Tizenötmilliós bírság online gyűlöletkeltésért - ezt tervezi a kormány Kanadában

2021 / 06 / 28 / Pőcze Balázs
Tizenötmilliós bírság online gyűlöletkeltésért - ezt tervezi a kormány Kanadában
Justin Trudeau kormánya bejelentette, hogy az online gyűlöletbeszédet először hat-, majd tizenötmillió forintnyi bírsággal sújtható bűncselekménnyé tervezik nyilvánítani.

A Gizmodo híre szerint a C-36 jelű törvénytervezet azután született, hogy június elején egy muszlim család három generációjának tagjait megölte egy férfi, amikor közéjük hajtott. Az öt ember halálát okozó terrorcselekményt csak egy kilencéves gyerek élte túl. A büntető törvénykönyv és az emberjogi törvény kiegészítésével lehetővé válna, hogy az állampolgárok bírósághoz fordulhassanak, ha úgy érzik, hogy valaki "nemzetiség, nyelv, bőrszín, vallás, nem, kor, szellemi vagy fizikai fogyaték, szexuális orientáció, nemi identitás vagy más, hasonló tényező" miatti előítéletek vagy gyűlölet által vezérelve tervez bűncselekményt elkövetni. Ezzel együtt az online gyűlöletbeszéd is diszkriminációnak minősülne.

"Ezek a változtatások a példátlan és egyértelmű eseteket célozzák, amelyek megkülönböztetéshez és erőszakhoz vezethetnek"

- nyilatkozta David Lametti igazságügyminiszter és főügyész, aki hozzátette, hogy nem az internetes közbeszédben jelen lévő "sima nemtetszés vagy ellenérzések" elhallgattatása a cél. Aki vét a törvény ellen, az hat- majd tizenötmillió forintnyi bírságra számíthat, a beszédnek helyet biztosító platformokat a törvény azonban nem büntetné. A kanadai megoldással szemben például Németországban az online szolgáltatókat is felelősség terheli, ha nem távolítják el a gyűlöletbeszédet; a bírság akár ötvenmillió euró is lehet, ám 2019 végén azért is megbüntették a Facebookot, mert a gyűlöletbeszéd kezelésével kapcsolatos jelentésük nem volt megfelelő a hatóságok szerint.

(Fotó: Getty Images Hungary)

További cikkek a témában:

Az Instagram új funkciója az online zaklatástól védené meg a felhasználókat Az újítás a következő hetekben válik elérhetővé, és bár egyelőre csak az üzenetküldési kéréseket érinti, már ez is nagy lépés a gyűlöletbeszéd ellen.

Rasszizmusnak nézheti a fekete-fehér sakkbábukról szóló kommenteket a mesterséges intelligencia A YouTube 2020 júniusában egy napra letiltotta egy sakkcsatorna fiókját, de magyarázatot nem adtak a történtekre. Most kiderült, nem kizárt, hogy a fekete, fehér, támadás vagy ütés szavakat értelmezte félre a túlbuzgó algoritmus.

A saját csapdájába eshetett a Facebook Donald Trump kitiltásával Jogi szakértők szerint Mark Zuckerberg a felelősség elhárítására használja a Facebook független tartalom-ellenőrző testületét (Ellenőrző Bizottság)  a tartalommoderátori döntések meghozatalánál, de most úgy tűnik, visszanyalt az a bizonyos fagyi.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Drámain változnak az egészségügyi trendek: új vezető betegséget azonosítottak a világban
Drámain változnak az egészségügyi trendek: új vezető betegséget azonosítottak a világban
A korábbi vezető betegség globálisan a szív- és érrendszeri megbetegedések együttese volt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.