben
A szakértők szerint talán új csillagászati kategória bevezetésére is szükség lesz ezen objektumok kapcsán, amelyek akkorák, mint a Jupiter, de nincs csillaguk, amely körül keringenének. A rejtélyt csak fokozza, hogy valamiért párokban fordulnak elő.

A szabadon keringő objetumokat, amelyeket Jupiter-tömegű bináris objektumoknak vagy röviden Jumbóknak neveznek, a James Webb űrteleszkóp által készített látványos képeken fedezték fel. Az objektumok túl kicsik ahhoz, hogy csillagok lehessenek, de a bolygó hagyományos definíciójának sem felelnek meg, mivel nem egy csillag körül keringenek.

A felfedezés eléggé felkavarja a csillag- és bolygókeletkezésre vonatkozó meglévő elméletek egy évtizede relatíve tiszta vizét, amelyek alapján ilyen Jupiter-méretű objektumok nem is képződhetnének a csillagködben található por- és gázfelhők belsejében zajló folyamatok során.

A James Webb űrteleszkóp gyakran talál izgalmas dolgokat, a legutóbb például tehát úgynevezett Jupiter-tömegű bináris objektumokat, Jumbókat fedeztek fel a segítségével. Az ezeket bemutató tanulmány jelenleg még nem esett a tudományos elbírálási folyamaton – számol be róla a Guardian. A Jumbók több okból is izgalmasak: egyrészt túl kicsik ahhoz, hogy csillagok lehessenek, másrészt mivel nem keringenek egy szülőcsillag körül, így a hagyományos bolygódefinícióknak sem felelnek meg. Ráadásul a puszta létezésük megkérdőjelezi a jelenlegi csillag- és bolygókeletkezési elméleteket, melyek szerint Jupiter-méretű objektumok nem is keletkezhetnének az Orion-ködhöz hasonló csillagközi gázfelhőkben. Az pedig már csak hab a tortán, hogy ezek az objektumok párokban fordulnak elő, ami egyébként a csillagokra jellemző.

Pár dolgot azért tudni lehet ezekről a Jumbókról: ezeknek a forró és gázból álló objektumoknak gőz- és metánatmoszférájuk van – mint látható tehát valóban bolygókra hasonlítanak, de technikailag mégsem azok. Figyelemre méltó az is, hogy ezeknek a körülbelül 1 millió éves Jumbóknak a felszíni hőmérséklete nagyjából 1000 °C – központi csillag hiányában azonban gyorsan lehűlnek, sőt rövid időre el is érhetik a lakható hőmérsékletet, mielőtt túl hideggé válnának. Ennek ellenére mivel gázóriásokról beszélünk, ezért eleve nem fordulhat elő a felszínükön folyékony víz, magyarul összességében alkalmatlanok az általunk ismert élet támogatására.

A Jumbókat az 1344 fényévnyire található Orion-ködben fedezték fel, amely a Földhöz legközelebbi hatalmas csillagkeletkezési régió. A csillagok általában akkor keletkeznek, amikor a por- és gázfelhők egy ködben lehűlnek, fragmentálódnak és a gravitáció hatására összeomlanak. A legkisebb csillagok körülbelül 80 Jupiter-tömegűek, és ennél kisebb tömeg alatt a mag nem elég sűrű a hidrogén fúziójához, viszont a kisebb objektumok is összeomolhatnak egy ehhez hasonló folyamat során, beleértve a halványan izzó barna törpéket is, amelyeket néha hibás csillagoknak is neveznek. Körülbelül 13 Jupiter tömeg alatt viszont már inkább bolygótömegről beszélünk. Az elméleti modellek alapján azonban a csillagszerű gravitációs összeomlás során kialakuló objektum alsó határa körülbelül három-hét Jupiter-tömeg.

Korábban is fedeztek fel már kisebb szabadon keringő objektumokat, és ezek kapcsán az a kérdés merült fel, hogy az adott helyen alakultak ki vagy kirepültek egy csillagrendszerből. A mostani felfedezés azonban jóval nehezebben magyarázható: most ugyanis több száz Jupiter-tömegű objektumot fedeztek fel, melyekből több tucat párosan fordult elő.

Matthew Bate professzor, az Exeteri Egyetem asztrofizikai osztályának vezetője, aki nem vett részt a kutatásban, így nyilatkozott mindennek kapcsán:

„Nem tudom, hogyan magyarázzam meg azt a nagyszámú objektumot, amit láttak. Úgy tűnik, hiányzik valami az összes eddigi elméletből. Úgy tűnik, hogy van egy olyan mechanizmus, amely létrehozza ezeket a (tárgyakat), amelyre még nem gondoltunk.”

Elég ritka az ilyen felfedezés. Az elmúlt évtizedben sokan úgy gondoltuk, hogy elég jól értjük a csillagképződést. Szóval ez egy nagyon-nagyon meglepő eredmény, és sokat fogunk tanulni belőle.”

Anthony Whitworth professzor, a Cardiffi Egyetem asztrofizikusa „elképesztő eredményként” jellemezte a megfigyeléseket, és szerinte nem zárható ki, hogy ezek a bináris objektumok egy csillagkörüli korongon belül alakulhattak ki, ahonnét párosan kirepültek – ehhez persze interakcióra lett volna szükség más csillagokkal, ami viszont a csillagok szempontjából sűrű Orion-csillagmezőben nem lehetetlen.

(A belső Orion-köd és Trapéz-halmaz hosszú hullámhosszú képe, amelyet a James Webb űrteleszkóp készített, forrás: NASA)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Az emberiség szén-dioxid-kibocsátását méri majd az űrből az ESA új műholdja
Az emberiség szén-dioxid-kibocsátását méri majd az űrből az ESA új műholdja
Az Európai Űrügynökség (ESA) CO2M nevű küldetése a világon elsőként fogja mérni, hogy mennyi szén-dioxid kerül a légkörbe kifejezetten az emberi tevékenység következtében.
Nemsokára beleshetünk egy fontos holdmisszió előkészületeinek kulisszái mögé
Nemsokára beleshetünk egy fontos holdmisszió előkészületeinek kulisszái mögé
Az első robotizált NASA holdmisszió rovere 100 napig járja a Mons Mouton környékét víz után kutatva, majd küldetése végén megfagy.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.