Teljes siker a MOXIE – vagyis a Mars légköréből lehetséges tiszta oxigént előállítani

2023 / 09 / 08 / Felkai Ádám
Teljes siker a MOXIE – vagyis a Mars légköréből lehetséges tiszta oxigént előállítani
A Perseverance marsjáróba szerelt eszköz még a fejlesztőinek a reményeit is meghaladta: vagyis lehetséges légzésre alkalmas, valamint üzemanyagként is felhasználható oxigént előállítani a marsi légkörből. Ha egy nap asztronautákat küldünk a Vörös Bolygóra, akkor ez nagyrészt a MOXIE miatt lesz lehetséges.

Amikor az első űrhajósok leszállnak a Marson, egy mikrohullámú sütő méretű készülék leszármazottainak köszönhetik a belélegzett levegőt és a rakétahajtóanyagot, amely hazajuttatja őket. A szóban forgó eszköz a MOXIE (Mars Oxygen In-Situ Resource Utilisation Experiment), amely 16. alkalommal és egyben utoljára termelt oxigént a NASA Perseverance roverjének a fedélzetén.

Miután a műszer sokkal sikeresebbnek bizonyult, mint azt a fejlesztői a Massachusettsi Műszaki Egyetemen (MIT) várták, a kísérlet teljes sikerrel zárult – számol be róla a NASA közleménye.

Míg a Perseverance számos kísérlete a küldetés elsődleges tudományos céljaira, konyhanyelven szólva a Mars felfedezésére irányul, a MOXIE ilyen szempontból kivételes technológia: az ember marsi tartózkodásának a biztosítása ugyanis a hosszú távú célja. Egy ilyen oxigéntermelő eszköz ugyanis sokféleképpen segíthetné a jövőbeli küldetéseket, de ezek közül a legfontosabb a rakétahajtóanyag forrása lenne, amelyre ipari mennyiségben lenne szükség ahhoz, hogy az űrhajósokkal együtt rakéták vissza juthassanak a Földre.

Ahelyett viszont, hogy nagy mennyiségű oxigént vinnének magukkal a Marsra, a jövő asztronautái a bolygó felszínén talált anyagokat használnák fel a túléléshez – lényegében úgy, mint egy “kraftolós” videójátékban. Ez a koncepció – amelyet in-situ erőforrás-felhasználásnak, röviden ISRU-nak neveznek – a kutatás egyre növekvő területévé fejlődött az elmúlt időszakban – legyen szó a Hold vagy a Mars felszínén történő emberi jelenlét biztosításáról.


A MOXIE-t behelyezik a Perseverance karosszériájába 2019-ben (NASA)

A MOXIE molekuláris oxigént állít elő egy elektrokémiai folyamaton keresztül, amely egy oxigénatomot választ el a Mars vékony légköréből bepumpált szén-dioxid minden egyes molekulájáról. Amint ezek a gázok átáramlanak a rendszeren, elemzik őket, hogy ellenőrizzék a termelt oxigén tisztaságát és mennyiségét.

Mióta a Perseverance 2021-ben landolt a Marson, a MOXIE összesen 122 gramm oxigént termelt – körülbelül annyit, amennyit egy kisebb méretű kutya lélegzik be 10 óra alatt. A leghatékonyabb konfigurációban a MOXIE óránként 12 gramm oxigént tudott termelni – kétszer annyit, mint a NASA eredeti célja volt a műszerrel kapcsolatban – és tette ezt 98%-os vagy annál jobb tisztaság mellett. A 16. nekifutásra, augusztus 7-én a műszer 9,8 gramm oxigént termelt. A MOXIE sikeresen teljesítette az összes műszaki követelményt, és egy teljes Mars-éven keresztül különféle körülmények között üzemeltették, lehetővé téve a műszer fejlesztői számára, hogy sokat tanuljanak a technológiáról.

Mint Pam Melroy, a NASA igazgatóhelyettese fogalmazott:

“A MOXIE lenyűgöző teljesítménye azt mutatja, hogy lehetséges oxigént kinyerni a Mars légköréből – olyan oxigént, amely segíthet belélegezhető levegővel vagy rakétahajtóanyaggal ellátni a jövő asztronautáit. A Holdon és a Marson lévő erőforrások felhasználását lehetővé tevő technológiák fejlesztése kritikus fontosságú a Holdon a hosszú távú jelenlét megteremtéséhez, egy robusztus holdgazdaság létrehozásához, és lehetővé teszi számunkra, hogy támogassuk az előzetes emberi kutatási kampányt a Marson.”

A következő lépés viszont talán meglepő mód nem a MOXIE 2.0 lesz, hanem egy teljes körű rendszer létrehozása, amely magában foglal egy olyan oxigéngenerátort, mint a MOXIE, valamint egy másik alrendszert az oxigén cseppfolyósítására és tárolására is. De mindezek előtt még egyéb technológiákat is ki kell próbálni a zord marsi körülmények között.

(Kép: NASA)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A galaxis leghatalmasabb csillagtömegű fekete lyukát a Földhöz “extrém” közel fedezték fel
A galaxis leghatalmasabb csillagtömegű fekete lyukát a Földhöz “extrém” közel fedezték fel
A most felfedezett fekete lyuk nem csak jóval nagyobb az eddig ismert legnagyobb tömegű lyuknál, a Cygnus X-1-nél, de csillagászati léptékben a Földhöz is nagyon közel helyezkedik el.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.