Távozik a Facebook anyavállalatának második embere, a világ egyik legnagyobb hatalmú nője

2022 / 06 / 03 / Pőcze Balázs
Távozik a Facebook anyavállalatának második embere, a világ egyik legnagyobb hatalmú nője
Tizennégy év után távozik a Facebook anyavállalatának, a Metának az operatív igazgatója, Sheryl Sandberg. A most ötvenkét éves vezető segített az akkor huszonhárom éves Mark Zuckerbergnek, hogy elkezdjen működő, jövedelmező vállalatot faragni a Facebookból, miközben kiépítette a világ egyik legnagyobb hirdetési birodalmát.

Ennyi év távlatából nehéz felidézni, de amikor Sandberg és Zuckerberg elkezdtek együtt dolgozni, még szinte nem voltak hirdetések a Facebookon, ahogyan a tőzsdére lépéstől is évekre voltak. Az operatív igazgató egy kétéves és egy féléves gyerek édesanyjaként kezdte meg a munkát egy olyan cégnél, ahol amikor összehívott kilencre egy értekezletet, nem jelent meg a fejlesztő - mert biztos volt benne, hogy Sandberg este kilencre gondolt, hiszen "ki jár dolgozni reggel kilencre?". Időközben a Facebookból, új nevén Metából a világ egyik legmeghatározóbb technológiai vállalata lett, amelynek a termékeit hárommilliárdan használják, az operatív igazgató pedig a cég teljes üzleti működéséért felel. Ő volt az, aki alatt a Facebook célzott hirdetései elengedhetetlen reklámeszközökké, és sokak szerint veszélyes, a privát szférát nem eléggé tiszteletben tartó fegyverekké váltak. Korábban a Google-nél kapott hasonló feladatokat, ahol a négyfős értékesítési csapatból négyezer fős szervezeti egységet csinált.

Sandberg, amikor csatlakozott, három dolgot kért a főnökétől: az asztalaik legyenek egymás mellett, minden héten üljenek le kettesben beszélgetni, és Zuckerberg legyen vele őszinte, ha valamit elrontana;

azt mondja, ehhez végig tartották magukat. A vezető a felmondása után a Facebookon írt arról, hogy az elmúlt közel másfél évtizedben milyen utat jártak be Zuckerberggel, hogyan segítették egymást, amikor a nő elveszítette a férjét, vagy amikor az alapító felesége elvetélt. Arra is kitér, hogy mennyire nehéz volt este időben elindulnia haza, hogy időt tölthessen a családjával - később a LeanIn mozgalom elindításával, több könyv megírásával és százmillió dollárral támogatta a nők előrelépését segítő törekvéseket. A főnöke mellett ő volt a Meta legismertebb, nyilvánosan a legtöbbször megszólaló vezetője.

Zuckerberg a búcsújában kiemelte: Sandberg egy "szupersztár", így az utódjára nem lehetne rábízni ugyanazt a feladatkört, amelyet vitt. Ezzel egy időben a termékekért és az üzletért felelős szervezeti egységeket közelebb hozza egymáshoz, így Javier Olivan, az új operatív igazgató "hagyományosabb" feladatkört kap. Befelé fókuszáló vezetőként a hirdetések és az üzleti kérdések mellett továbbra is támogatni fogja az infrastruktúráért, a megbízhatóságért, az analitikáért, a marketingért, a szervezetfejlesztésért és a növekedésért felelős csapatokat abban, hogy jobban végezzék a munkájukat. "Véget ért egy korszak" - írja Zuckerberg, miközben azon dolgozik, hogy a "metaverzum-vállalattá" való átalakulás ne csak egy ígéret, hanem egy kézzelfogható és belátható következő lépés legyen a cége életében.

(Fotó: Kevin Dietsch/Getty Images, Paul Marotta/Getty Images)

Lemondott posztjáról a Twitter alapítója Jack Dorsey két ciklusban összesen több mint kilenc évig töltötte be a Twitter vezérigazgatói tisztségét.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Az állóképesség már nem szükséges követelmény az extrém túrázáshoz – legalábbis ezt ígéri a sci-fiből szalajtott, AI-vezérelt exoszkeleton.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.