Tíz perc alatt tölthető és ezer km-es hatótávolsággal érkezik jövőre a Zeekr elektromos autója

2022 / 09 / 07 / Felkai Ádám
Tíz perc alatt tölthető és ezer km-es hatótávolsággal érkezik jövőre a Zeekr elektromos autója
A Geely EV-kre specializálódott márkája a Zeekr ötéves stratégiai szerződést kötött a CATL-lel a forradalmi Qilin akkumulátorok használatáról – ez elvileg 13 százalékkal erősebb, mint akár a Teslákba fejlesztett legújabb akksik.

Mi a legnagyobb gond az elektromos autókkal? A többség jellemzően a töltési időt és a hatótávolságot szokta felhozni, amit az EV és akkumulátorgyártók már régóta próbálnak megoldani. Egy kényelmes és elfogadható megoldáshoz azonban eddig senki sem jutott olyan közel, mint a CATL harmadik generációs Qilin akkumulátora, amely – ha igazak a cég állításai – még azoknál, a Teslákba fejlesztett akkumulátoroknál is erősebb, amivel Elon Musk szokott büszkélkedni. Sőt, az ezekkel az akkumulátorokkal felszerelt gépkocsikra sem kell sokat várni, hiszen a Zeekr 009 már 2023 első üzleti negyedévében leszállításra kerül, míg a Zeekr 001 Qilin akkumulátorral felszerelt kiadása a 2023-as második üzleti negyedévében várható.

A Qilin a CATL szerint a cég harmadik generációs cell-to-pack (CTP) akkumulátorrendszerén alapul, amely prizmatikus lítium-ion cellákat használ. Az eredmény egy folyadékhűtéses, nagymértékben integrált akkumulátor, amely 255 Wh/kg fajlagos energiát és 72%-os „rekorder térfogat-kihasználási hatékonyságot” kínál – csak hogy ezt kontextusba helyezzük: a CATL saját, első generációs akkumulátorainak mindössze 50 százalékos térfogat-kihasználási hatékonysága volt. Az InsideEVs szerint a korábban a CATL által a prizmatikus cellák tetején elhelyezett hűtőlemezek most az új akkumulátor cellavonalai közé kerültek. Ez a hírek szerint akár 4-szeresére növelte a cella hőátadási területét, és lehetővé teszi, hogy az akkumulátor ellenálljon a hosszan tartó 4C töltésnek.

A CATL azt állítja, hogy a Qilin akkumulátorcsomag körülbelül 13%-kal több energiát tud leadni, mint tehát a Tesla új 4680-as akkumulátorai, azonos kémiai összetétel és csomagméret mellett. A cég nem adta meg az akksi kapacitását kilowattórában kifejezve, de lenyűgöző, 10 perces, 10-ről 80 százalékra történő (SOC) gyorstöltést ígér (aminek teljes kiélvezéséhez persze nem árt, ha nagy teljesítményű töltőállomások állnak rendelkezésre a környéken), és emellett hideg hőmérsékleten a kocsi öt perc alatt felmelegszik melegindításhoz. Mindehhez pedig az említett 1000 km-es hatótávolság társul.

Az augusztusban megkötött ötéves stratégiai együttműködés alapján a legelső, Qilin akkumulátorral ellátott modell a világon a Zeekr 009 lesz, amely már 2023 első üzleti negyedévében érkezik. A Zeekr egyébként az 1997-ben alapított, „népautókra” specializálódott kínai Geely Auto EV brandje, és a Zeekr 001 újra-kiadása is várható tehát, amelyet immár ezzel az akkumulátorral láttak el – ez utóbbi 2023 második negyedévében kerül majd leszállításra.

Forrás: CATL, Geely, Interesting Engineering, New Atlas

Kép: CATL


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Történet az autóról, ami rádióhullámokból állított elő energiát állítólag
Történet az autóról, ami rádióhullámokból állított elő energiát állítólag
A rádióhullámok a Földön mindenütt jelen vannak – ebből adódik az ötlet, hogy ha ezt energiaként hasznosíthatnánk, akkor nem kellene az eszközeinket tölteni. Ez az elképzelés önmagában nem új, a lépték viszont igen: egy egész autó működtetésére ugyanis sosem tűnt elégnek az így nyerhető energia. Legalábbis nem tűnt annak egészen 2015-ig.
Háromszázezer autón vizsgálták, hogy az elektromos vagy a benzines modellek a megbízhatóbbak
Háromszázezer autón vizsgálták, hogy az elektromos vagy a benzines modellek a megbízhatóbbak
Az amerikai Consumer Reports kutatása szolgált egy-két meglepetéssel.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.