Teljes testét beveti a Toyota robotja, hogy segítsen az embereknek

2024 / 02 / 28 / Bobák Zsófia
Teljes testét beveti a Toyota robotja, hogy segítsen az embereknek
A puha Punyo robot szándékosan aranyos és fő célja, hogy egészen új mozgásformát biztosítson a robotok számára.

A Toyota Kutatási Intézete (TRI) olyan robotikai fejlesztéseket végez, aminek eredményei a jövőben segíthetik a robotizációt új területeken, például az emberek otthonában alkalmazott gépek kialakításának terén. Az intézet mérnökei többek között a robotok hatékonyságának növelésén dolgoznak, amellyel a jelenleg használt mozgásformákat is forradalmasíthatják és a gépek működését az emberi mozgáshoz hasonlóbb metódusokkal bővíthetik. Egyike a laboratóriumban végzett új kísérleteknek a puha robotok fejlesztése és tesztelése: ezeknek a gépeknek a legfontosabb jellemzője, hogy rugalmas külső borításuk miatt nem jelentenek veszélyt a környezetükre, így az emberek közelében is a balesetek és sérülések kisebb kockázatával alkalmazhatóak.

A Punyo elnevezésű robottorzó, amelynek neve japánul puha és aranyos dolgot jelent, egy barátságos humanoid külsejét kapta és lágy borítása, valamint speciális mozgási megoldása lehetővé teszik, hogy bármit szorosan magához tudjon ölelni. Ez nem csak a szórakoztató jellegét növeli és potenciális jóbaráttá teheti az emberek számára, hanem hatékonyabbá teszi a tárgyak (vagy akár emberek) mozgatása szempontjából. A hasonló emberszerű gépek általában csak a karjaik erejére támaszkodhatnak a szállítási feladatok elvégezése során, ez behatárolja a teherbíró kapacitásukat, Punyo ezzel ellentétben, az emberekhez hasonló módon, a teljes felsőtestét beveti a munkához.

A karok egyenként 13 levegővel töltött rugalmas tartályt tartalmaznak, amelyek töltöttségi szintje módosítható, ezáltal a robot puhábbá vagy keményebbé tehető. A torzó szenzorokat tartalmaz, így a robot a terhelést és nyomást is érzékelni tudja és ennek megfelelően fogja meg az eléje kerülő dolgokat. Punyo elsősorban kísérleti célokat szolgál, de a későbbiekben utódai már az otthoni környezetben is megjelenhetnek.

(Fotó: Toyota Research Institute)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Vészesen közeleg a Q-nap, amikor minden rendszer feltörhetővé válik
Vészesen közeleg a Q-nap, amikor minden rendszer feltörhetővé válik
A Q-nap az az időpont, amikor a kvantumszámítógépek képesek lesznek feltörni a ma használt titkosítási módszereket. Ez pedig akár már jövőre is bekövetkezhet.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.