Tíz perc alatt tölthető és ezer km-es hatótávolsággal érkezik jövőre a Zeekr elektromos autója

2022 / 09 / 07 / Felkai Ádám
Tíz perc alatt tölthető és ezer km-es hatótávolsággal érkezik jövőre a Zeekr elektromos autója
A Geely EV-kre specializálódott márkája a Zeekr ötéves stratégiai szerződést kötött a CATL-lel a forradalmi Qilin akkumulátorok használatáról – ez elvileg 13 százalékkal erősebb, mint akár a Teslákba fejlesztett legújabb akksik.

Mi a legnagyobb gond az elektromos autókkal? A többség jellemzően a töltési időt és a hatótávolságot szokta felhozni, amit az EV és akkumulátorgyártók már régóta próbálnak megoldani. Egy kényelmes és elfogadható megoldáshoz azonban eddig senki sem jutott olyan közel, mint a CATL harmadik generációs Qilin akkumulátora, amely – ha igazak a cég állításai – még azoknál, a Teslákba fejlesztett akkumulátoroknál is erősebb, amivel Elon Musk szokott büszkélkedni. Sőt, az ezekkel az akkumulátorokkal felszerelt gépkocsikra sem kell sokat várni, hiszen a Zeekr 009 már 2023 első üzleti negyedévében leszállításra kerül, míg a Zeekr 001 Qilin akkumulátorral felszerelt kiadása a 2023-as második üzleti negyedévében várható.

A Qilin a CATL szerint a cég harmadik generációs cell-to-pack (CTP) akkumulátorrendszerén alapul, amely prizmatikus lítium-ion cellákat használ. Az eredmény egy folyadékhűtéses, nagymértékben integrált akkumulátor, amely 255 Wh/kg fajlagos energiát és 72%-os „rekorder térfogat-kihasználási hatékonyságot” kínál – csak hogy ezt kontextusba helyezzük: a CATL saját, első generációs akkumulátorainak mindössze 50 százalékos térfogat-kihasználási hatékonysága volt. Az InsideEVs szerint a korábban a CATL által a prizmatikus cellák tetején elhelyezett hűtőlemezek most az új akkumulátor cellavonalai közé kerültek. Ez a hírek szerint akár 4-szeresére növelte a cella hőátadási területét, és lehetővé teszi, hogy az akkumulátor ellenálljon a hosszan tartó 4C töltésnek.

A CATL azt állítja, hogy a Qilin akkumulátorcsomag körülbelül 13%-kal több energiát tud leadni, mint tehát a Tesla új 4680-as akkumulátorai, azonos kémiai összetétel és csomagméret mellett. A cég nem adta meg az akksi kapacitását kilowattórában kifejezve, de lenyűgöző, 10 perces, 10-ről 80 százalékra történő (SOC) gyorstöltést ígér (aminek teljes kiélvezéséhez persze nem árt, ha nagy teljesítményű töltőállomások állnak rendelkezésre a környéken), és emellett hideg hőmérsékleten a kocsi öt perc alatt felmelegszik melegindításhoz. Mindehhez pedig az említett 1000 km-es hatótávolság társul.

Az augusztusban megkötött ötéves stratégiai együttműködés alapján a legelső, Qilin akkumulátorral ellátott modell a világon a Zeekr 009 lesz, amely már 2023 első üzleti negyedévében érkezik. A Zeekr egyébként az 1997-ben alapított, „népautókra” specializálódott kínai Geely Auto EV brandje, és a Zeekr 001 újra-kiadása is várható tehát, amelyet immár ezzel az akkumulátorral láttak el – ez utóbbi 2023 második negyedévében kerül majd leszállításra.

Forrás: CATL, Geely, Interesting Engineering, New Atlas

Kép: CATL


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Megjelent a legmikróbb mikromobilitási eszköz
Megjelent a legmikróbb mikromobilitási eszköz
De vajon sikerül-e forradalmasítania a sétálást a görcipőnek, ami készítői szerint olyan, mintha egy mozgó járdán haladnánk?
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.