Tizenötmilliós bírság online gyűlöletkeltésért - ezt tervezi a kormány Kanadában

2021 / 06 / 28 / Pőcze Balázs
Tizenötmilliós bírság online gyűlöletkeltésért - ezt tervezi a kormány Kanadában
Justin Trudeau kormánya bejelentette, hogy az online gyűlöletbeszédet először hat-, majd tizenötmillió forintnyi bírsággal sújtható bűncselekménnyé tervezik nyilvánítani.

A Gizmodo híre szerint a C-36 jelű törvénytervezet azután született, hogy június elején egy muszlim család három generációjának tagjait megölte egy férfi, amikor közéjük hajtott. Az öt ember halálát okozó terrorcselekményt csak egy kilencéves gyerek élte túl. A büntető törvénykönyv és az emberjogi törvény kiegészítésével lehetővé válna, hogy az állampolgárok bírósághoz fordulhassanak, ha úgy érzik, hogy valaki "nemzetiség, nyelv, bőrszín, vallás, nem, kor, szellemi vagy fizikai fogyaték, szexuális orientáció, nemi identitás vagy más, hasonló tényező" miatti előítéletek vagy gyűlölet által vezérelve tervez bűncselekményt elkövetni. Ezzel együtt az online gyűlöletbeszéd is diszkriminációnak minősülne.

"Ezek a változtatások a példátlan és egyértelmű eseteket célozzák, amelyek megkülönböztetéshez és erőszakhoz vezethetnek"

- nyilatkozta David Lametti igazságügyminiszter és főügyész, aki hozzátette, hogy nem az internetes közbeszédben jelen lévő "sima nemtetszés vagy ellenérzések" elhallgattatása a cél. Aki vét a törvény ellen, az hat- majd tizenötmillió forintnyi bírságra számíthat, a beszédnek helyet biztosító platformokat a törvény azonban nem büntetné. A kanadai megoldással szemben például Németországban az online szolgáltatókat is felelősség terheli, ha nem távolítják el a gyűlöletbeszédet; a bírság akár ötvenmillió euró is lehet, ám 2019 végén azért is megbüntették a Facebookot, mert a gyűlöletbeszéd kezelésével kapcsolatos jelentésük nem volt megfelelő a hatóságok szerint.

(Fotó: Getty Images Hungary)

További cikkek a témában:

Az Instagram új funkciója az online zaklatástól védené meg a felhasználókat Az újítás a következő hetekben válik elérhetővé, és bár egyelőre csak az üzenetküldési kéréseket érinti, már ez is nagy lépés a gyűlöletbeszéd ellen.

Rasszizmusnak nézheti a fekete-fehér sakkbábukról szóló kommenteket a mesterséges intelligencia A YouTube 2020 júniusában egy napra letiltotta egy sakkcsatorna fiókját, de magyarázatot nem adtak a történtekre. Most kiderült, nem kizárt, hogy a fekete, fehér, támadás vagy ütés szavakat értelmezte félre a túlbuzgó algoritmus.

A saját csapdájába eshetett a Facebook Donald Trump kitiltásával Jogi szakértők szerint Mark Zuckerberg a felelősség elhárítására használja a Facebook független tartalom-ellenőrző testületét (Ellenőrző Bizottság)  a tartalommoderátori döntések meghozatalánál, de most úgy tűnik, visszanyalt az a bizonyos fagyi.


Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Mekkora eséllyel tart az emberi evolúció egy új faj kialakulásának az irányába?
Mekkora eséllyel tart az emberi evolúció egy új faj kialakulásának az irányába?
Fajunk 300 ezer évvel egyedüli emberfaj lett a bolygón, az viszont nehéz kérdés, hogy éppen egy új faj kialakulásának az irányába tart-e az evolúciónk. Ennek oka, hogy bizonyos tényezők ebbe az irányba mutatnak, míg mások épp az ellenkezőbe. Elmondjuk, milyen körülmények esetén alakulhatna ki belőlünk egy új faj.
Azt hitték semmire sem jó ez a szervünk – pedig talán a ráktól véd
Azt hitték semmire sem jó ez a szervünk – pedig talán a ráktól véd
Elég gyakran ki is operálták.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.