Tervezett elavulás? Régen minden jobb volt? Az EU polgárai most jogot kaphatnak a javításhoz

2020 / 04 / 20 / Justin Viktor
Tervezett elavulás? Régen minden jobb volt? Az EU polgárai most jogot kaphatnak a javításhoz
Az Európai Unió fogyasztóinak automatikusan joga lesz megjavíttatni készülékeiket, ahelyett, hogy eldobnák azokat az Európai Bizottság által bemutatott új kezdeményezés alapján.  

Kell egy terv

A Circular Economy Action Plan (körkörös gazdasági cselekvési terv), amelynek célja az „eldobható termékek társadalmának” megszüntetése és az újrafelhasználás és újrahasznosítás ösztönzése, rendelkezéseket tartalmaz annak biztosítására, hogy a fogyasztók megbízható információhoz juthassanak hozzá olyan kérdésekben, mint például a termékek javíthatósága és tartóssága, hogy még több környezetbarát, fenntartható döntést hozhassanak. Remélhetőleg a terv csökkenti majd a hulladék mennyiségét is, és alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátást eredményez.

 

Dől a hulladék-minőségű termék, drága a javítás

„Ma gazdaságunk továbbra is nagyrészt lineáris, a másodlagos anyagok és erőforrások csupán 12 százalékát hozza vissza a gazdaságba” - magyarázta Frans Timmermans, a Green Deal bizottságának alelnöke .

„Számos termék túl könnyen elromlik, nem újrafelhasználható, nem javítható vagy újrahasznosítható, vagy eleve csak egyszer használatos. Óriási potenciál rejlik ezen a kihasználatlan területen mind a vállalkozások, mind a fogyasztók számára.”

A tanulmányok kimutatták, hogy a fogyasztók össze vannak zavarodva, amikor, a törött készülékeket vagy az elromlott elektronikát kell kezelniük, és az ezzel összefüggő költségek gyakran jóval meghaladják az új termék vásárlásának költségeit. A készülékgyártó és elektronikai iparágat megvádolták azzal is, hogy szándékosan beépíti a „tervezett avultatást” a termékekbe, és ráadásul úgy tervezik őket, hogy a szokásosnál gyakrabban elromoljanak, így ügyfeleik kénytelenek újabbat vásárolni - bár ezt még soha nem sikerült kétséget kizáróan bizonyítani. 

Tilos az Á (FA)

Az elfogadott stratégia több kezdeményezés között megköveteli, hogy az EU országai csökkentsék vagy teljesen kivezessék a javítási szolgáltatások forgalmi adóját. Ehhez javítási központok felállítását is megkövetelik, hogy a fogyasztók könnyen azonosíthassák a javíttatás módját, és megtalálják a legolcsóbb megoldást. A tervet mind a fogyasztóvédők, mind az üzleti szféra üdvözölte, de mindkettő figyelmeztetett, hogy az ördög a részletekben lakik.

„Időszerű egy átfogó, a piaci trendekkel szemben ható megközelítés, amely biztosítja a termékek tartósságát, javítását és újrafelhasználhatóságát” - mondta Mathieu Rama, a RREUSE NGO (nem kormányzati szervezet) vezető politikai tisztviselője, amely az újrafelhasználás, javítás és újrafeldolgozás területén tevékenykedő szociális vállalkozásokat képviseli Európában és az Egyesült Államokban. 

"Miközben az elektromos termékek tervezésének kezelése továbbra is prioritást élvez, örömmel fogadunk indítványokat más területekről is, hogy más termékkategóriákra, például a textiliparra és a bútorgyártásra is új, fenntartható termékpolitika (Sustainable Product Policy) legyen érvényes.

Az alacsonyabb vagy nulla ÁFA-kulcs a javítási szolgáltatásokra vonatkozóan kulcsfontosságú, hogy azokhoz könnyebben hozzáférjenek a fogyasztók, és ezt ki kell terjeszteni a használt áruk értékesítésére is"

- tette hozzá. Markus Beyrer, a BusinessEurope ipari szövetség főigazgatója, aki szerint a terv a helyes irányba halad.

"Manapság Európa évi 4,8 milliárd eurót pazarol el, az EU jelenlegi hulladékjogi szabályainak folyamatos megsértése miatt" - mondta. "A hulladékkeletkezés minimalizálása, valamint az alapanyagok és termékek értékének a lehető leghosszabb ideig történő fenntartása, tehát nemcsak a környezet számára jó, hanem üzleti szempontból is van értelme."

A Bizottság által előterjesztett stratégiát végrehajtó jogszabályokat, az Európai Parlamentnek és az EU nemzeti kormányainak jóvá kell hagyniuk az elkövetkező hónapokban.

„Amikor a Bizottság javaslatai hatályba lépnek, a mobiltelefonok könnyebben javíthatók lesznek, a nem újrahasznosítható és újrafelhasználhatatlan csomagolást tilos lesz forgalomba hozni az EU piacán, és az eladhatatlan ruhadarabokat többé nem zúzzák be, amivel beszüntetjük a gyorsdivat-ipar (fast fashion industry) által szervezett termékhulladék importot is”

- mondta Pascal Canfin, az Európai Parlament környezetvédelmi bizottságának elnöke.

(Forrás: Forbes Képek: Wikimedia)


 


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Karnyújtásnyira az influenza nélküli világ – és ehhez oltás sem kell
Karnyújtásnyira az influenza nélküli világ – és ehhez oltás sem kell
A “7-es vegyület” lehet az influenza elleni csodafegyver, amely a védőoltásokat is leválthatja.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.