Természeti katasztrófa Kamcsatkánál, a Greenpeace vizsgálatokat sürget
2020 / 10 / 25 / justin.viktor
Természeti katasztrófa Kamcsatkánál, a Greenpeace vizsgálatokat sürget
A mérgező vörös algák túlszaporodása ökológiai katasztrófát, a tengeri-élőlények tömeges pusztulását okozta az oroszországi Kamcsatkai-félszigeten. A katasztrófa nem csak az állatvilágot, de az embereket is érintette.

Vörös a tenger

A tenger színét is vörösre festették a túlságosan elszaporodott páncélos ostoros algák, melyek jelenléte a tengeri más lakóinak szervezetében oxigénhiányt okoz. A fenéken lakó tüskésbőrűek, fókák, és egyéb állatok tetemei borították el a helyi strandokat és tengeröblöket. Két szörföst is érintett a mérgező környezet, ők szaruhártyájukon szenvedtek kémiai égési sérüléseket.

A helyzetről Dmitrij Kolibkin orosz természetvédelmi miniszter számolt be a Rosszija 24 hírtelevízióban, az orosz nyomozóhatóság (SZK), a tudományos akadémia, az orvosbiológiai intézet, a környezetvédelmi felügyelet (Roszprirodnadzor) és a földrajzi társaság egymástól független vizsgálatai után, melyek természeti katasztrófának nyilvánították a történteket.

 

Az SZK 200 kilométeres szakaszon átvizsgálta az Avacsa-öblöt, és 20 nyomozó még mindig a térségben tartózkodik. A Roszprorodnadzor ötezer mintát elemzett ki.

A tengerben mért foszfát-tartalom mennyisége tízszer, a vasé és a fenolé hétszer, az ammóniumé hatszor haladta meg a megengedett határértéket, amiből a vizsgálat azt állapította meg, hogy a közelben tartózkodó hadiflotta hajóinak nem volt szerepe a helyzet kialakulásában - például üzemanyag-szivárgás formájában.

Japánból is jöhetett

Mihail Kirillov, a moszkvai Lomonoszov Egyetem biomérnöki tanszékvezetője elmondta: “Már  tavasszal észleltünk Japánnál több száz kilométeres átmérőjű, mérgező planktonfoltokat, és ezek északra haladva augusztusban érték el Oroszország partjait.”

A miniszter azt is elmondta, hogy jövőre expedíció indul Kamcsatkára kideríteni, hogy pontosan mi váltotta ki a “vörös dagályt”.  A páncélos ostoros algáknak ilyen mértékű elszaporodása ritka jelenség, a Komszomolszkaja Pravda közlése szerint a XVIII. század óta alig több, mint két tucat esetről számoltak be, Kamcsatkában legutóbb 1973-ban jelentették.

A Greenpeace további vizsgálatokat sürgetett, rámutatva, hogy “vörös dagály” szennyezett vizekben szokott kialakulni.

(Forrás: Reuters Kép: Flickr, Greenpeace)


Kövesd a Rakétát a Facebookon is!
Kövess, üzenj, kommentelj a Rakéta Facebook oldalán!
Igényes és férfias történeteket keresel? A Roadstert neked írjuk!
Olvass bele az egyik legszínvonalasabb hazai magazinba, szeretni fogod! A Roadster egy fantasztikus utazás az élet legjobb területein...
Ezek is érdekelhetnek

Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.