Tényleg boldogra mosolyoghatjuk magunkat

2020 / 09 / 08 / Raketa.hu
Tényleg boldogra mosolyoghatjuk magunkat
Régóta tartja magát a közvélekedés, miszerint mi magyarok kirívóan boldogtalan nemzet vagyunk, csak kesergünk, bánkódunk, és alig mosolygunk. Mi ebben nem tudunk igazságot tenni, az viszont egészen biztos, hogy immár tudományos alapot is nyert a gondolat, miszerint tudatos mosolygással boldogságra “hackelhetjük” az agyunkat.

Ausztrál kutatók munkájáról van szó, a mosolygást, pontosabban az arcizmok mosolygás során is használt izmainak stimulációját kissé bizarr módon, a fogak között tartott ceruzával érték el a vizsgálati alanyoknál, kiderült, hogy valóban hathatunk saját agyunk működésére. Nem csupán több pozitív érzelmünk van, ha mosolygunk, de a környezetünkben lévők arckifejezéseit, testbeszédét is kedvezőbben ítéljük meg.

Dr. Marmolejo-Ramos, a kutatás vezetője szerint ha az izmaink “azt mondják”, hogy boldogok vagyunk, akkor valóban pozitívabb színben látjuk a világot.

Az Experimental Psychology szaklapban publikált munkából a jelenség élettani részletei is kiderültek, az agy érzelmekért felelős központját, az amigdalát stimulálja a -mesterséges- mosolygás, ennek hatására neurotranszmittereket bocsát ki, így jobb érzelmi állapotba kerülhetünk.

A kutatók reményei szerint a hétköznapokon túl a mentális betegségek kezelésében is lehet jelentősége eredményeiknek, hiszen ha ennyire “könnyen” rávehetjük az agyunkat, hogy pozitív érzelmeket generáljon, akkor talán egy -enyhébb- pszichés betegség gyógyításában is segítségünkre lehet a módszer.

Úgy tűnik tehát, hogy a “fake it ‘til you make it”, magyarul talán: mímeld, míg valósággá nem válik amerikai mondás a pszichés jólétünkre is vonatkozik, feltéve, hogy hajlandóak vagyunk hamis mosollyal az arcunkon nekifutni a mindennapoknak.

(Fotó: Pixabay)

A cikk szerzője Györfi András, a Kripto Akadémia szerkesztője, a HVG Könyvek gondozásában megjelent Kriptopénz ABC című kötet szakmai szerkesztője, társszerzője.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Hány ember élt eddig összesen a világon?
Hány ember élt eddig összesen a világon?
"Ahány ember él ma, mind mögött harminc szellem sorakozik; ez az élők és holtak számaránya. Az idők hajnala óta nagyjából-egészéből százmilliárd ember taposta a Föld nevű bolygót." - írta Arthur C. Clarke az 1968-ban megjelent Űrodisszeia című könyvének nyitányában. Igaza volt az írónak? És hogyan változtak azóta a becslések?
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.