Ezeken a térképeken nyomon követhetjük a koronavírus jelenlegi állását

2020 / 03 / 11 / Bobák Zsófia
Ezeken a térképeken nyomon követhetjük a koronavírus jelenlegi állását
A hírekben rendszeresen beszámolnak a fertőzés terjedéséről és esetszámokról, de ha inkább térképet szeretnénk nézegeti, ezeken az oldalakon megtaláljuk a legújabb információkat.

GIS and Data

Arcgis.com

A marylandi John Hopkins Egyetem Center for Systems Science and Engineering részlegének kutatói az Esri szoftvergyártó cég térképeit felhasználva követik nyomon a vírus terjedését. A térkép nem percre pontosan mutatja az adatokat, a jelenlegi Magyarországon bejegyzett esetszámokat megfigyelve például kilenc bejegyzett esetet látunk, pedig ma jelentették a tizenharmadik regisztrált beteget, de a rendszert folyamatosan frissítik, így nagy eltérések nincsenek az adatokban. A térképen rábökhetünk az egyes országokra, hogy közelebbi információkat kapjunk az ottani helyzetről. A nagyobb piros buborékok értelemszerűen a fertőzöttebb területeket jelentik. A térkép a World Health Organization hivatalos információira, valamint az Egyesült Államok, Kína és Európa nagyobb járványügyi központjainak adatbázisainak adataira épít.

WHO

experience.arcgis.com

A World Health Organization oldalán szintén közzétették a vírus útját nyomonkövető térképet, a magyarországi adatok között március 10.-ei információkat találunk, 12 bejegyzett esettel. Az országok közül (jobbra fönt) kiválaszthatjuk azt, amelyikre kíváncsiak vagyunk és részletesebb információkhoz is hozzájuthatunk, grafikákkal, esetszámokkal.

Healthmap

healthmap.org

Az Oxford Egyetem, a Harvard Orvosi Iskola, a Northeast University és a Bostoni Gyermekkórház együttműködésében is készült interaktív térkép, kinagyítva könnyebben tudunk keresni a különböző országok között. Ezen azonban a magyarországi eseteket sajnos nem jelölték, így aki a hazai helyzetre kíváncsi, ne ezt a térképet használja.

Amerika

hgis.uw.edu

A Washington Egyetem geográfusa, Bo Zhao készítette az Egyesült Államok helyzetét bemutató térképet, de ez kifejezetten csak az USA-beli esetekre koncentrál, mindenesetre, ha vannak ismerőseink, rokonaink arrafelé, ezen közelebbről is megvizsgálhatjuk, vajon mennyire vannak közel a fertőzés gócpontjaihoz.

Coronavirus App

coronavirus.app

Az app, neve ellenére nem egy külön applikáció formájában letölthető alkalmazás, hanem egy böngészőből elérhető oldal, itt már láthatjuk a magyar helyzetet is.

Kórházak

A koronavírus.gov.hu oldalán szintén megosztották a John Hopkins térképét, valamint kaphatunk információkat az elérhető kórházakról és egészségügyi intézményekről is.

(Fotó: Pixabay)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Nagyon közel jutottunk ahhoz, hogy mesterségesen állítsunk elő életet
Nagyon közel jutottunk ahhoz, hogy mesterségesen állítsunk elő életet
Mindez nem csak az RNS Világ – az élet kialakulását magyarázó egyik elmélet alátámasztása miatt fontos, de azért is, mert így esetleg a laborban új életformákat is elkezdhetünk létrehozni.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.



This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.