Tényleg ez a legszebb fénykép, ami a Földről valaha készült?
2020 / 05 / 02 / Bobák Áron
A NASA az emberekre bízta a lehetetlen feladat eldöntését, akik - szerintünk - nem okoztak csalódást.

A NASA Earth Observatory immár huszadik éve gyűjti és teszi közzé a bolygónkról készült számtalan műholdfelvételt, amelyek között szép számmal akadnak olyan alkotások is, amiknek múzeumban lenne a helyük. A kerek évforduló alkalmából az űrügynökség nemrég egy versenyt hirdetett: a legjobb fotókat párokba sorsolták, akár csak a Bajnokok Ligájában, amelyik kép pedig több szavazatot kapott, tovább jutott a következő körbe.

A kieséses rendszerű megmérettetés végén az olvasók a Dél-Floridai Egyetem 2001-ben készített fotóját szavazták meg a győztesnek, nem érdemtelenül: íme a Bahamák víz alatti homokdűnéi, az űrből nézve.

A győzelem értékét növeli, hogy a fotónak igazi bajnokokat sikerült maga mögé utasítania, amiket szintén napokig lehetne nézegetni. A jelöltek között találhatunk víz alatti vulkánkitörést, a Föld előtt elhaladó Holdat, éjszakai Párizst, és olyan fotót is, amit a Szaturnusz mögül készítettek a Földről.


A Föld a Szaturnusz gyűrűi mellett, 2006

Sarki fény a Nemzetközi Űrállomásról nézve, 2011

A Florence hurrikán, 2018

A Hold elvonul a Föld előtt, 2015

A Namib-sivatag pereme, 2019

Párizs éjszaka, 2015

A Raikoke-tűzhányó kitörése, 2019

A "kék üveggolyó" (több fotóból összeállítva)

Víz alatti vulkánkitörés az El Hierro sziget mellett, 2012

(Fotó: NASA)


Igényes és férfias történeteket keresel? A Roadstert neked írjuk!
Olvass bele az egyik legszínvonalasabb hazai magazinba, szeretni fogod! A Roadster egy fantasztikus utazás az élet legjobb területein...
Kövesd a Rakétát a Facebookon is!
Kövess, üzenj, kommentelj a Rakéta Facebook oldalán!
Ezek is érdekelhetnek

Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.