Az Instagram új funkciója az online zaklatástól védené meg a felhasználókat

2021 / 04 / 23 / Perei Dóra
Az Instagram új funkciója az online zaklatástól védené meg a felhasználókat
Az internet névtelenségébe burkolózva sajnos sokan úgy gondolják, hogy bármit megtehetnek; részben ennek köszönhetően az online zaklatás mára állandósult a kibertérben. Az angolul cyberbullyingként is emlegetett jelenség legalább olyan veszélyes, mint annak offline verziója; számos esetben végződött már tragédiával az, hogy egy tanulót online is kipécéztek iskolatársai. A problémát ráadásul tetézi, hogy az elkövető az esetek többségében megússza tettét.

Ez ellen kíván fellépni most az Instagram: a Facebook tulajdonában lévő képmegosztó alkalmazás kifilterezné a bántó, sértő kifejezéseket, hogy megvédje a felhasználókat a kéretlen üzenetektől. Az Instagram a héten jelentette be, hogy továbbfejleszti a közvetlen üzenetek szűrési funkcióját, így a felhasználók által blokkolt zaklatóknak nem lesz olyan könnyű dolguk az applikáció rendszerének feltörésével.

Az Instagram egyúttal abban is megakadályozná a zaklatókat, hogy új fiókokkal folytassák a gyűlöletbeszédet.

Mivel a platform felhasználói többnyire tizenévesek és fiatal felnőttek, a cég ezért további lépéseket tenne védelmük, valamint az online visszaélések visszaszorítása érdekében - írja a Reuters. A gyűlöletbeszédet és sértő kifejezéseket kiszűrő filter pontosan ilyen újítás.

A szűrőt az adatvédelmi beállításokban lehet majd aktiválni: a felhasználók kiválaszthatják az általuk blokkolni kívánt szavakat, kifejezéseket és emojikat. Az ezeket tartalmazó üzeneteket az app a rejtett kérések nevű mappába helyezi, a felhasználók innen aztán belátásuk szerint megnyithatják, törölhetik vagy jelenthetik őket. Az újítás a következő hetekben válik elérhetővé, és bár egyelőre csak az üzenetküldési kéréseket érinti, már ez is nagy lépés a gyűlöletbeszéd ellen.

(Fotó: Unsplash/Erik_Lucatero)

További cikkek a témában:

"A fél- és hatéves kor közötti gyerekek fotói napok alatt felkerülnek a darkwebre" "Az internet nem felejt, vagyis amit egyszer feltöltöttünk, azt soha többé nem tudjuk letörölni." Csizmazia-Darab Istvánnal, az ESET kiberbiztonsági szakértőjével beszélgettünk a gyerekekre - és a felnőttekre - leselkedő internetes veszélyekről.

Jöhet a Like-számok nélküli Instagram Egyelőre csak a felhasználók töredéke dönthet arról, hogy kíváncsi-e a posztok népszerűségére.

Az Instagram MI segítségével igyekszik megóvni a kiskorúakat az őket zaklató felnőttektől A tizenévesek számára ezentúl biztonsági figyelmeztetések jelennek meg, mikor a „gyanús” felnőttek üzeneteket küldenek nekik.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A 6G hajnala: Optikai switchek és elektromágneses hullámmanipuláció
A 6G hajnala: Optikai switchek és elektromágneses hullámmanipuláció
A 6G technológia az optikai kapcsolás és a pontos elektromágneses hullámmanipuláció révén forradalmasítja a telekommunikációt, növelve a kapcsolódási sebességet és hatékonyságot.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.