Hatalmas tengerjáró vitorlást tervezett egy svéd cég

2020 / 09 / 11 / Bobák Áron
Hatalmas tengerjáró vitorlást tervezett egy svéd cég
Bár a vitorlás hajók a gőzmozdonyokkal vagy az ökrösszekerekkel ellentétben soha nem tűntek el teljesen, ma már főként csak sportolók, halászok, hobbivitorlázók használják őket, leszámítva azt a néhány jachtot és luxushajót, amit az érdekesség kedvéért vitorlákkal is felszereltek. Az idők viszont változnak, és ahogy egyre nagyobb igény mutatkozik a zöld közlekedésre, úgy jelenhetnek meg a széllel hajtott hajók is újra a tengereken.

A svéd Wallenius Marine tervezőiroda csütörtökön mutatta be az Oceanbird névre keresztelt hajó terveit, amelyet arra terveztek, hogy felvegye a versenyt a tengeri teherszállító hajókkal. A stockholmi KTH Royal Institute of Technology egyetem és az SPAA tanácsadócég részvételével megvalósuló hajót öt hatalmas, nyolcvan méter magas vitorla fogja hajtani, amelyek a ma használt műanyag vagy vászonvitorlákkal ellentétben fémötvözetből készülnek.

A tervezők szerint a 200 méter hosszú és 40 méter széles hajó - ami ezzel alig marad el a mai konténerszállítóktól - egyszerre akár hétezer autót is képes lesz szállítani, a károsanyag-kibocsátása viszont mindössze 10%-a motorral hajtott hajókénak. Motorja egyébként az Oceanbirdnek is lesz, de kizárólag vészhelyzet esetére, valamint hogy a kikötőben könnyebben tudjon navigálni. A vitorlás sebességben persze nem veszi fel a versenyt a hagyományos óceánjárókkal: a Wallenius Marine szerint a ma megszokott 7 nap helyett nagyjából 12 napba telik majd neki átszelni az Atlanti-óceánt, ami nem is rossz, figyelembe véve, hogy tényleg csak a szél hajtja előre.

A Wallenius kifejezetten teherhajónak tervezte az Ocenabirdöt, ami nem meglepő, hiszen a tengeri hajózás túlnyomó részéért az áruszállítás a felelős. Bár az Európai Bizottság jelentése szerint a tengeri szállítmányozás csak mintegy 2,5%-ban járul hozzá az üvegházhatású gázok kibocsátásához, szakértők szerint a szektor károsanyag-kibocsátása 2050-ig a sokszorosára emelkedhet, aláásva a Párizsi klímaegyezményben foglalt célok elérését. Ezt támasztja alá az ENSZ 2019-es Kereskedelmi és Fejlesztési Konferenciájára készült dokumentum is, amely szerint a tengeri szállítmányozás volumene évről-évre drasztikusan növekszik.


A világ jelenlegi legnagyobb vitorlása, a Club Med 2 (Fotó: Adrian Pingstone/Wikimedia Commons)

Az elmúlt években egyre több szakértő és aktivista emelte fel a szavát amiatt, hogy a klímaváltozás megállítása érdekében muszáj lesz csökkentenünk a közlekedésből származó széndioxid-kibocsátást, amely 2018-ban a 24%-át adta a világ CO2-kibocsátásának, ráadásul más szektorokkal ellentétben a kibocsátási rátája töretlenül növekszik. A leglátványosabb akcióval Greta Thunberg svéd klímaaktivista hívta fel a figyelmet a problémára, aki tavaly vitorlással hajózott át Svédországból New Yorkba, hogy elmondja emlékezetes beszédét az ENSZ klímakonferenciáján.

Az Oceanbird a tervek szerint 2024-ben teszi majd meg az első útját.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
A Nissan koncepcióautója a válasz a kérdésre, hogy mivel szeretnének autózni a fiatalok
A Nissan koncepcióautója a válasz a kérdésre, hogy mivel szeretnének autózni a fiatalok
A Nissan Concept 20-30 megalkotása egy egyszerű kísérletből született, de érdekes végeredményt hozott: a jármű ötvözi az online videojátékok világát a hétköznapi, praktikus elemekkel.
Már huszonhat nap alatt elérhetné a Marsot ez a napvitorlás
Már huszonhat nap alatt elérhetné a Marsot ez a napvitorlás
Persze egy ilyen eszköz csak rendkívül alacsony tömegű rakományt tud szállítani, de nem is ez a lényeg, hanem a gyorsaság. Az ilyen napvitorlásokkal nagyon gyorsan fel lehetne fedezni akár a szomszédos csillagrendszert is – sőt erre már tervek is vannak.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.