Tesztelik az első biometán-elektromos traktort a földeken

2023 / 07 / 12 / Bobák Zsófia
Tesztelik az első biometán-elektromos traktort a földeken
A litván Auga M1 traktorja egyhuzamban 12 óra munkára képes és a dízellel működő traktorokkal összehasonlítva évente 100 tonna szén-dioxid kibocsátást spórol meg a gazdálkodóknak.

Az Auga M1 litván tervezésű és gyártású traktor a környezetbarát mezőgazdálkodás egyik hasznos segédeszköze lehet, mivel a gép az állattenyésztési munkák során termelődő, felesleges anyagok felhasználásával üzemel és a hagyományos dízeles traktorokhoz képest sokkal kevesebb kibocsátás jellemzi a működését.

Az M1 hibridben biometán gázt használnak, amelyet állati, főként tehéntrágya erjesztésével állítanak elő, majd hordozható tartályokban szállítanak a biogáz gyártási helyszínéről a farmokra. Ezzel a megoldással lehetséges egyszerűen újratölteni a járművet és könnyebbé válik a folyamatos működtetése, ami a cég leírása szerint különösen hatékony: egyhuzamban 12 órát tud dolgozni a gép. A traktor metánnal működő belső égésű motorja generálja az elektromos áramot, ami az elektromos hajtóművekhez szükséges, de kevésbé intenzív munkafázisban a fel nem használt energiát akkumulátorokban tárolja.

A traktorból első körben mindössze három prototípust készítettek el, de mindhárom különböző kialakítású és a végső változat ezek kombinációjából fog összeállni, annak függvényében, hogy hogyan teljesítenek az idei évben zajló teszteken. A cég körülbelül egy hónapja kezdte meg a földeken zajló tesztelését az M1 első verziójának, majd a következő lépésként már a kereskedelmi használatra szánt verzión és a tömeggyártás beindításán kezdenek dolgozni.

Az Auga leírása szerint a hibrid jármű megoldást kínál a mezőgazdasági munkák során keletkező szén-dioxid kibocsátás csökkentésére, miközben működtetésének költségei nem haladják meg a dízelüzemű traktorok fenntartását.

(Fotó: Auga Group)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Elon Musk ismét arra utalt, hogy a Tesla repülő autót épít
Elon Musk ismét arra utalt, hogy a Tesla repülő autót épít
"Olyasmit készítünk, ami már nem is igazán autó" - mondta Musk a napokban az új Tesla Roadsterről, amit a tervek szerint még idén bemutatnak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.