Természeti katasztrófa Kamcsatkánál, a Greenpeace vizsgálatokat sürget

2020 / 10 / 25 / Justin Viktor
Természeti katasztrófa Kamcsatkánál, a Greenpeace vizsgálatokat sürget
A mérgező vörös algák túlszaporodása ökológiai katasztrófát, a tengeri-élőlények tömeges pusztulását okozta az oroszországi Kamcsatkai-félszigeten. A katasztrófa nem csak az állatvilágot, de az embereket is érintette.

Vörös a tenger

A tenger színét is vörösre festették a túlságosan elszaporodott páncélos ostoros algák, melyek jelenléte a tengeri más lakóinak szervezetében oxigénhiányt okoz. A fenéken lakó tüskésbőrűek, fókák, és egyéb állatok tetemei borították el a helyi strandokat és tengeröblöket. Két szörföst is érintett a mérgező környezet, ők szaruhártyájukon szenvedtek kémiai égési sérüléseket.

A helyzetről Dmitrij Kolibkin orosz természetvédelmi miniszter számolt be a Rosszija 24 hírtelevízióban, az orosz nyomozóhatóság (SZK), a tudományos akadémia, az orvosbiológiai intézet, a környezetvédelmi felügyelet (Roszprirodnadzor) és a földrajzi társaság egymástól független vizsgálatai után, melyek természeti katasztrófának nyilvánították a történteket.

 

Az SZK 200 kilométeres szakaszon átvizsgálta az Avacsa-öblöt, és 20 nyomozó még mindig a térségben tartózkodik. A Roszprorodnadzor ötezer mintát elemzett ki.

A tengerben mért foszfát-tartalom mennyisége tízszer, a vasé és a fenolé hétszer, az ammóniumé hatszor haladta meg a megengedett határértéket, amiből a vizsgálat azt állapította meg, hogy a közelben tartózkodó hadiflotta hajóinak nem volt szerepe a helyzet kialakulásában - például üzemanyag-szivárgás formájában.

Japánból is jöhetett

Mihail Kirillov, a moszkvai Lomonoszov Egyetem biomérnöki tanszékvezetője elmondta: “Már  tavasszal észleltünk Japánnál több száz kilométeres átmérőjű, mérgező planktonfoltokat, és ezek északra haladva augusztusban érték el Oroszország partjait.”

A miniszter azt is elmondta, hogy jövőre expedíció indul Kamcsatkára kideríteni, hogy pontosan mi váltotta ki a “vörös dagályt”.  A páncélos ostoros algáknak ilyen mértékű elszaporodása ritka jelenség, a Komszomolszkaja Pravda közlése szerint a XVIII. század óta alig több, mint két tucat esetről számoltak be, Kamcsatkában legutóbb 1973-ban jelentették.

A Greenpeace további vizsgálatokat sürgetett, rámutatva, hogy “vörös dagály” szennyezett vizekben szokott kialakulni.

(Forrás: Reuters Kép: Flickr, Greenpeace)


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Az EU előírta az olcsóbb, akár jótálláson túli szervizelést
Az EU előírta az olcsóbb, akár jótálláson túli szervizelést
Az Európai Parlament megszavazta a javaslatot, ami két éven belül lép életbe a tagországokban.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.