TENET avagy a rejtélyes Sator négyzet titkai

2020 / 09 / 12 / Justin Viktor
TENET avagy a rejtélyes Sator négyzet titkai
A titokzatos jelkép a történelmi Európa számos helyszínén előkerült, de Észak-Afrikában és Nyugat-Ázsiában is megtalálták. Különös tulajdonsága, hogy amikor azt gondolnánk, hogy már megtaláltuk a legkorábbi ábrázolását, előkerül egy még korábbi változata. Ahány kutató, annyiféle magyarázat létezik az üzenetére, és az igazság felfedezése talán még várat magára.

Palindrom

A Sator négyzet egy olyan négyzet alakú kétdimenziós, latin nyelvű palindrom, amely négy szimmetriát hordoz, 25 betűjét 5 sorban és 5 oszlopban, négyzet alakban írták fel. A szöveg vízszintesen és függőlegesen, a bal felső vagy a jobb alsó sarokból olvasva is mindig ugyanaz, 180 fokkal elforgatható, és így úgy is olvasható marad: SATOR AREPO TENET OPERA ROTAS. Fordított szórendben: ROTAS OPERA TENET AREPO SATOR. 


A Sator négyzet ábrázolása a franciaországi Oppède-ben (Kép: Wikimédia)

A felirat 5 szava közül 4 latin nyelvű szó, az AREPO kivételével. A szavak jelentései a következők:

 • SATOR: (mag)vető
 • TENET: birtokol vagy tart
 • OPERA: munka, működés, 
 • ROTAS: kerekek
 • AREPO: ismeretlen jelentés, valószínűleg tulajdonnév, vagy talán egyiptomi eredetű, pl. a Harpokratész vagy a Hor-Hap (Serapis) név kódolt formája.

Ha az AREPO egy személy neve  lenne, akkor a létrejövő mondat akár így is hangozhatna: 

“Arepo magvető működésben tartja a kerekeket.”

Rendhagyó esetek

Az olaszországi Sermonetában lévő Valvisciolo-apátságban a betűk négyzet alak helyett öt koncentrikus, egyenként öt részre osztott körben olvashatóak. Az i.sz. IV.–V. századból ránk maradt egyiptomi keresztény papírokban vagy pergamenekben, is akad olyan, ami tartalmazza a szimbólumot, Kappadókiából pedig az i.sz. IX.–XI. századból származó ábrázolásai maradtak ránk.

A Kappadókiai lelet mellé érdemes tudni azt is, hogy , idejében Bíborbanszületett VII. Konstantin (i.sz.913-959) idejében, a Születéstörténet a pásztorainak nevei SATOR, AREPON és TENETON, míg a bizánci Biblia egy korábbi időszakban, a négyzetből alakítja ki a három mágus keresztény neveit, melyek: ATOR, SATOR és PERATORAS.


A Sator nényzet a VIII. századi St. Peter ad Oratorium téglafalán, Olaszországban. (Kép: Wikipédia)

A tudományos közösség az 1860-as évekig azt gondolta, hogy a sator-négyzet a középkorban jött létre, akkoriban legkorábbi ismert ábrázolása az i.sz. IX. századból származott, ám hamarosan az angliai Corinium romjai közül előkerült egy i.sz. III. századi példány.

Az i.sz. II. századból származó, Manchesterben talált Sator négyzetet mindenesetre a brit kereszténység egyik legkorábbi bizonyítékaként tartják számon.


Görög palindrom a szenteltvíztartón a St. Martin, Ludgate templomban, Londonban (Kép: Wikipédia)

Anagrammák

A 25 betűből a rejtély megfejtésébe kezdők más latin anagrammákat is előállítottak az idők során:

 • O PATER, ORES, PRO AETATE NOSTRA (Ó, Atya, imádkozz korunkért!)
 • ORA, OPERARE, OSTENTA TE, PASTOR (Imádkozz, dolgozz és mutasd magad, pásztor!)
 • RETRO SATANA, TOTO OPERE ASPER (Hátrálj, Sátán, te kegyetlen minden munkádban!)
 • SATAN, TER ORO TE, OPERA PRAESTO (Sátán, háromszor kérlek, dolgozz hamar!)

A betűk más elrendezésben a PATERNOSTER (Miatyánk) szót formálják.

A keresztény templomokban gyakorinak számító négyzetet vizsgálva, Felix Grosser evangélikus lelkipásztor az 1920-as években rájött, hogy a betűkből kialakítható a PATERNOSTER (Miatyánk) szó is, ami kereszt alakban, önmagát metszve kétszer is elhelyezhető,és ilyeténképp két A és két O betű marad ki, amelyek az alfát és ómegát, azaz a kezdetet és a véget jelentik.

