Tényleg veszélyes visszafojtani a tüsszentést

2023 / 12 / 22 / Bodnár Barna
Tényleg veszélyes visszafojtani a tüsszentést
Egy allergiában szenvedő brit férfi vezetés közben beszakította a saját légcsövét, miközben megpróbált visszatartani egy tüsszentést.

A 30-as éveiben járó beteget súlyos fájdalmakkal szállították a skót dundee-i Ninewells kórházba. A vizsgálatok kimutatták, hogy 2 mm-es szakadást szenvedett a légcsövében, mert befogta az orrát és becsukta a száját tüsszentés közben, írja a BBC.

A Dundee Egyetem orvosai szerint, ha tüsszentés közben a száj és az orr is zárva van, a felső légutakban a nyomás körülbelül hússzorosára nőhet, ami olyan sérülésekhez is vezethet, mint dobhártyaszakadás, aneurizma vagy akár bordatörés. A BMJ Case Reports című orvosi folyóiratban dokumentált eset leírásában az szerepel, hogy az egyébként allergiás férfi – aki autóvezetés közben fojtott vissza egy tüsszentést - kórházba érkezésekor már képtelen volt mozgatni a nyakát, amelynek vizsgálata során az orvosok recsegő hangot hallottak.

A légcsövön felfedezett lyuk apró volt, így a betegnek nem volt szüksége sebészeti beavatkozásra, megfigyelés céljából azonban a kórházban tartották. Mikor kiengedték, fájdalomcsillapítót és szénanátha elleni gyógyszert kapott, illetve azt tanácsolták neki, hogy két hétig kerülje a megerőltető fizikai tevékenységet. Egy öt héttel később végzett vizsgálat kimutatta, hogy a szakadás teljesen begyógyult.


A kórházi vizsgálatok 2 mm-es perforációt mutattak ki a férfi légcsövén. (Forrás: BMJ)

Dr. Rasads Misirovs, a tanulmány vezető szerzője a BBC-nek elmondta, hogy a tüsszentés a szervezet természetes védekező mechanizmusa, így távolítja el az irritáló anyagokat az orrjáratokból, ezért nem szabad ezt megakadályoznunk. A légcső átszakadása, orvosi nevén a "spontán légcsőperforáció" akár életveszélyes lehet, azonban meglehetősen ritkán fordul elő.

2018-ban szintén az Egyesült Királyságban történt, hogy az orvosoknak egy 34 éves férfit kellett ellátni, akinek elszakadt a légcsöve, miközben megpróbált visszafojtani egy nagy erejű tüsszentést. A férfi azt mondta, hogy a tüsszentés során "pattanó" érzést tapasztalt, ezután pedig azonnal nagy fájdalom hasított a nyakába, ami miatt utána a nyelés és a beszéd is nehezére esett. Amikor az orvosok megvizsgálták, duzzanatot és érzékenységet tapasztaltak a férfi torka és nyaka körül, a röntgenfelvétel pedig kimutatta, hogy a levegő a légcsőből egy repedésen keresztül a nyak lágyszövetébe távozik. A férfit a következő hét napban csövön keresztül kellett táplálni, hogy a szövetek begyógyulhassanak, az egy hetes kórházi kezelés után a beteg teljesen felépült.

Bár a tüsszentéseket visszafojtani nem szabad, az orvosok arra is figyelmeztetnek, hogy mindenképpen fedjük el a szánkat köhögés vagy tüsszentés közben, hogy ezzel megakadályozzuk a vírusok és baktériumok terjedését, ami különösen fontos az influenzaszezonban.

(Borítókép: BMJ)


Kvantum-fényszabályozáson és Grätzel-cellákon dolgoznak fiatal fizikusok Budapesten
Kvantum-fényszabályozáson és Grätzel-cellákon dolgoznak fiatal fizikusok Budapesten
Rubik Ernő, Krausz Ferenc és Kiss László is tartott előadást a versenyen, ahol a résztvevőknek bonyolult fizikai problémákra kell megoldást találniuk.
A gondolatolvasó mesterséges intelligencia szinte hajszálpontosan képes rekonstruálni, amit látunk
A gondolatolvasó mesterséges intelligencia szinte hajszálpontosan képes rekonstruálni, amit látunk
A holland Radboud Egyetem kutatóinak nem mindennapi áttörést sikerült elérniük a vizuális ingerek dekódolásában, ami akár a vakság kezelésében is egészen új lehetőségeket nyithat.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.