Tavaly félmillió autót gyártott le a Tesla, ami rekord a vállalatnak

2021 / 01 / 03 / Felkai Ádám
Tavaly félmillió autót gyártott le a Tesla, ami rekord a vállalatnak
2020 a járvány ellenére sem volt rossz év Elon Musk cége számára, mivel nem csak legyártottak félmillió autót, amire éves szinten először került sor, de ez nem sokkal nagyobb szám annál, ahány járművet végül értékesítettek.

Az utóbbi szám (tehát hogy pontosan hány gépkocsi talált gazdára) egész pontosan 499 550 – írja a CNN. Ez azt jelenti, hogy mind a gyártás, mind az eladás több mint harmadával emelkedett a 2019-es szinthez képest, ráadásul úgy, hogy a vállalat legnagyobb gyára a kaliforniai Fremontban nagyjából kér hónapra leállt a járvány miatt. Az eladásoknak pedig alávágott a Covid19 miatt kialakult gazdasági recesszió is. Mindezeket a hatásokat a 2019-ben, Sanghajban megnyitott gyárral sikerült kompenzálni. Elon Musk (a Tesla vezérigazgatója) egyébként már októberben úgy nyilatkozott, hogy cégének sikerül elérnie a fél milliós célt az évben. A Wall Street elemzői azonban ennyire nem voltak derűlátóak, és úgy számították, hogy a félmilliót 9000 jármű híján nem sikerül majd elérni, míg a valóság ehhez képest csak 450 gépkocsi tehát.

A jövőre vonatkozó tervek pedig még ambiciózusabbak: a Tesla a gyártás bővítését tervezi, és várhatóan még idén megnyílnak a gyárak Berlinben és a texasi Austinban. Indiában pedig szintén 2021-től kezdhet el a Tesla gépkocsikat forgalmazni. Ez a növekedés azonban szinte semmi ahhoz képest, ami a Tesla részvényekkel történik, amelyek árfolyama éves szinten 743 százalékkal emelkedett. A Tesla-részvények kirobbanása az elmúlt 18 hónapban azzal jártak, hogy már Elon Musk cége a világ legértékesebb autógyártója, a piaci értéke pedig nagyjából annyi, mint a vállalatot követő nyolc autógyártóé együtt (Toyota, Volkswagen, Daimler, GM, BMW, Honda, Hyundai és Ford).

Kérdés persze, hogy a részvények szárnyalása mennyire áll kapcsolatban a valósággal. Az látható tehát, hogy a Tesla akkor is növekedett, amikor a többi gyártó várhatóan az eladások visszaeséséről lesz kénytelen beszámolni (az adatok januárban fognak becsordogálni) a járvány és a gazdasági visszaesés miatt. Sőt a Tesla 2021-ben terjeszkedik is. Ugyanakkor bármilyen szép szám is a félmillió, azért messze elmarad több régi márka eladásaitól. A világ legnagyobb gyártója, a Volkswagen például 2019-ben csak alig kevesebb mint 11 millió autót értékesített. Míg ugyanebben az évben a legnagyobb amerikai gyártó, a General Motors 7,7 millió gépkocsit adott el.

További cikkek a Rakétán:

Ilyen jól még sosem magyarázták el a Tesla Model 3 villanymotorjának működését Animációkkal kicsit könnyebb megérteni, hogyan is működik egy belső állandó mágneses szinkron reluktanciamotor.

Három éve az Apple fillérekért megvehette volna a Teslát A világ mára legértékesebb autógyártója 2017-ben tizedennyit ért.

A sávváltás már prímán megy, a kanyarodásra még gyúrnia kell az önvezető Teslának Megjelentek az első videók arról, hogyan vezetnek a "teljes önvezetés" funkcióval ellátott Teslák.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Már repülhet is a fúziós űrhajtómű
Már repülhet is a fúziós űrhajtómű
Felével növeli meg a tolóerőt ez a régi-új technológia.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.