Az alfa és az omega fogalma a kereszténységben Isten mindenütt való jelenlétére utal, így a négyzetet rejtett szimbólumként használhatták az ókeresztények, hogy jelezzék jelenlétüket egymásnak.

1925-ben emelkedtek a tétek, amikor a kereszténység helyi megjelenése előtt elpusztult Pompei romjai közül olyan ábrázolás bukkant elő, ami megdöntötte a keresztény eredet elméletét.


A négyzet Cirencesterben. (Kép: Wikipédia)

Megjelenési helyek

A Sator négyzet leghíresebb előfordulási helyei a következők:

 • Sienai Santa Maria Assunta-dóm fala (Olaszország, Toszkána)
 • Collepardo, certosa di Trisulti monostor (Olaszország, Lazio)
 • Verona, Palazzo Benciolini (Olaszország, Veneto)
 • Nápoly, Pompei romjai (Olaszország, Campania) (2 példány: az egyik egy töredék Pauquius Proculus házában, a másik az amfiteátrumra néző nagyterem egyik oszlopán)
 • Capestrano, Szent Péter-apátság (Olaszország, Abruzzo)
 • Rochemaure-i kastély (Franciaország, Ardèche megye)
 • Jarnaci kastély (Franciaország, Charente megye)
 • Oppède (Franciaország, Vaucluse megye)
 • Cirencester, coriniumi romok (Anglia, Gloucestershire)
 • Dura-Európosz romjai (Szíria)

Kopt imakönyv i.sz. X. század, Faiyum, Egyiptom. A jobb oldalon Szűz Mária képe látható, amely a betegségekből és démonoktól Máriának tulajdonított gyógyulásáért és védelméért imádkozó hosszú szöveg végét jelöli.

További rejtélyek

Érdekes adalék lehet a “Szűz kopt imája” Bartosból, mely szerint Krisztust öt szöggel feszítették keresztre, ezek neve Sator, Arepo, Tenet, Opera és Rotas voltak. A szavaknak ez az értelmezése bekerült az etióp keresztény hagyományba is, ahol Krisztus sebeinek nevévé váltak. A tradícióban a szavak kissé átalakultak, a SADOR a lándzsás, az ALADOR a jobb, a DANAT a bal, az ADERA a jobb láb, a RODAS pedig a bal láb sebének elnevezése. Ezt az 5 szót mormolják a 41 csomót számláló etióp mequetaria (imakötél) csomóinak morzsolgatása közben.

Más vélemények szerint Sator négyzet Mithrikus vagy zsidó eredetű is lehetett, mivel valószerűtlen, hogy Pompeji nagyszámú keresztény lakossággal rendelkezett i.sz. 79-ben. James H. Charlesworth szerint a Sator négyzet Asclepiusnak, a kígyóistennek való szentelést jelent. Az ő értelmezésében a négyzet olvasata a következő lehet: 

 • „SATOR-ROTAS”: Ó, Teremtő - Te, aki (mindent) forgatsz. 
 • “OPERA-AREPO”: Erőfeszítéssel kúszok (Te) feléd. 
 • “TENET-TENET-TENET-TENET”: Fenntartod (az északi, keleti, déli és nyugati forgást).

Mithrász feláldoz egy bikát. A Louvre gyűjteményéből (Kép: Wikipédia)

A négyzet népszerűségének új lendületet adtak a XVI. században sebesen terjedő ezoterikus, okkult tanok, ekkoriban a sator-négyzet maga volt a hype. A fekete mágusok gyógyító erőt tulajdonítottak neki, de olyan híres tudósok is tanulmányozták mint Paracelsus, Kircher Atanáz és Heinrich Cornelius Agrippa. Ezzel egykorú anekdota szerint egy lyoni polgár úgy szabadult meg az elmebajtól, hogy megette három kenyér héját, amelyekbe a sator-négyzetet karcolták, és ötször elmondta a Miatyánkot.

(Forrás: Wikipédia Kép: Wikipédia)


Áttörés az anyag egzotikus, ötödik állapotának kutatásában
Áttörés az anyag egzotikus, ötödik állapotának kutatásában
A Bose-Einstein-kondenzáció az anyag egzotikus állapota, amit korábban csak atomok használatával tudtak előállítani a kutatók.
15 km vastag, tömör gyémántréteget rejthet a Merkúr felszíne
15 km vastag, tömör gyémántréteget rejthet a Merkúr felszíne
Nagy meglepetés egy kicsi bolygótól – a felfedezés a Merkúr több furcsa tulajdonságát is magyarázhatja.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.