Tisztul a bolygó, előbukkan a táj

2020 / 04 / 07 / Justin Viktor
Tisztul a bolygó, előbukkan a táj
Számos jelentés szól arról, hogy a természetes ökoszisztéma és a klímaviszonyok visszaállnak “normális” civilizációmentes állapotba a karantén és lezárások, valamint a gazdasági leállás ideje alatt, ezek a hírek érthető módon gyorsan körbe is járják a világot.

Tisztuló tájakon

A koronavírus-kitörés miatt otthon karanténba helyezett emberek tisztább égbolt, olyan helyeken feltűnő állatok és madarak képeit osztják meg otthonaikból, ahol korábban sosem láttak hasonló állatokat - vagy legalábbis nagyon-nagyon régen utoljára - és mindez a csökkenő környezetszennyezés miatt történik.

A Pandzsáb tartománybéli Dzsálandhár lakosai múlt péntek például arra ébredtek, hogy a látóhatáron feltűnt egy korábban sosem látott szikrázó hegyvonulat, a Dhauladhar-hegység. A helyiek elmondása szerint ez 30 év óta először történt így.

A közösségi média hamarosan tele lett képekkel, melyeket az emberek otthonaik ablakaiból készítettek a hegyekről. Még Harbhajan Singh a híres krikettjátékos is részt vett a csoda megosztásában: 

"Soha nem láttam még a Dhauladart a Dzsálandhári otthonom tetejéről, és sosem gondoltam volna, hogy ez lehetséges! Mindez világos jele annak, hogy a szennyezés milyen hatással van Föld Anyára...lenyűgöző ez a látvány!"

- írta a Twitteren egy képet posztolva a hegyekről.

A Himalája lábainál

A Dhauladhar-hegység már a fehér hegyek tartománya, és a Kis-Himalája részét képezi. Legalább 200 km-re fekszik Dzsálandhártól, ahol az ipari tevékenységek csökkenése és a sokkal kevesebb közúti jármű vezetett ehhez a drasztikus, ám mégis gyönyörű változáshoz.

A levegő minősége nem csupán Indiában javul. A sokat szenvedett Olaszországban, Milánó környékén és a Pó-medencében például a nitrogén dioxid csökkent évtizedes rekord-alacsony értékekre, ahogy az a Copernicus Sentinel-5P műhold felvételein megfigyelhető.

A levegőszennyezés évente összesen 4,2 millió embert öl meg, egyedül Kínában több mint 1 millió embert. Az elmúlt két hónapban mindenhol jelentősen megjavult a levegő minősége, különösen az olyan járvány sújtotta területeken, mint Wuhan, Észak-Olaszország, valamint az Egyesült Államok számos nagyvárosi területén.

Photoshop artisták

A jelenség annyira meglepte a modern és rendkívül koszos, szennyező környezetben élő, és ahhoz hozzászokott embert, az egyes tisztulási, javulási események olyan hatalmas média-érdeklődést váltottak ki, hogy még az álhírgyártók is rámozdultak a dologra.

Így tudhattuk meg például, hogy a delfinek visszatértek Velencébe (nem tértek, és nem is voltak ott soha), bár az szerencsére valós, és jó hír, hogy a lagúnák városának vize sokkal tisztább lett, hiszen nem közlekednek az amúgy sem oda való, több komplett háztömb méretű óceánjáró hajók, és a rajtuk utazó milliónyi turista is hiányzik.

Jack on Twitter

Thought I'd spread abit of positivity for you guys. Since the lockdown of Venice without the pollution from boats the water has been begun to clear up and a dolphin has been spotted in the canal for the first time in nearly 60 years! #venice

A fotókon látható delfineket Cagliari kikötőjében vették filmre, ahol kifejezetten gyakorta megjelennek.

A sor végére természetesen még egy hazai vonatkozású poén is érkezett, de ez sem igaz, csupán a képzelet szüleménye.

(Forás: Manorama Képek: Wikimedia, Twitter, Facebook)


Hurrikánok erejéből termel áramot a brutális szélturbina
A hihetetlen szerkezet nem csak ellenáll a legrémesebb ítéletidőnek, de áramtermelésre használja annak erejét.
Különös fényeket rögzített a Föld légkörében az ISS asztronautája
Különös fényeket rögzített a Föld légkörében az ISS asztronautája
Mégis mik lehetnek ezek?
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.