Titokzatos rovert is vitt magával a kínai leszállóegység a Hold távolabbi oldalára

2024 / 06 / 02 / Bobák Zsófia
Titokzatos rovert is vitt magával a kínai leszállóegység a Hold távolabbi oldalára
A Csang'o-6 misszió keretében a Hold legnagyobb medencéjében landolt a Kínai Nemzeti Űrügynökség leszállóegysége, hogy adatokat és két kilogrammnyi talajmintát gyűjtsön. A minták június végén érkeznek majd a Földre, az ez után következő missziók pedig már a holdi források feltérképezéséről, a helyi alapanyagokból való építkezés teszteléséről, végül az emberes holdraszállásról és a Nemzetközi Holdi Kutatóközpont létrehozásáról szólnak majd.

Kína a Csang'o-6 misszió keretében újra leszállóegységet küldött a Hold távolabbi oldalára, ez alkalommal a Déli-sark-Aitken-medence területére, ahol az űreszköz, sikeres leszállása után, mintákat fog gyűjteni az elkövetkező napok során és a tárolókat később eljuttatja a Földre. A medence a Hold legnagyobb ilyen jellegű képződménye és közvetlen közelről történő megfigyelése érdekes információkat biztosíthat a kutatók számára, mivel az égitest Földtől távolabbi oldala jóval kevésbé feltérképezett régió, mint a másik, közelebbi fele, részben az ide indított missziók kommunikációs nehézségei miatt. A Kínai Űrügynökség a Csang'o-6 leszállóegység kommunikációs kapcsolatának biztosítására a Csüecsiao-2 keringőegységet is üzembe helyezte, amely az égitest körül keringve segíti a közvetítést a földi irányítóközpont és a leszállóegység között.

A helyszínt, tehát a Hold távolabbi oldalát eddig csak Kínának sikerült leszállóegységgel és holdjáróval meglátogatnia a 2019-es Csang'o-4 küldetés során. A mostani misszió alatt is vitt magával egy rovert az űreszköz, de a kis méretű járműről keveset lehet tudni, mivel Kína nem sokat árult el vele kapcsolatban, csak az indulásra készülő Csang'o-6 egységről készült fotók alapján derült ki, hogy a rakomány részét képezi. Az eszközt spektrométerrel szerelték fel és valószínűleg a kőzetek összetételének elemzése lesz a feladata. A küldetés előreláthatólag június 25-én ér véget, mikor a Csang'o-6 keringőegysége visszatér a Földre a mintákkal, amelyet a felszíni talajból és két méteres mélységből is beszereznek majd. A Csang'o-7 misszió alatt, 2026-ban, a Hold déli sarkvidékén kutatnak vízjég után, szintén roverrel és egy repülő egységgel, majd 2030 környékén már az emberes holdraszállás következik a Kínai Űrügynökség tervei szerint.

(Fotó: CNSA)

Egy komplett várost álmodott a Holdra a kínai űrügynökség A kínai űrügynökség egy videón mutatja be, milyen lehet az International Lunar Research Station, ami a tervek szerint 2035-re készülhet el.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Öt kilométer mély lyukat fúrnának a Holdba, hogy kiderüljön, örökéletű-e a proton
Öt kilométer mély lyukat fúrnának a Holdba, hogy kiderüljön, örökéletű-e a proton
Lebomlik-e a proton vagy sem? A kérdésre a válasz egyesítheti a fizika két ellentétes elméletét, és erre bizonyítékot a Hold mélyén találhatunk.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.