Tényleg boldogra mosolyoghatjuk magunkat

2020 / 09 / 08 / Raketa.hu
Tényleg boldogra mosolyoghatjuk magunkat
Régóta tartja magát a közvélekedés, miszerint mi magyarok kirívóan boldogtalan nemzet vagyunk, csak kesergünk, bánkódunk, és alig mosolygunk. Mi ebben nem tudunk igazságot tenni, az viszont egészen biztos, hogy immár tudományos alapot is nyert a gondolat, miszerint tudatos mosolygással boldogságra “hackelhetjük” az agyunkat.

Ausztrál kutatók munkájáról van szó, a mosolygást, pontosabban az arcizmok mosolygás során is használt izmainak stimulációját kissé bizarr módon, a fogak között tartott ceruzával érték el a vizsgálati alanyoknál, kiderült, hogy valóban hathatunk saját agyunk működésére. Nem csupán több pozitív érzelmünk van, ha mosolygunk, de a környezetünkben lévők arckifejezéseit, testbeszédét is kedvezőbben ítéljük meg.

Dr. Marmolejo-Ramos, a kutatás vezetője szerint ha az izmaink “azt mondják”, hogy boldogok vagyunk, akkor valóban pozitívabb színben látjuk a világot.

Az Experimental Psychology szaklapban publikált munkából a jelenség élettani részletei is kiderültek, az agy érzelmekért felelős központját, az amigdalát stimulálja a -mesterséges- mosolygás, ennek hatására neurotranszmittereket bocsát ki, így jobb érzelmi állapotba kerülhetünk.

A kutatók reményei szerint a hétköznapokon túl a mentális betegségek kezelésében is lehet jelentősége eredményeiknek, hiszen ha ennyire “könnyen” rávehetjük az agyunkat, hogy pozitív érzelmeket generáljon, akkor talán egy -enyhébb- pszichés betegség gyógyításában is segítségünkre lehet a módszer.

Úgy tűnik tehát, hogy a “fake it ‘til you make it”, magyarul talán: mímeld, míg valósággá nem válik amerikai mondás a pszichés jólétünkre is vonatkozik, feltéve, hogy hajlandóak vagyunk hamis mosollyal az arcunkon nekifutni a mindennapoknak.

(Fotó: Pixabay)

A cikk szerzője Györfi András, a Kripto Akadémia szerkesztője, a HVG Könyvek gondozásában megjelent Kriptopénz ABC című kötet szakmai szerkesztője, társszerzője.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Az eltűnését követően 16 nappal teljesen mumifikáltan találtak rá a bolgár férfira
Az eltűnését követően 16 nappal teljesen mumifikáltan találtak rá a bolgár férfira
Egy bulgáriai férfi rejtélyes módon mumifikálódott mindössze 16 nap alatt, ami teljesen ellentétben áll a természetes mumifikációhoz szükséges szokásos feltételekkel. A szakértők sem értik, mi történhetett.
A Google módszerei, amivel felelősségteljes mesterséges intelligenciát fejlesztenek
A Google módszerei, amivel felelősségteljes mesterséges intelligenciát fejlesztenek
A Google termékmenedzsere, Ludovic Peran a Magyar Zene Házában tartott Brain Bar előadásában beszélt a vállalat módszereiről, amelyek egy emberközpontúbb és megbízhatóbb MI létrejöttéhez vezethetnek.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.