Sosem készült olyan részletes térkép a Holdról, mint az új kínai holdatlasz

2024 / 05 / 01 / Bobák Zsófia
Sosem készült olyan részletes térkép a Holdról, mint az új kínai holdatlasz
Az új térképet, ami többek között az űrprogramok megtervezésében is segíthet, a Kínai Tudományos Akadémia készítette el több mint egy évtized alatt.

A legújabb és eddigi legrészletesebb holdtérképet április 21-én mutatta be a Kínai Tudományos Akadémia, miután több mint tíz évnyi munka után a kutatók sikeresen befejezték a nagyszabású projektet. A térkép megszerkesztésében más nemzetiségű tudósok is segédkeztek, valamint az adatokat is, amire támaszkodtak a projekt során, több nemzet holdprogramja révén összegyűlt információkra alapozták, így a térkép részben nemzetközi kollaboráció eredményének mondható és a célja is nemzetközi: az, hogy alapot adjon a leendő űrprogramok megszervezéséhez és a Hold kutatásával kapcsolatos tudományos kutatások elvégzéséhez. Ennek érdekében a Geologic Atlas of the Lunar Globe-ot és a hozzá tartozó Map Quadrangles of the Geologic Atlas of the Moon elnevezésű kiegészítést a kínai mellett angol nyelven is kiadták.

Az atlasz 1:2,5 millió arányú felbontással mutatja be az égitest jellemző felszíni formációt, amelyek egymáshoz viszonyított korát is jelölték a kutatók. A térképen 14 különböző fajta struktúra látható, köztük 12 341 becsapódási kráter, 81 becsapódási medence és 17 fajta kőzetformáció. Az akadémia elmondása szerint az atlasz a Hold geológiai evolúciójáról is számot ad és világosan mutatja a holdi tektonikai és magmatikus fejlődését. A felhasznált adatbázist elsősorban a kínai Csango-1 misszió alatt elvégzett mérésekre alapozták, amely során egy keringőegység két éven át körözött a Hold körül. A Csango-1 Kína első olyan küldetése volt, ami a Holdra, illetve a Föld körüli pályán túlra vezetett és a célja többek között az volt, hogy háromdimenziós képeket szerezzen több holdi formációról is.

A szonda megfigyeléseit több utána következő kínai, illetve amerikai küldetés űreszközei által gyűjtött adatokkal egészítették ki, például a GRAIL (Gravity Recovery and Interior Laboratory) misszió adataival, ami egy 2011-ben induló NASA misszió volt. A GRAIL során a Hold rendkívül pontos gravitációs térképét alkották meg két szonda, az Ebb és a Flow segítségével, amelyek tandemben repültek az égitest körül, majd feladatuk elvégzése után a Holdba csapódtak.

A kínai holdatlasz a jövőbeli Csango-6-os missziót is segítheti, mivel a misszió alatt mintákat gyűjtenek majd a Hold távolabbi oldalán és a térkép alapján tudják megfelelő háttérinformációkkal támogatni a kőzetgyűjtés folyamatát. A Csango-6 a tervek szerint május 3-án indul és 53 napig tart majd, ami alatt 2 kilogramm mintát szereznek be a holdi talajból, hogy eljuttassák azt a Földre alaposabb elemzések céljából.

(Fotó: Kínai Tudományos Akadémia via Xinhua, darksouls1/Pixabay)

Elkészült a Hold minden eddiginél teljesebb térképe Az 1:5.000.000 méretarányú geológiai térkép a Hold felszínének eddigi legrészletesebb egységes leírása.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
A Magyar Űrhajós Program érdekességei a HUNOR indulásától Houstonig
A Magyar Űrhajós Program érdekességei a HUNOR indulásától Houstonig
Hamarosan kiválasztják a magyar űrhajóst - mi történt eddig a kiválasztás és felkészítés folyamán?
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.