Tényleg köddé vált Ferenc pápa a Vatikán egyik ablakában?

2021 / 11 / 06 / Felkai Ádám
Tényleg köddé vált Ferenc pápa a Vatikán egyik ablakában?
Ez a világ puszta illúzió vagy a gyíkemberek ügyködnek? Akárhogy is, egy 2020-as adásban a hirtelen felszívódó Ferenc pápa többek kedvelt bizonyítéka szinte bármely, szabadon választott összeesküvés-elmélet mellett.

2020-ban leadtak egy adást, melyben az imádságot követően a pápa nem egyszerűen visszasétál a Vatikán egyik ablakából, hanem szabályszerűen eltűnt. A videót több platformon is felkapták, alább például a YouTube változat tekinthető meg, de nagyot ment a TikTokon is, ahol több fiókra feltöltve is szembejöhet velünk a 4 You oldalunkon, jellemzően mindig valami összeesküvés-elmélet aládúcolásaként.

A Snopes tényellenőrző oldal most utánajárt, hogy mi lehet igaz mindebből. A fenti videó, vagyis annak részlete valóban 2020-ból származik, méghozzá április 13-ról, amikor a koronavírus járvány épp elkezdődött. A pápa a Regina coeli (esetleg még: Regina caeli, magyarul Mennyek Királynője) imádságot mondta el, ami a Katolikus Egyház egyik ősi, latin nyelvű Mária-himnusza, és a nevét több más imádsághoz hasonlóan a kezdősoráról kapta. (Akit érdekel akár az eredeti latin szöveg, esetleg annak a fordítása, az itt elolvashatja a fohászkodás történetével egyetemben.) Az akkori imádság alkalmával egyébként a pápa külön kihangsúlyozta a nők kiemelkedő szerepét a koronavírus elleni küzdelemben.

Hogy a fenti tényezők közül pontosan mi terhelte túl a Mátrixot, azt nem tudni, de mint a videón látható tehát, az imádság végeztével a pápa szó szerint köddé válik.

Mi történhetett? Nos, nagy valószínűséggel nem került sor semmiféle szándékos machinációra, de a valóságunk mögött sárga kódsorokkal csurgó algoritmusok sem mondták be az unalmast. A Snopes feltevése szerint az eredeti TikTok klip, amely aztán nagy karriert futott be akár a többi platformon is, a michigani WWMT-TV csatorna Kalamazoo News című adásábó származikl. Ez viszont nem a teljes anyagot mutatta be, hanem csak annak egy szerkesztett változatát.

A teljes anyag pedig megszemlélhető a Vatican News angol nyelvű YouTube csatornáján (fent), és mint az 15:22-től látható, a pápa az imádság befejeztével áldást oszt, majd elsétál az ablakból teljesen normálisan, bármiféle köddé válás nélkül.

Magyarán valószínűleg az történhetett, hogy a michigani csatorna szerencsétlenül vágta meg az anyagot, és ezért láthattuk azt, hogy a Szentatya az egyik pillanatban hátat fordított a kamerának, a következőben pedig eltűnt.

További cikkek a témában:

A kísértetműhold igaz históriája A LES-1 műholdat 1967-ben lőtték fel az űrbe, de különböző technikai okok miatt nem tudott pályára állni. A NASA le is írta elveszett műholdként. 2013-ban a LES-1 azonban újra jeleket kezdett sugározni.

Project December: a veszélyes mesterséges intelligencia, amellyel lehet „kommunikálni” a holtakkal is A Project December Elon Musk és Sam Altman cégének, az OpenAI által fejlesztett szoftvernek egy továbbfejlesztett változata, amit korábban maga a vállalat tartott túl veszélyesnek ahhoz, hogy megjelentesse.

A TikTok azért sikeres, mert a mesterséges intelligencia dönti el helyettünk, mit láthatunk A TikTok sikere önmagában is érdekes, ám ez a siker túlmutat egyetlen applikáción, és idővel nem csak a tartalomfogyasztást, a kultúrát, hanem mindent meg fog változtatni. Azt is, ahogy az ember döntési szabadságáról gondolkozunk.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Miért nem találkozunk idegenekkel? – A válasz az AI lehet egy félelmetes elmélet szerint
Miért nem találkozunk idegenekkel? – A válasz az AI lehet egy félelmetes elmélet szerint
Egy új elmélet szerint a Nagy Szűrő egy versenyfutás az mesterséges szuperintelligencia és a bolygóközi utazás és letelepedés között – és ebben a versenyben nem állunk épp túl jól.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.